Sayfa 183/188 İlkİlk ... 83133173181182183184185 ... SonSon
Arama sonucu : 1502 madde; 1,457 - 1,464 arası.

Konu: ANSGR - Anadolu Anonim Türk Sigorta Şirketi

Alıntı Originally Posted by nurullahCaliskan Yazıyı Oku
    Ben hayatımda hiç bu kadar hızlı bir düşüş yaşamadım bir hissede. Konjontür'ün, makroekonominin bu kadar yanında olan bir şirketin hissesinin bu denli düşüşünü ben fonlara bağlıyorum. Evet 120 lere yükselişi hormonluydu ama böyle bir düşüş ancak spek hisselerde olur. Çok enteresan bir durum. Umarım düzelir. Temettü vermediği içinde volalitisesi çok yüksek
    Temettüyle alakası yok düşüş yaşamasının zaten yıllardır temettü vermiyor hisseyi alanlar bakmıştır temettü verip vermediğine daha öncede yazmıştım bedelsiz sermaye artırımı mantıklı olandır anadolu sigorta da he ne zaman yaparlar bilinmez iyi ralli yaşadı enflasyon üstü iyi para kazandırdı ytd.Bende hisse yok izliyorum.
    Sağlam hisse anadolu sigorta mercedes kaportası gibi 1 yılda yaşadığı rallinin gazını çıkarıyor ytd.
    Yanıldığım nokta anadolu hayat hissesinin gerisinde kalması oldu ytd.

Ayrıca bende XU100 de hisse yok altın fonundayım XU100 düzeltme düşüşünü 2023 eylül ve aralık ayı sonuna benzetiyorum uzmanların yıl sonu XU100 de 14000 beklentisi var o da ayrı konu bakalım 31 aralık ayında nerede olacak ytd.

3. Arkadaşlar bu düşüş normal mi anlamak güç. Borsadaki 500 hissenin büyük çoğunluğu sene başındaki değerlerine geldiler. Hatta bazıları geçen seneki fiyatlarında. Hissemiz özelinde konuşmak isteyenler, lütfen düşüncelerini bildirebilirler mi?

Sigortaların düşüşünün nedenleri konjonktrel mi yoksa borsadaki genel düşüşten nasibini alma mı bilemiyorum. Diğer yandan enflasyon muhasebesinin etkisi hakkında konuşmak isteyen var mı?

Ekonomide yavaşlama etkileri görülürse, poliçelerde azalış olur mu, bunun kârlılığa etkisi ne olur? Dolar 34 Lira bandını gördü. Bu beraberinde enflasyonu ve asgari ücret zammını da beraberinde getirebilir. OVP sene sonu %33 enflasyon tahmini yapılmıştı, hedefi yakalayamama durumunda enflasyon yükselmesini destekler ve faizin inme ihtimali 2025 1. Çeyreğe kalması ihtimaller dahilinde. Öte yandan açıklanan primler önceki aylara göre sabit, geçen seneye göre ise enflasyon kadar artmış görünüyor.

Öte yandan özkaynak kârlılığı çeyreklik bazda (%95), yıllık bazda (%347)'e çıkmış görülüyor. Bu kapsamda sigortaları değerlendirmek isteyen var mıdır? Teşekkür ederim.
    Son düzenleme : strength; 23-08-2024 saat: 15:40.

4. Sürekli borsada olan biri değilim. 2020 yılında ev-araba almak için hisselerimi satıp çıkmıştım. Ekonomik kriz nedeniyle para biriktirmek de zordu neyse üç beş kuruş biriktirdim, bi taraftan da göz ucuyla bisti takip ediyordum. Ansgr bilançosunu beğendiğim için 99 liradan hisse alma APTALLIĞINI yaptım temmuzun son günü.
    Ağustosun ilk haftası ailemi tatile götürdüm. Allahım nasıl bir düşüş, bir bakıyorum -9 düşmüş, bir bakıyorum-5, sonra -3, -4, -3, -2 düşüşün sonu gelmiyor. Tatilim zehir oldu. İnanın kaybettiğim paradan çok APTALLIĞIMA kızdım, öfkelendim. 1 aydır kendime sövüyorum. Hiç bu kadar sert ve hızlı düşüş görmedim.

Takaslara bakıyorum, anlamlı tek değişiklik doçenin ağustos ayında 900 bin lot satması, emeklilik fonlarının yaklaşık 5 milyon satması.
    Yatırım fonları, citi satmamış. Emeklilik fonunun bu kadar sert, bu kadar hızlı satmasını anlayamıyorum. Hisse 73 lira olmuş cuma günü hala yarım milyon sattı, akıl işi değil. Benim bildiğim em. Fonu uzun vadecidir, alsat yapmaz, hele bu kadar düşmüş hissede hiç yapmaz ama öyle bir yaptı ki

Neyse birkaç piyasa profesyoneli ile konuştum, yazıştım, çoğu satışın çok gereksiz, acımasız olduğunu söyledi, %40 düşüşü asla hak etmediğini söylediler. Klasik gerçeği sat işi olduğunu, faizler düşeceği için olduğunu, sigortaların en iyiyi geride bıraktığını söyledi.
    Ben aptalımdır ama söyledikleri çok klasik geldi bana. Faizler düşse de kademeli düşecek, reel pozitif faiz hala devam edecek, artan yatırım portföyünün bileşik getirisi olacak, yani 36 milyarı %50 faize koymakla, 50 milyarı %40 faize koymak aynıdır. Çünkü yatırım portföyü artıyor. Bileşik rasyo 120den 101e düşmüş, hasar prim oranı iyileşiyor. Yatırım geliri azalsa bile teknik kar artabilir çünkü yılda tek asgari ücret artışı, öngörülebilir döviz artışı teknik karı arttırabilir.
    Küçük beynimle bunları düşünüyorum, tefastan ansgr nin serbest fonlarına bakıyorum, hisse senedi fonunda 1 ayda %7 zararda. Al başına bela, biz yatırım geliri beklerken orda zarar var. Neyse borsa çıkarsa burası da düzelir elbet.

Neyse paçal yaparak maliyetimi 93 e düşürdüm. Kızımın üzerine yemin ettim, maliyetime gelirse satıp çıkacağım, paramı dövize yatıracağım, borsa hesabımı kapatacağım. O kadar nefret ettim ki bu düşüşten, öyle bir tiksindim ki anlatamam. Yaşım neredeyse 50 olacak, bu huzursuzluğu kaldıramam artık, yaşım genç olsa ev araba olmasa belki devam ederdim. Neyse bunları sizinle paylaşmak istedim, dertleştim, başınızı ağrıttım kusura bakmayın

Mehmet Şimşek ve merkez bankası başkanı Karahan doğrusunu yapıyorlar rahat bırakılmaları gerekir.Sıkıntı Mehmet Şimşek istifa edip etmemesi değil asıl sıkıntı büyük hisselerin karlarında gerileme var enflasyondan dolayı olan sıkıntı bildiğim 3 sektör enflasyon muhasebesin den muaf bankacılık,sigorta,faktoring 3 sektör muaf bilançoları diğer sektör hisselerinden daha iyi durumda dahası 3 sektör ucuz durumda geçmişte yaptıkları prime rağmen globalde uzmanlar altın ve gümüşün değerleneceğini düşünüyorlar bence de mantıklılar bizim borsada düzeltme sürecinde yakın geçmiş 2023 yılı eylül ayından aralık ayının sonuna kadar 7,100 civarlarına düşüş yaşamıştı şuan borsada yaşanan durumu geçmiş döneme benzetiyorum ytd
    Globalde maymun çiçeği hastalığını unutmamak gerekir ytd.

6. Önceliklle serzenişinizi anlıyorum ama keskin sirke küpüne zarar. Asla borsadan çıkmayın, aksine kızınız için borsada kalmalısınız. Uzun yazı olacak.

İster Bist ister Amerika borsası olsun farketmez yeterki borsada olun.
    Vefatınız durumunda, kızınız evliyse emekliliğinizin kızınıza 1 kuruş faydası olmayacak. Borsada ister temettü ister farklı bir tarzda sistem kurun. Emekliliğinizde siz de faydalanın vefatınızdan sonra kızınıza kalsın. O da o şekilde soy olarak devam ettirsin. Bunu siz başlatın, en zoru siz çekin ama soyadınız şanlı şekilde devam etsin.
    Peki neden borsa diye sorarsanız, 50 yıllık her periyoda bakın her zaman borsa kazandırmıştır. Çok basit örnekle, ev -borsa karşılaştırmasında, ev sadece evdir, şirket ise fabrika + üretimdir. üretimden 0 kazansa bile fabrikanın kendisi zaten bir evdir. Dolayısıyla uzun periyotta her zaman geçmiştir. Altında bile öyle. Orada da basit örnekle, altına çok değer veriyorsanız, altın üreten şirkete ortak olsun. Lütfen kıyaslayın, geçen sene Türkiye'de otomobil fiyatları kaç yükselmiş, o şirketleri üreten şirketlerin hisseleri ne kadar yükselmiş.
    Borsa konusunda küsmediğinizi varsayarak devam ediyorum. Anadolu sigorta'da ne oldu?

Öncelikle bence hisseyi uygun fiyattan aldınız. Borsada yatırımcılar küstüğünde fonlardan çıkış yapar. Fonlarda müşterilerin parasını vermek için MECBUR satar. Bu tam tersi, yatırımcılar parasını fona verdiğinde, hisseleri MECBUR alırlar. Bu döngüde, Anadolu sigortanın emeklilik-fon ortaklığı oranı çok yüksek ve piyasası sığ. Çok büyük bir volalite yaşandı bu sebepten.

Borsada zaten düşmek için bahane arıyor. Sigorta üzerinde faiz indirimi ve enflasyon muh u bahane etti. Bahane mi bilmem. Piyasa sigortanın tekrardan eski düzendeki gibi devam edeceğini zannediyor. Bence hayır.

Dolar abartı artmayacak, reel faiz verilmeye devam edilecek (faiz düşse bile) ve sigortalar büyümeye devam edecek.

Tabiki insan aldığı hisse fiyatın altında düşünce kendini kötü hisseder. Enayi gibi niye üstten aldım der. Hatadır olabilir, ben borsa sayesinde finansal özgür oldum. Çalışarak asla olamazdım. Ben şanslı taraftaydım, pandemi sürecini nas sürecini çok iyi değerlerlendirdim. Siz ise şanssız oldunuz. Borsa şanstan ibaret değil ama şans etkin bir faktördür. Tavla oyunu gibi. Ne kadar olasılık hesaplasakta zar gelmeyince kaybederiz.

Size tavsiyem: zarlar hep bu kadar kötü gelmeyecek, borsaya küsmeyin tam tersi evladınız için ister Türk ister yabancı tarafta emekliliğiniz için ve soyunuzun mutlu olması için güzel bir sistem kurun.

Saygılarımla

Alıntı Originally Posted by Trader23 Yazıyı Oku
    Sürekli borsada olan biri değilim. 2020 yılında ev-araba almak için hisselerimi satıp çıkmıştım. Ekonomik kriz nedeniyle para biriktirmek de zordu neyse üç beş kuruş biriktirdim, bi taraftan da göz ucuyla bisti takip ediyordum. Ansgr bilançosunu beğendiğim için 99 liradan hisse alma APTALLIĞINI yaptım temmuzun son günü.
    Ağustosun ilk haftası ailemi tatile götürdüm. Allahım nasıl bir düşüş, bir bakıyorum -9 düşmüş, bir bakıyorum-5, sonra -3, -4, -3, -2 düşüşün sonu gelmiyor. Tatilim zehir oldu. İnanın kaybettiğim paradan çok APTALLIĞIMA kızdım, öfkelendim. 1 aydır kendime sövüyorum. Hiç bu kadar sert ve hızlı düşüş görmedim.

Takaslara bakıyorum, anlamlı tek değişiklik doçenin ağustos ayında 900 bin lot satması, emeklilik fonlarının yaklaşık 5 milyon satması.
    Yatırım fonları, citi satmamış. Emeklilik fonunun bu kadar sert, bu kadar hızlı satmasını anlayamıyorum. Hisse 73 lira olmuş cuma günü hala yarım milyon sattı, akıl işi değil. Benim bildiğim em. Fonu uzun vadecidir, alsat yapmaz, hele bu kadar düşmüş hissede hiç yapmaz ama öyle bir yaptı ki

Neyse birkaç piyasa profesyoneli ile konuştum, yazıştım, çoğu satışın çok gereksiz, acımasız olduğunu söyledi, %40 düşüşü asla hak etmediğini söylediler. Klasik gerçeği sat işi olduğunu, faizler düşeceği için olduğunu, sigortaların en iyiyi geride bıraktığını söyledi.
    Ben aptalımdır ama söyledikleri çok klasik geldi bana. Faizler düşse de kademeli düşecek, reel pozitif faiz hala devam edecek, artan yatırım portföyünün bileşik getirisi olacak, yani 36 milyarı %50 faize koymakla, 50 milyarı %40 faize koymak aynıdır. Çünkü yatırım portföyü artıyor. Bileşik rasyo 120den 101e düşmüş, hasar prim oranı iyileşiyor. Yatırım geliri azalsa bile teknik kar artabilir çünkü yılda tek asgari ücret artışı, öngörülebilir döviz artışı teknik karı arttırabilir.
    Küçük beynimle bunları düşünüyorum, tefastan ansgr nin serbest fonlarına bakıyorum, hisse senedi fonunda 1 ayda %7 zararda. Al başına bela, biz yatırım geliri beklerken orda zarar var. Neyse borsa çıkarsa burası da düzelir elbet.

Neyse paçal yaparak maliyetimi 93 e düşürdüm. Kızımın üzerine yemin ettim, maliyetime gelirse satıp çıkacağım, paramı dövize yatıracağım, borsa hesabımı kapatacağım. O kadar nefret ettim ki bu düşüşten, öyle bir tiksindim ki anlatamam. Yaşım neredeyse 50 olacak, bu huzursuzluğu kaldıramam artık, yaşım genç olsa ev araba olmasa belki devam ederdim. Neyse bunları sizinle paylaşmak istedim, dertleştim, başınızı ağrıttım kusura bakmayın

7. Maalesef piyasamız acımasız; ama şöyle de bir şey var. Ne zaman ki bir sektör veya hisse olağan yönünün aksine yeni bir yukarı trend yakaladıysa bunu birkaç sene devam ettirme momentumunu yükselerek gösterir.

Örneğin bankalar Temmuz 2022'de başladıkları yukarı trendi 2 senedir devam ettirdiler ve bu son dönemdeki satışlarda %20-25 düzeltme yaptılar. Biliyorsunuz bankalar BİST'in lokomotifidir: BİST30'da 4 adet banka vardır. 2011'de banka hissesi alan biri yaklaşık 13 yıldır dolar bazında zarardadır. Bunu neden söylüyorum: Borsamızda yabancı yatırımcı az olmasına rağmen borsamız hala potansiyel barındırıyor.

Şahsi düşüncem, son dönemdeki satışları borsamızda ara negarif akım kabul edip, genel trendin hala yukarı yönde olduğunu düşünüyorum. Ayrıca FED'in önümüzdeki aylarda yapacağı muhtemel faiz indirimi için borsamızın bu fiyatlara bilinçli getirilmiş olabileceğini düşünüyorum. Zira yabancı yatırımcı için buseviyeler cazipkar.
    Evet sigorta sektörünün bu ara akımdan fazla dayak yediği aşikar. Geçmişte enflasyonun yüksek olduğu 1997 yıllarına bakınız: enflasyon kontrol altına alınıp düşmeye başladığında sigorta sektörünün de pozitif etilendiği görülebilir.

Sonuç olarak paranın maliyetinin yüksek olduğu bu ortamda borsamızın ve yatırımcısı olduğumuz sektör hisselerinin pay fiyatlarının bundan sonra düşmek için aşağıda fazla yerin kalmadığını düşünüyorum. Temmuz 2023'de başladığı yukarı trendini kırmış gibi görünse de, bunun ara bir negatif düzeltme olduğunu aslında bu kârlılık ve primlerle hala yukarı potansiyel barındırdığını düşünüyorum. (Yatırım tavsiyesi içermez)

8. Ne mutlu size... Madem hissemizin hareketleri sığ, bari forumdaki paylaşım sayısını artıralım da...burası sığ olmasın Nurullah hocam.

Sayfa 183/188 İlkİlk ... 83133173181182183184185 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •