Ben de nerden taniyorum diyorum. James Nesbitt'e benzemis: https://ia.media-imdb.com/images/M/M...yMDQ@._V1_.jpg
Ben de nerden taniyorum diyorum. James Nesbitt'e benzemis: https://ia.media-imdb.com/images/M/M...yMDQ@._V1_.jpg
Hedef Fiyat: 10,50 TL
Halkbank 1Ç18 net kârını önceki çeyreğe göre %11 artış ancak önceki yıla göre %35 gerilemeyle 790 milyon TL olarak açıkladı. Buna göre bankanın 1Ç18 sonucu bizim 835 milyon TL net kâr beklentimizin altında, ancak piyasanın 800 milyon TL net kâr beklentisine paralel geldi. Bankanın 1Ç18 sonuçlarında UFRS-9 kapsamında ortaya çıkabilecek riskleriçin ayrılmış yaklaşık 70 milyon TL tutarında ihtiyari karşılık bulunuyor.
Bu sonuçlarla Halkbank’ın ilk çeyrek özkaynak kârlılığı %12,2 seviyesinde kaldı (2017’de %15,8 olmuştu). Çeyreksel bazda TÜFE’ye endeksli menkul kıymet gelirlerindeki artışa rağmen bankanın net faiz gelirinin önceki çeyreğin altında kaldığı gözleniyor. Ancak bu azalma Hazine alım satım kazançları ile kısmen dengelenmiş görünüyor. Bankanın ilk çeyrek kârının beklentimizin altında kalması ise komisyon gelirleri ve karşılık giderleri tarafında beklentimizden daha zayıf sonuçlar açıklamasından kaynaklandı.
Bu arada banka TL kredilerde sektör ortalamasının iki katı kadar büyüme sağlarken, mevduattaki büyümenin ortalamanın altında kaldığı dikkat çekti. Fonlama tarafında ise repo fonlamanın payının arttığı gözlendi. Takibe giren alacakların tutarı 163 milyon TL gibi düşük bir düzeyde kaldı. Böylece takipteki alacak tutarı 6,3 milyar TL, takipteki alacak rasyosu %2,8 oldu. Ancak IFRS-9 kapsamında bankanın ikinci kategori kredilerinin önceki çeyreğe göre %54 arttığı, ancak bu artışın diğer bankalara paralel olduğu görülüyor.
Halkbank dün 2018 için öngörülen %15-16 özkaynak kârlılığı hedefinin korunduğunu vurguladı. Bütçe hedeflerine bakıldığında bankanın 2018’de (i) yatay netfaiz marjı (ii) %10-12 komisyon gelir artışı (iii) %14 faaliyet gideri artışı ve (iv) karşılık maliyetlerinde geçtiğimizin yılın oranlarını yakalamayı hedeflediği anlaşılıyor. Ancak özellikle marj ve komisyon gelirleri tarafında ilk çeyrek sonuçları bu beklentilerin gerçekleştirilmesinin güç olabileceğini gösteriyor. 1Ç18 sonuçları ardından 2018 net kâr beklentimizi %4 oranında düşürerek 3,8 milyar TL’ye ve 2019 net kâr beklentimizi %5,5 düşürerek 4,3 milyar TL’ye çektik. Bankanın 12 aylık fiyat hedefini de %12 azaltarak 10,50 TL olarak belirledik. Halkbank için ‘Nötr’ görüşümüz korunuyor.
Saka maka 10.50 fiyati %50 yukarda kaldi. Yukardan alan arkadaslara gercekten allah sabir versin.
Tüm dolar değerlendirmeleri yapılırken doların eski dolar olmadığı unutuluyor. 2007 mortgace krizi başladığında FED bilançosu 800 milyon dolardı. Helikopterle para yığdılar matbaalar çalıştı ve bilanço 4.1 trilyon dolara çıktı. Bankalarındaki toksik varlıkları halı altına süpürdüler. Hoş şimdi bilanço küçültmeye başladılar diyeceksiniz. Evet 30 milyar dolara geri alım programıçıktı Bakın ne olmuş son hafta 5 milyar dolar azalacakken 2 milyar dolar artmış bilanosu. Biyümede yavaşlama ve petrol 77 dolara çıkmasına rağmen enflasyon oluşamıyor. FED in bastığı paralar gelşmekte olan piyasalarda ve esas buralarda enflasyon yapıyor. Çünkü ABD tüketemiyor, tüketim gelişmekte olan piyasalarda.Bu durumda BİST in dolarla değerlendirmesi ne kadar sağlıklı. Bu geçen zaman diliminde sadece FED mi para bastı. AB ve BOJ u ayakları hala gazda. BİST Euro bazında 2 lerde olduğu untulmamalı. Şayet ülkemiz rasyomel ekonomi ve dış politikalar ile yürütülse değerlendirmeleri çok daha yukarda olacaktır. Değersiz TL. ile (Reel TL endeksitarihi dip seviyesinde) piyasa defter değerledirmelerinin hele ki bankacılık sektöründe 0.3 - 0.4- 0.5 lerde F/K ların 3-4-5 lerde olması beni kahrediyor.
Bu durum belki 20 yılda bir olabilir. Güven olmayınca, siyasi söylemler ve popülüst politikalar öne çıkınca, piyasaya karşı olunca, iktisadi böyle oluyor. Tabi ki ülke dinamizmi bunu haketmiyor. Selamlar...
Şöyle bir göz gezdirdim, bilanço gayet güzel gelmiş, temel rasyoları son 3 ayda olumlu yönde yol almış. Konsolide olmayan rakamları açıklamışlar. Rakamlara bir göz atıyorum:
Aktifler 362 milyar tl den 371 milyar tl ye çıkmış son 3 ayda, %2.5 luk bir artış var. Ziraat'ın arkasından aktifleri açısından TR'nin 2. büyük bankasıdır İşbank. Halkbankın tersine artan aktifler rasyolara olumlu yansımış.
Sermaye yeterlilik rasyosu %16.7 den %16.5 e düşmüş son 3 ayda ama düşüş ciddi oranda değil, nominal. TR bankaları arasında SYR'si en yüksek olan bankadır şu anda İşbank.
Aktif kârlılığı %1.8 den %2 ye çıkmış son 3 ayda, gayet güzel bir oran. HALKB'de bu oran %1.2 ve çok düşük.
Özkaynak kârlılığı %15.4 ten %16.5 e çıkmış son 3 ayda, harika bir artış söz konusu burada.
Takipteki kredilerin oranı %2.2 den %2.3 e çıkmış son 3 ayda yani stabil kalmış denilebilir.
Krediler 239.5 milyar tl den 246.5 milyar tl ye çıkmış son 3 ayda yani %3 artış göstermiş.
Mevduatlar 204 milyar tl den 207 milyar tl ye çıkmış son 3 ayda.
2018 1Ç net kârı 1.81 milyar tl olmuş, 2017 4Ç net kârı 1.63 milyar tl imiş. Harika bir kâr rakamıdır bu.
Özkaynakları 43 milyar tl den 44.8 milyar tl ye çıkmış son 3 ayda.
Bu rakamların ışığında İşbank bilançosunun gayet güzel geldiği söylenebilir. Hisse 5,90 dan kapandı en son, piyasa değeri 5.9x4.50=26.5 milyar tl oluyor şu anda. Defter değeri ise 44.8 : 4.5=10 tl dir. Demek ki DD'ye göre %41 gibi ciddi iskontolu işlem görüyor şu anda. 2018 yılında 7.5 milyar tl net kâr açıklayacağı öngörüsüyle şu anki fiyattan 2018 F/K sı da 26.5 : 7.5=3.5 gibi oluyor (çok düşüktür).
Sonuç: Diğer TR bankalarında da olduğu gibi ISCTR de temel rasyoları bağlamında olması gereken seviyenin çok altındadır. Kabaca şu anki seviyenin 2 katından işlem görmesi gerekir yani 12 tl den. Böyle olduğunda da DD/PD oranı 1'in biraz üzerinde olurdu, 2018 F/K oranı da 7 gibi olurdu.
20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.
(TEKRAR: Onceki yazida unicodelar tam cikmamis, duzeltmeye izin vermiyor. Bu duzgunu)
Hedef Fiyat: 10,50 TL
Halkbank 1Ç18 net kârını önceki çeyreğe göre %11 artış ancak önceki yıla göre %35 gerilemeyle 790 milyon TL olarak açıkladı. Buna göre bankanın 1Ç18 sonucu bizim 835 milyon TL net kâr beklentimizin altında, ancak piyasanın 800 milyon TL net kâr beklentisine paralel geldi. Bankanın 1Ç18 sonuçlarında UFRS-9 kapsamında ortaya çıkabilecek riskleriçin ayrılmış yaklaşık 70 milyon TL tutarında ihtiyari karşılık bulunuyor.
Bu sonuçlarla Halkbank’ın ilk çeyrek özkaynak kârlılığı %12,2 seviyesinde kaldı (2017’de %15,8 olmuştu). Çeyreksel bazda TÜFE’ye endeksli menkul kıymet gelirlerindeki artışa rağmen bankanın net faiz gelirinin önceki çeyreğin altında kaldığı gözleniyor. Ancak bu azalma Hazine alım satım kazançları ile kısmen dengelenmiş görünüyor. Bankanın ilk çeyrek kârının beklentimizin altında kalması ise komisyon gelirleri ve karşılık giderleri tarafında beklentimizden daha zayıf sonuçlar açıklamasından kaynaklandı.
Bu arada banka TL kredilerde sektör ortalamasının iki katı kadar büyüme sağlarken, mevduattaki büyümenin ortalamanın altında kaldığı dikkat çekti. Fonlama tarafında ise repo fonlamanın payının arttığı gözlendi. Takibe giren alacakların tutarı 163 milyon TL gibi düşük bir düzeyde kaldı. Böylece takipteki alacak tutarı 6,3 milyar TL, takipteki alacak rasyosu %2,8 oldu. Ancak IFRS-9 kapsamında bankanın ikinci kategori kredilerinin önceki çeyreğe göre %54 arttığı, ancak bu artışın diğer bankalara paralel olduğu görülüyor.
Halkbank dün 2018 için öngörülen %15-16 özkaynak kârlılığı hedefinin korunduğunu vurguladı. Bütçe hedeflerine bakıldığında bankanın 2018’de (i) yatay netfaiz marjı (ii) %10-12 komisyon gelir artışı (iii) %14 faaliyet gideri artışı ve (iv) karşılık maliyetlerinde geçtiğimizin yılın oranlarını yakalamayı hedeflediği anlaşılıyor. Ancak özellikle marj ve komisyon gelirleri tarafında ilk çeyrek sonuçları bu beklentilerin gerçekleştirilmesinin güç olabileceğini gösteriyor. 1Ç18 sonuçları ardından 2018 net kâr beklentimizi %4 oranında düşürerek 3,8 milyar TL’ye ve 2019 net kâr beklentimizi %5,5 düşürerek 4,3 milyar TL’ye çektik. Bankanın 12 aylık fiyat hedefini de %12 azaltarak 10,50 TL olarak belirledik. Halkbank için ‘Nötr’ görüşümüz korunuyor.
20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.
Yer İmleri