TUIK dene kurumun ne haltlar çevirdiğini taaaa 2006 da yazmıştım. Sizler o zaman derin uykudaydınız. Beni uyku tutmuyor.
yaw bu emoji lerde aradığımı bi türlü bulamıyorum.
Her neyse.
TUIK yanında diğer kurumlarda rezil durumdalarda. Bi tanesinin örneğini yeni okudum. Şaşırmadım desem yalan olur.
Hani şu deve ile şeytan hikayesi vardır ya. Şeytan aşağı iner ulan benim bile aklıma gelmedi o yaptığın ama "şeytana uydum" deyip duruyorsun.!
Her neyse, bu işkur denen kurum ne yapıyormuş.
Patronları arıyormuş (Yandaş olanları aramıştır yoksa çoktan açığa çıkardı yaptığı rezillik)
Diyormuşki, 100 kişi al, maaşları benden, 6 ay çalıştır. Sonra 50 kişiyi sözleşme yapıp işte tutman gerekiyor.
Her patron işine geldiği kadar eleman alıyormuş. Diyelimki ben 10 kişi aldım. Maaşlarını işkur ödüyor. Para nerden, işsizlik fonundan.
patron olarak bunları bedava 6 ay çalıştırıyorum. İstersem yemek ve yol parası veriyorum, istersem ilave maaşda verebiliyorum, tamamen bana kalmış. İşkur bunlara asgari ücret altında maaş veriyor ve sigorta yapmıyor. Sigortasız çalıştırıyor.
Patron olarak 6 ay 10 kişiyi bedava çalıştırıyorum. para işkur yani vergilerden yani diğer çalışıpta vergisini verenlerin sırtından.
Derken 6 ay doluyor bunlardan 5 tanesi ile anlaşma yapmam gerekiyor. Pardon bu 10 taneyi atıp herhangi bir 5 kişiyi işe alabiliyorum. Diyelim 5 kişi işe aldım, asgari ücrete anlaştım.
Sorası bana kalmış, bu 5 kişiyide bi şekilde işten atıp yeni bir 10 kişi daha al işkurdan yine bedava çalıştır filan... Tabi işten çıkarma şartlarınıda bilmiyorum ya.!
İşkur sigortasız işçi çalıştırmanın önünü açmışsa, emek sömürüsünü yasal hale getirmişse, patron ne yapmaz. Kimbilir ne numaralarda patronda vardır. Yeni şirket kur elemanları al, 6 ay bedava başka şirkette çalıştır, sonra yeni kurduğun şirket battı de elemanları çıkar işten, yeniden şirket kur aynı elemanları işkurdan al, yine başka şirkette çalıştır filan.
Her neyse. İşsizliği düşük göstermek için bi numara daha. Zaten işsizlik %100 çıksa ne olurki.? Ne hesap soran var, ne eyleme geçen.? Varsa yoksa abd ye biat ettikmi, rusyanın kucağına oturdukmu? Çin bizi öptümü.? Tüm hesap buralarda.
FED ve AMB önümüze üç beş atacakmı. Finansın kafada burda.
Yazmamışsam, pozisyonum aynen devam ediyor demektir.
@NeAcaipDunya
Yer İmleri