Değer artışı olmadan temettünün bir anlamı yok. Neden değer artışı olmak zorunda bu da saçma ya neyse. Alın size güzel bir örnek türk traktör. 5-6 sene evvel temettü ilk 10 da adı yazılır. En çok temettü veren şirketlerden biriydi. Son 3 yıl zararda. Üstelik borcunu ödemedi temettü verip durdu. Koç inek gibi sağıyor. Rakipler var , önlem alınmıyor. Talep yok fabrika gırtlağa kadar üretim yapmış elinde duruyor. Hayılısı ne diyelim. Tarıma zaten hükümet sahip çıkmıyor. Çiftçi paranın maliyetinden vazgeçip traktör almıyor. Yüzde 25 faizde beklerim daha iyi diyor.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Hocam yukarıdaki yazımda belirttim zaten, hem değer artışı olacak hem temettü ödeyecek. Ttrak zarar etmiyor hocam, sadece satışları çok düştü, o yüzden hisse baskılandı ve değeri düştü. Böyle şirketler her dönem tavan gitmez zaten. Biraz durur, soluklanır. Şuan bile Ttrak'ın özsermaye karlılığı %40 ların üzerinde.
Dediğim gibi temettü ödeyen, büyüyen, satışları ve karı artan şirketlerin zaten değeri artar. bazı dönemler düşmeler olabilir, normaldir. Tıpkı bu dönemde olduğu gibi.
vakıf yatırım sektör raporları
http://www.vkyanaliz.com/arama
vakıf yatırım şirket raporları
http://www.vkyanaliz.com/arastirma-r...rket-raporlari
vakıf yatırım analizleri daha detaylı inceleyebilrisinzi...
Sektör raporları kısmı var sol kısımda vakifin sitesinde.
Sektör kısayolu çalışmıyor bilginize.
Her iş gibi bu iş de nasip işi. Nasibinde varsa borsanın anlık alım-satım yapılmayan dönemlerinde hatta hesap makinesinin bir oda büyüklüğünde olduğu zamanlarda tezgahtan senet alırsın bugün bile meyvesini yersin. Günümüzün imkanlarını kullanıp kuantum işlemcili bilgisayarlarda sofistike analizler yaparsın yarın fonun elinden uçar gider.
Elbette insan yatırım yaptığı varlığı tanıyacak, analiz edecek ama insan olarak 1 sn sonrasını bile keskin bir doğrulukta bilemeyiz ki. Bu riskten kaçınmak için hem aynı kategorideki varlıklar arasında hemde farklı kategorilerde birikimlerimizi dağıtabiliriz. Bunun dışında o en iyisi, yok diğeri daha iyi diye tartışır dururuz. Kimi ağırlıklı temettü hisselerini seçer, kimi ileride çok büyük olacak şimdi yatırım yapsın kazancı kasada dursun der, bir diğeri zeytinlik alır..
Portföyün çeşitlendirilmesi önemli bence. Örneğin eline geçen paranın bir kısmıyla altın al,bir kısmıyla döviz al,bir kısmıyla hisse al,bir kısmıyla git gelişmekte olan bir yerden 100 metrekare arsa al( hatta mümkünse 3-5 arkadaş toplanıp al) ,bir kısmıyla başka yatırım araçları kullan. Örneğin bes gibi. Portföyunü dağıt riskleri minimuma indir ve yeterli getiriye ulaştığında elden çıkar değer kaybetmiş olana yatır gibi hedefler koyulabilir.
Borsada hedef fiyat koyduğun yere gelince değer kaybetmiş ama sağlam şirkete yeniden yatırım yap gibi.
Ben altın ve borsayı tercih ettim. Beste çok cazip bir şey göremedim aklıma yatan bir şey bulsam ona da yatırım yapacağım.
Diğer seçeneklere ya kafam basmıyor ya itikadima uymuyor ya da yeterli param yok şu an.
Yani çeşitlendirme yapmak önemli.
Ha bunların hepsinin başında daha önemli bir şey var o da tasarruf.
Erhan beyle de bu konuyu detaylı konuşmuştuk.
Yalnız ben işin halen daha temettü tarafindayim. Ha temettü işini bir kenara koysak bile ülkedeki en sağlam şirketler zaten temettü ödeyen şirketler.
Ben belirlediğim sürede birikimimi yaptıktan sonra hisse fiyatı beni ilgilendirmez yıllık temettü mü alır emekli maaşı gibi keyfime bakarım. İkinci seçenek hisse satışı kısmı da mantıklı olabilir.
Ülkede kriz varsa zaten şirketler temettü ödemeyecek diğerinde de hisse fiyatı çok düşeceği için eliniz hisse satmaya gitmeyecektir.
Yani ülkedeki ekonomik durum çok önemli. Enflasyonun yüzde 5 stabil olduğu bir ortamda aslında hisse fiyatı beni hiç ilgilendirmiyor.
Ben emekliligime kadar nispeten performansıyla önemli şirketlere yatırımımı yaparım. Emekli olduğumda tüm portföyümu en çok temettü ödeyen ve farklı sektörlerde beş temettü liderine paramı dağıtırım. Sonra keyfime bakarım.
Temettü ödeyen şirketlerin evet değeri düşüyor ama temettü tarihine kadar hisse şiştiği için düşürülüyor bu fiyat. Zaten yatan temettüyu direkt olarak hissede yeniden alım yaparsan bir zararın da olmuyor belki vergiden dolayı bir kayıp olabilir.
Hızlı bir şekilde büyüyen şirketlere bizim yatırım yapmamız biraz sıkıntılı sürekli alım yapacağımız için hisse fiyatı da yükseldiğinde bizim ortalamamiz da sürekli olarak yukselecektir. İşin özü temettü veya değil uzun vadeli yatırım her türlü daha mantıklı gibi durmaktadır. Bistin doların altının performansı ortada. Uzun vade yatıran ihtiyacı olmayan parayı yatıran karlı çıkacaktır. Ama doğru yerlere yatırım yapanlar.
Herkesin doğrusu farklı. Allah herkesin gönlüne göre versin.
Konuyla alakasız şu Suriye yemen arakan gibi yerlerden sürekli sosyal medyada videolar görüyorum da ne saçma dertlerimiz var. O bebeklerin hallerini gördükçe kendimi kahrediyorum.
Ülkemizin ekonomik askerî siyasi bağımsızlığı her şeyden daha önemli çocuklarımız bu topraklarda hayatlarını sürdürecekler. Geri kalan her şey ikinci planda zira bu namussuzların dünyayı getirdikleri hal ortada.
Selametle....
Yer İmleri