Originally Posted by
hellistheothers
Hayalimdeki fon çeşitleri.
FonViop : Viop işlemleri ile her iki yöne pozisyon alarak, en fazla 3 kaldıraça denk olacak şekilde, işlem yapan bir fon ( fon viopaltın, fonviopdöviz, fonvioppay vs. gibi versiyonları da olabilir.
FonForex : onlarca sinyal gönderen firma var benim whatsapp'ıma içlerinde çok başarılılar da var. 50 bin minumum para ve 10 kaldıraç için sonuçta Türkiye'de yasal bu işlemi yapan onlarca kurum var. Çok risk seven, ben paramı unuttum diyen yatırımcılar için olabilir.
FonDolar : Serbest piyasadan dolar alıp, yine sadece serbest piyasada satan. Dolar trade eden , olası olumlu ve olumsuzlukları görüp portföyündeki dolar yüzdesini rahatça dalgalandırabilen bir fon.
Kulağa tuhaf gelebilir ancak yurtdışında o kadar tuhaf şaşırtıcı fonlar var ki.
Bence bizde sorun fon çeşitliliği değil. Yatırım fonlarının yatırım yaptıkları enstrümanlar mevzuat ile çok fazla kısıtlanmış durumda. Serbest hisse fonlarda dahi iki ay üstüste elinde hisse olmazsa, spk arayıp soruyormuş neden böyle diye. Belki piyasanın kötüye gittiğini gören fon boşaltmak istedi menkullerini. O bile sıkıntı.
Onu da anlıyorum bir yandan, çunku bizdeki bilinçsiz yatırımcı %3 endeks düştüğü gün tuttugu hisse fon %2 düşünce, alkışlayacagına şikayet ediyor, paramı çalüüüyürler '' diye. Hisse fonunu en yapmaması gereken şekilde hisse gibi trade etmek için kullanıyor 3 gün geriden anlık veri izleyen bir trader gibi. İşin doğasına birebir aykırı.
Ama tabi mevzu, aslında herhangi bir dayanak ürüne bağlı yatırım yapan fonun o dayanak ürünün getirisini geçebilmesi.
Söz gelimi tonla altın fonu var. Altın getirisi ile birebir aynı. Benim gözümde bu tür fonlar çöp, hiç almadım, almam. İsterse altın yılda %100 getirsin. Çünkü er geç altın %50 de gerileyecek bir yılda.
Ya da diyelim ki bende ppf fil fonu var , mevduat ile kıyaslıyorum, eğer bir senelik periyotta mevduatı geçemezse, satar mevduat yaparım. Yatırım fonu, fark yaratmalı.
Ama diyelim ki petrole yatırım yapan fon atıyorum petrol 5 senede %30 kaybederken %10 kaybetmeyi başarmışsa, o zaman değerli oluyor gözümde. Know -how çok önemli. yatırım fonu artı değer katmalı. Enstrüman getirisini birebir yansıtması benim için birşey ifade etmiyor.
Diyelim ki bist100 o sene %150 getirsin. O sene %145 getiren hisse fonu dahi satarım ,bir daha da almam. Benchmarkına göre başarısı uzun vadede getiriyi sağlayacak tek şey gözümde.
Benim ekonomik perspektifimde, tüm finansal enstrümanlar eninde sonunda enflasyon bazında aynı yere dönecektir, geçmişte de dönmüştür.
Ben manavdan elmayı 2 kilosu 10 liraya alabiliyorsam, bu iş için para ile tutup iş verdiğim biri, araştırıp 2 kilosu 8 liraya elma alabilmeli.
Fon, yönetim ücreti alıyorsa, dayanak enstrümanı mutlaka ama mutlaka relatif olarak geçmeli. Sen platinyum fonu isen, platinyumu %100 doldurup asla değiştirmeden , azaltmadan, artırmadan, bekliyorsan ve platinyum getirisini birebir yansıtırsan burada bilgi birikimi, profesyonel katkı yok, hamallık var sadece benim gözümde.
Yer İmleri