Originally Posted by
zonn
Bu şirkete yatırım yaptığım ilk günlerde burada belirttiğim hususlar gerçekleşti ve maalesef ciddi zarara uğradım. her zaman temel analize göre yatırım yapan bir yatırımcı olarak şirketi çok ayrıntılı inceledim. Şirketin karını ve patronun yaklaşımını birlikte değerlendirdiğimizde bence bu fiyatlar çok pahalı. Çünki;
1.İlk çeyrek karını diğer çeyreklerde de elde ettiğini düşünürsek fk 15-20 arası bir rakam oluyor. Pd/dd ise uzun sire 2 üzerinde seyreder. Bu rakamlar yatırım yapılabilir değerlerden çok uzak.
2.İlk çeyrekte herşey şirketin lehineydi. Ucuz hammadde, geçen seneden devreden ciddi stok ki bu stoğun bir kısmı kar marjı yüksek reprosese girmiş üründü. covid nedeniyle gıda ürünlerinde meydana gelen fiyat artışları bu çeyrekte şirket lehine olan bazı gelişmelerdi. Ayrıca Bülent TABANLI 2019 yıllık bilançonun zayıf gelmesinin en önemli nedenini son çeyrekte yapılan iadeler olarak dile getiriyordu. Bu iadeleri reprosese soktuklarını yüksek katma değerli ürüne dönüştürdüklerini, bu durumun önümüzdeki dönemde bilançolarda artı değer olarak kendisini göstereceğini belirtiyordu.
3.Önümüzdeki dönemde ilk çeyrekte şirket lehine olan şartların aynı zamanda tekrar buluşması zayıf ihtimal.
4.Bir kere hırsızlık yapan her zaman bunu tekrarlayabilir. Hatta bir zarar görmezse dozunu artırabilir. Sonuçta girdi olan meyveler büyük kurumsal firmalardan sağlanmıyor, çiftçiden topluyor. 3 yerine 5 yazıp girdi maliyetini istediği gibi şişirebilir. nitekim birşeyler yaptığı da ortada.
Gelelim bizim ne yapabileceğimize. Türkiye'de hukuk davaları mağdur tarafın gayretiyle yürür ve sonuca ulaşır. Hiçbir kurum sizin hakkınızın peşinde koşmaz. Ceza davalarında olduğu gibi ben kuyuya bir taş atayım elbet bir çıkaran olur stratejisi hukuk davalarında işlemez. O yüzden tek çare avukat tutup bu şirketi hoplatmak. Bunu hem hakkımızı aramak, hem de vergi kaybı nedeniyle milli bir görev olarak görüyorum. Sonuç alır mıyız? Tabi ki alabiliriz. Bilançoda düzeltme yapılır, şirkete ceza kesilir ve bu cezalar kusurlu gerçek kişilere rücu edilir ve de bir daha çalmaya korkarlar. Bu şirkete yatırım yapan arkadaşların çoğu bilinçli yatırım yapan, bilgili arkadaşlar. Zira bu hisse; fiyatı yerlerde sürünen, küçük yatırımcının incelemeden yatırım yapacağı şirketlerden değil. O yüzden birlikte hareket edersek sonuç alabileceğimize inanıyorum.
Yer İmleri