Originally Posted by
Trader23
Sürekli borsada olan biri değilim. 2020 yılında ev-araba almak için hisselerimi satıp çıkmıştım. Ekonomik kriz nedeniyle para biriktirmek de zordu neyse üç beş kuruş biriktirdim, bi taraftan da göz ucuyla bisti takip ediyordum. Ansgr bilançosunu beğendiğim için 99 liradan hisse alma APTALLIĞINI yaptım temmuzun son günü.
Ağustosun ilk haftası ailemi tatile götürdüm. Allahım nasıl bir düşüş, bir bakıyorum -9 düşmüş, bir bakıyorum-5, sonra -3, -4, -3, -2 düşüşün sonu gelmiyor. Tatilim zehir oldu. İnanın kaybettiğim paradan çok APTALLIĞIMA kızdım, öfkelendim. 1 aydır kendime sövüyorum. Hiç bu kadar sert ve hızlı düşüş görmedim.
Takaslara bakıyorum, anlamlı tek değişiklik doçenin ağustos ayında 900 bin lot satması, emeklilik fonlarının yaklaşık 5 milyon satması.
Yatırım fonları, citi satmamış. Emeklilik fonunun bu kadar sert, bu kadar hızlı satmasını anlayamıyorum. Hisse 73 lira olmuş cuma günü hala yarım milyon sattı, akıl işi değil. Benim bildiğim em. Fonu uzun vadecidir, alsat yapmaz, hele bu kadar düşmüş hissede hiç yapmaz ama öyle bir yaptı ki
Neyse birkaç piyasa profesyoneli ile konuştum, yazıştım, çoğu satışın çok gereksiz, acımasız olduğunu söyledi, %40 düşüşü asla hak etmediğini söylediler. Klasik gerçeği sat işi olduğunu, faizler düşeceği için olduğunu, sigortaların en iyiyi geride bıraktığını söyledi.
Ben aptalımdır ama söyledikleri çok klasik geldi bana. Faizler düşse de kademeli düşecek, reel pozitif faiz hala devam edecek, artan yatırım portföyünün bileşik getirisi olacak, yani 36 milyarı %50 faize koymakla, 50 milyarı %40 faize koymak aynıdır. Çünkü yatırım portföyü artıyor. Bileşik rasyo 120den 101e düşmüş, hasar prim oranı iyileşiyor. Yatırım geliri azalsa bile teknik kar artabilir çünkü yılda tek asgari ücret artışı, öngörülebilir döviz artışı teknik karı arttırabilir.
Küçük beynimle bunları düşünüyorum, tefastan ansgr nin serbest fonlarına bakıyorum, hisse senedi fonunda 1 ayda %7 zararda. Al başına bela, biz yatırım geliri beklerken orda zarar var. Neyse borsa çıkarsa burası da düzelir elbet.
Neyse paçal yaparak maliyetimi 93 e düşürdüm. Kızımın üzerine yemin ettim, maliyetime gelirse satıp çıkacağım, paramı dövize yatıracağım, borsa hesabımı kapatacağım. O kadar nefret ettim ki bu düşüşten, öyle bir tiksindim ki anlatamam. Yaşım neredeyse 50 olacak, bu huzursuzluğu kaldıramam artık, yaşım genç olsa ev araba olmasa belki devam ederdim. Neyse bunları sizinle paylaşmak istedim, dertleştim, başınızı ağrıttım kusura bakmayın
Yer İmleri