Sayfa 19/367 İlkİlk ... 917181920212969119 ... SonSon
Arama sonucu : 2929 madde; 145 - 152 arası.

Konu: Dev'ayna Masalları

1. ORGE benim grafiğimde katlama sınırına geldiği ve tavan olduğu için, daha aşağı limitlerde tekrar almak üzere, tavandan satış verdim. Yarın pişman olmayız inşallah. Olursak da alım noktamıza gelene kadar ya bekleriz, ya da ordan oluşan kaynağı portföyde performansı kötü olanlara ekleriz. Listede kesinlikle kalacak. Bist’in ufak şirketlerinin en ucuz ve en istikrarlı büyüyenlerinden.

(Kısa Vade Fibo Impulse hedefim 13,53 TL, oraya düzeltme yapmadan gitmeyeceğine inanmış olmam bu kararı aldırdı, belki de yanıltacak beni.))
    Son düzenleme : deva-i dert; 07-09-2022 saat: 12:30.

2. Alternatif bir yöntem olarak portföyünüzü belli vadelerle nasıl yönetebileceğiniz üzerinde bir model sunmak istiyorum. Bu sadece bir örnektir, portföyde tutulacak hisse sayısı risk anlayışınıza, zaman ayırabilme ve yönetebilme durumunuza göre elbette değişebilecektir.

Toplam 100 Birim TL'lik nakitimiz olsun. Bunu değişik kriterlerle seçmiş olduğumuz 10 hisseye eşit bir şekilde dağıtıyoruz. Bu durumda her hisseye düşün nakit miktarı 10 Birim TL oluyor.

Sonrası diyelim 2 ay sonra portfoyümüzü kontrol ettik, performans değerlendirmesi için. Portföy büyüklüğümüz 120 Birim TL olmuş diyelim. Bu portföyümüzn % 20 değer kazandığını gösteriyor. Ama 120 Birim TL olurken her hisse aynı şekilde değer kazanmış değil, hatta bazıları ilk koyduğumuz meblağa göre değer yitirmiş. Bu durumda şöyle bir uygulama yapıyoruz. 120 Birim TL'lik toplam portföyümüzü 10 hisseye eşit olabilecek şekilde bölersek hisse başına 12 Birim TL'lik pay düşüyor. Hisse değeri 12 Birim TL'yi aşmış olan hisselerin 12 Birim TL'den fazla olan kısımlarını satıyoruz. Ve buradan oluşan nakiti 12 Birim TL'den az olan hisselerimize ekliyouz ve tekrar tüm hisseler 12 Birim TL ve eşit hale geliyor. Bu durumda performansı iyi olanlardan bir miktar kâr alırken, performansı düşük olanların lotlarını artırmış oluyoruz.

Bu uygulama için geçmişe dönelik defalarca simülasyon gerçekleştirdim, ve orta-uzun vade sonuçlarının oldukça iyi getiri sağladığını görmüş oldum.

Bir portföy yönetim modeli olarak kullanılabilir diye paylaşmak istedim.

Portföyünüze hisse dahil etmek ya da portföyünüzden hisse çıkarmak için ne kadar bir vade koyacağınız da size kalmış bir yöntem. Bazen bir hisseden toplam alabileceğiniz maksimum performansı birkaç ayda alabileceğiniz gibi bazı hisselerin performansı düşük olduğu için bu daha uzun zamana yayılabilir. Hisse seçerken bilanço dönemlerinde yeniden gözden geçirme fikri her zaman ufak rötuşlar için size fırsat vereceği gibi şirketlerin gidişatını izleme opsiyonu da sunacaktır size.

Hangi kriterlerle seçim yaptığımızı daha önce zaten belirtmiştik. Kriter referansı için geçmiş sayfalar incelenebilir. Kullanılan ya da seçilen hisseler en mükemmel portföy olacak diye bir kaygımız yok ve bunu sağlayabilmek de imkansız. İyi bir plan yapıp, mükemmel bir planın hayalinde kaybolmayacağız.

Saygılar.
    "İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
    Clausewitz

3.  Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    Alternatif bir yöntem olarak portföyünüzü belli vadelerle nasıl yönetebileceğiniz üzerinde bir model sunmak istiyorum. Bu sadece bir örnektir, portföyde tutulacak hisse sayısı risk anlayışınıza, zaman ayırabilme ve yönetebilme durumunuza göre elbette değişebilecektir.

Toplam 100 Birim TL'lik nakitimiz olsun. Bunu değişik kriterlerle seçmiş olduğumuz 10 hisseye eşit bir şekilde dağıtıyoruz. Bu durumda her hisseye düşün nakit miktarı 10 Birim TL oluyor.

Sonrası diyelim 2 ay sonra portfoyümüzü kontrol ettik, performans değerlendirmesi için. Portföy büyüklüğümüz 120 Birim TL olmuş diyelim. Bu portföyümüzn % 20 değer kazandığını gösteriyor. Ama 120 Birim TL olurken her hisse aynı şekilde değer kazanmış değil, hatta bazıları ilk koyduğumuz meblağa göre değer yitirmiş. Bu durumda şöyle bir uygulama yapıyoruz. 120 Birim TL'lik toplam portföyümüzü 10 hisseye eşit olabilecek şekilde bölersek hisse başına 12 Birim TL'lik pay düşüyor. Hisse değeri 12 Birim TL'yi aşmış olan hisselerin 12 Birim TL'den fazla olan kısımlarını satıyoruz. Ve buradan oluşan nakiti 12 Birim TL'den az olan hisselerimize ekliyouz ve tekrar tüm hisseler 12 Birim TL ve eşit hale geliyor. Bu durumda performansı iyi olanlardan bir miktar kâr alırken, performansı düşük olanların lotlarını artırmış oluyoruz.

Bu uygulama için geçmişe dönelik defalarca simülasyon gerçekleştirdim, ve orta-uzun vade sonuçlarının oldukça iyi getiri sağladığını görmüş oldum.

Bir portföy yönetim modeli olarak kullanılabilir diye paylaşmak istedim.

Portföyünüze hisse dahil etmek ya da portföyünüzden hisse çıkarmak için ne kadar bir vade koyacağınız da size kalmış bir yöntem. Bazen bir hisseden toplam alabileceğiniz maksimum performansı birkaç ayda alabileceğiniz gibi bazı hisselerin performansı düşük olduğu için bu daha uzun zamana yayılabilir. Hisse seçerken bilanço dönemlerinde yeniden gözden geçirme fikri her zaman ufak rötuşlar için size fırsat vereceği gibi şirketlerin gidişatını izleme opsiyonu da sunacaktır size.

Hangi kriterlerle seçim yaptığımızı daha önce zaten belirtmiştik. Kriter referansı için geçmiş sayfalar incelenebilir. Kullanılan ya da seçilen hisseler en mükemmel portföy olacak diye bir kaygımız yok ve bunu sağlayabilmek de imkansız. İyi bir plan yapıp, mükemmel bir planın hayalinde kaybolmayacağız.

Saygılar.
    Çok güzel bir yönetim stratejisi. Özellikle yatırım arayışı ve bakış açısı kazanmak isteyen arkadaşların deneyimlemesi lazım. Kazanma şansı yüksek,kaybetme şansı daha düşük bir strateji. Uzun vadede ise bence kaybetme şansı yok.

4. ORGE 13,53 hedefine düzeltmesiz gitmez diye düşündük, gün içi ufak bir düzeltme ile oraya geldi bile. Sağlık olsun, uygun bir yerden tekrar girmek üzere bekleyeceğiz bu durumda.

5. Hisselerin fiyat hareketlerine uzun vade görüntüleri için logaritmik bakmak fiyatların gerçekten katlanarak gidip gitmediğini ölçmede görsel kolaylıklar sağladığı gibi yükselişin aynı ivme ile devam edip etmediğini görmeyi de temin etmekte. Özellkle enflasyonist zamanlarda bir şeyi beklediğimize değip değmediğini de bu şekilde anlamak biraz daha kolaylaşacaktır. Bu bağlamda ilk olarak GSDDE grafiğinin 2 yıllık gibi bir süre için logaritmik trendini paylaşalım.
    Clausewitz

6.  Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku

Hisselerin fiyat hareketlerine uzun vade görüntüleri için logaritmik bakmak fiyatların gerçekten katlanarak gidip gitmediğini ölçmede görsel kolaylıklar sağladığı gibi yükselişin aynı ivme ile devam edip etmediğini görmeyi de temin etmekte. Özellkle enflasyonist zamanlarda bir şeyi beklediğimize değip değmediğini de bu şekilde anlamak biraz daha kolaylaşacaktır. Bu bağlamda ilk olarak GSDDE grafiğinin 2 yıllık gibi bir süre için logaritmik trendini paylaşalım.
    Bir şeyin fiyatının 5 TL'den 10 TL'ye gitmesi ile 25 TL'den 30 TL'ye gitmesi arasında lineer grafikle bakıldığında 5 TL'lik bir yükselişle değişimin aynı olduğu yanılgısı oluşur insan beyninde. Halbuki olaya şu şekilde bakarsak yaklaşım daha sağlıklı olacaktır: İlk değişimdeki (5 TL'den 10 TL'ye ) 5 TL'lik artış % 100'lük bir artış iken ikinci değişimdeki (25 TL'den 30 TL'ye) 5 TL'lik artış nominal olarak aynı olsa da aslında %20'lik bir artıştır. Lineer grafiklerde bu gerçeği aklınızda tutsanız bile bunu beyninizde görselleştiremezsiniz ve gerçek artış ivmesini yakalayamazsınız. Bu sebeple uzun vade fiyat hareketlerini logaritmik grafiklerle bakmak daha sağlıklı bir resim yakalamanızı sağlayacaktır.
    Son düzenleme : deva-i dert; 08-09-2022 saat: 13:11.
    Clausewitz

7.  Alıntı Originally Posted by emregunes Yazıyı Oku
    Çok güzel bir yönetim stratejisi. Özellikle yatırım arayışı ve bakış açısı kazanmak isteyen arkadaşların deneyimlemesi lazım. Kazanma şansı yüksek,kaybetme şansı daha düşük bir strateji. Uzun vadede ise bence kaybetme şansı yok.
    Teşekkürler Emre Bey. Değerli fikirlerinizden daha çok faydalanabiliriz, bilgi, birikim ve tecrübelerinizi daha çok paylaşabilirseniz
    Clausewitz

8. haydi TUK'AŞK', sana da yakışır tavanlar..
    Clausewitz

Sayfa 19/367 İlkİlk ... 917181920212969119 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •