7.60 tl den piyasa değerimiz 9.5 milyar tl ediyor, halka açık olan %48.9 luk kısmın değeri ise 4.65 milyar tl, şu anki dolar kuru üzerinden 1.04 milyar dolar ediyor, bunun %65'i yabancı fonlarda yani 680 milyon doları, bu malı taşıyan yabancı fonların sayısı da 600 civarında. 600 kadar fon toplam ederi sadece 680 milyon dolar olup sermayenin 3 te 1 ini temsil eden lotlar için mi savaş veriyor? Bu fonlardan satış yapıp hisseden çıkmak isteyenler çoktan satışlarını yapıp çıktılar. Tahtadaki aksiyon aracı kurumların kendi aralarındaki horoz döğüşüdür, maldan çıkma operasyonu değildir. Tahtada alıcı olmamasını da avantaj olarak kullanıyor tahtadaki oyuncular. Kısa marjlı pumping & dumping (doldur & boşalt) operasyonlarıdır bunlar. Adamlar günlük al-satlar veya sat-allar yaparak yüksek işlem hacmi oluşturarak düşük marjlı kârlara odaklanmışlar. Bir tahtadaki bu tür aksiyonlara İngilizcede "churning" deniyor, "çalkalama" demektir, tipik bir aracı kurum taktiğidir ve kaldıraçlı işlemler ile açığa satışları da bünyesinde bulundurur.
20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.
Tedavüldeki lotların yabancıların payına düşen %65'lik kısmının değeri 680 milyon dolar ediyor dedim yukarıda. 600'den fazla yabancı fonlar arasında yer alan aşağıdaki fonların ellerinde yüklü lotlar mevcut ama onlar al-sat yapmıyorlar, aynen benim gibi "aldım-tutuyorum" modundalar:
Mondrian 76M lot, GIC 19M lot, KIA 118M lot, JPMorgan 16M lot, FIL 18M lot vs vs.
Bu yüklü malları yabancıların elindeki toplam 390M lottan düşersek, yukarıdakilerin haricinde geriye kalan 600'e yakın yabancı fonun her birinin elinde ortalama bazda sadece 250,000 civarında lot olduğu ortaya çıkıyor. Hiç bir fon bu kadarlık bir yatırım için bu saatten sonra yani hisse son 8.5 ayda dolar bazında %62 değer kaybettikten sonra satış cihetine gitmez. Eğer böyle yapmak isteseydi aylar öncesinden yapardı.
20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.
Nereden bakarsak bakalım, tahtada halihazırda yabancı satışlarının olduğu tezi pek doğru bir tez gibi gözükmüyor. Benim görüşüm aracı kurumlarının çalkalama operasyonlarının tam gaz devam ettiği yönündedir. Tahtada şu anda ne ciddi satıcı ne de ciddi alıcı mevcut değildir. Satacak olanlar halihazırda satıp gittiler, alacak olanlar da OFAC'tan gelecek haberi bekliyorlar.
volatilite orta noktadan ölçülür yani günlük volatilite %12 değil %6 dır, bunu "yıldaki işlem gününün kare köküyle" yani kabaca 16 ile çarparsan yıllık volatiliteyi bulursun, 6x16=%96 eder yani bugünkü hareketin yıllık volatilitesi kabaca %100 dür, yıllık volatilite %100 den fazla da olabilir %300 gibi mesela, yıllık volatilitede patlama genellikle hisse tabanda iken ortaya çıkar
trend çizgisi değiştire değiştire kınağı geldi artık
bu gün açılışta alanlar stop koymanın ne kadar önemli olduğunu anlamışlardır
Seni kırmam mümkün mü? Yorumlarım yukarıda. Özetlersem: a) tahtada ne ciddi alıcı var ne de ciddi satıcı, b) tahtada son günlerde gördüğümüz aksiyonların müsebbibi yabancılar değildir, onlar çoktan saflarını aldı, satmak isteyenler halihazırda sattı, kalmaya karar verenler de aynen öyle yapıyorlar, c) tahtadaki aksiyon aracı kurumların arasındaki horoz döğüşüdür, çalkalama operasyonlarıdır.
Yer İmleri