Sayfa 20/367 İlkİlk ... 1018192021223070120 ... SonSon
Arama sonucu : 2929 madde; 153 - 160 arası.

Konu: Dev'ayna Masalları

1. Okullu, koca Petkim'i kaldıran adamsın, kendi şirketini de uçur biraz.
    "İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
    Clausewitz

2.  Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    haydi TUK'AŞK', sana da yakışır tavanlar..
    Zamanında bu hisse beni çok yordu. Şimdiki halini görünce sinirleniyorum

3. Listeden orge,konka ve egser takip listemde. Orge biraz dinlenince radarıma kesin girecek.
    Uzun vade yatırım sadece bist30 hisseleri ile olmuyor. Yanlarına 2-3 tane de büyüme potansiyeli olan hisse koymak gerekli.
    Öteki türlü insanlar para kazandıklarını sanıyor. Çünkü TL bazlı bakıyorlar.
    Hisseyi 20 liraya alıp , 4 senede 5 TL temettü alınca maliyetim sıfır sanıyor. Oysa öyle değil.

Dolar bazlı bakılmalı herşeye. Böyle bakınca güçlü temetttü hisselerinde bile dolar bazlı kazanç değil, ancak para korunabiliyor. Nadirdir dolar bazlı kazandıran hisse sayısı.
    O yüzden uzun vadeye de sadece almak olarak bakmamak lazım. Çok yükselince satıp ,parayı portföydeki diğer gitmeyen hisseye yatırmak lazım.

4.  Alıntı Originally Posted by emregunes Yazıyı Oku
    Listeden orge,konka ve egser takip listemde. Orge biraz dinlenince radarıma kesin girecek.
    Uzun vade yatırım sadece bist30 hisseleri ile olmuyor. Yanlarına 2-3 tane de büyüme potansiyeli olan hisse koymak gerekli.
    Öteki türlü insanlar para kazandıklarını sanıyor. Çünkü TL bazlı bakıyorlar.
    Hisseyi 20 liraya alıp , 4 senede 5 TL temettü alınca maliyetim sıfır sanıyor. Oysa öyle değil.

Dolar bazlı bakılmalı herşeye. Böyle bakınca güçlü temetttü hisselerinde bile dolar bazlı kazanç değil, ancak para korunabiliyor. Nadirdir dolar bazlı kazandıran hisse sayısı.
    O yüzden uzun vadeye de sadece almak olarak bakmamak lazım. Çok yükselince satıp ,parayı portföydeki diğer gitmeyen hisseye yatırmak lazım.
    dediklerine katılmamak elde değil.. sadece al ve yıllarca tut mantığı bazı hisselerde oldukça işe yarayabilir ama çoğunlukla işe yaramıyor. şirketlerin fiyatı bir tarafa, kendileri bile sürekli büyüyemiyorlar, bir yerden sonra ya rekabetçiliğini yitiriyorlar, ya bulundukları sektörde bir durgunluk ortaya çıkıyor, ya da artık büyüme sınırının üstüne çıkmış oluyorlar. sadece bu tarafını bile düşünmek fiyatın sürekli büyüyemeyeceğine ikna eder insanı. kaldı ki bir de döngüsellik olgusu yaşayanlar da var sektörel olarak.. sektör döngüsel olmasa bile piyasadaki para bile bir o sektöre, bir bu sektöre dönerek dolaşabiliyor, kaynak sınırlı ise. bu sebeple makul primler görüldüktçe bazı realizasyonların yapılması, hisse değiş tokuşlarının olması ya da portföylerde revize illaki gerekiyor. bu sebeple portföyde büyüme potansiyelli şirketlere yer açmak bence herkesin aklının bir tarafında tutması gerekli yöntemlerden birisi.

fiyata dolarla bakmak ise uzun vade gidişatı görmek açısında önemli donelerden birisi. ama buna ilaveten aslında şirketlerin finansal gidişatını da dolar bazlı değerlendirmekte fayda var. dolar bazlı satışlar, faaliyet karları, net karlar ne kadar artmış, özsermaye dolar bazlı ne duruma gelmiş, varlıklar dolar bazlı artmış mı azalmış mı şeklinde bu bakış açısı fiyatla beraber temellendirilebilir. finansallara tl bazlı fiyata dolar bazlı bakarsak belki sacayağının bir tarafı eksik kalabilir diye düşünüyorum. bilmem katılır mısın?
    Clausewitz

5.  Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    dediklerine katılmamak elde değil.. sadece al ve yıllarca tut mantığı bazı hisselerde oldukça işe yarayabilir ama çoğunlukla işe yaramıyor. şirketlerin fiyatı bir tarafa, kendileri bile sürekli büyüyemiyorlar, bir yerden sonra ya rekabetçiliğini yitiriyorlar, ya bulundukları sektörde bir durgunluk ortaya çıkıyor, ya da artık büyüme sınırının üstüne çıkmış oluyorlar. sadece bu tarafını bile düşünmek fiyatın sürekli büyüyemeyeceğine ikna eder insanı. kaldı ki bir de döngüsellik olgusu yaşayanlar da var sektörel olarak.. sektör döngüsel olmasa bile piyasadaki para bile bir o sektöre, bir bu sektöre dönerek dolaşabiliyor, kaynak sınırlı ise. bu sebeple makul primler görüldüktçe bazı realizasyonların yapılması, hisse değiş tokuşlarının olması ya da portföylerde revize illaki gerekiyor. bu sebeple portföyde büyüme potansiyelli şirketlere yer açmak bence herkesin aklının bir tarafında tutması gerekli yöntemlerden birisi.

fiyata dolarla bakmak ise uzun vade gidişatı görmek açısında önemli donelerden birisi. ama buna ilaveten aslında şirketlerin finansal gidişatını da dolar bazlı değerlendirmekte fayda var. dolar bazlı satışlar, faaliyet karları, net karlar ne kadar artmış, özsermaye dolar bazlı ne duruma gelmiş, varlıklar dolar bazlı artmış mı azalmış mı şeklinde bu bakış açısı fiyatla beraber temellendirilebilir. finansallara tl bazlı fiyata dolar bazlı bakarsak belki sacayağının bir tarafı eksik kalabilir diye düşünüyorum. bilmem katılır mısın?
    Finansallara TL bazlı bakmak da bu dönem için sağlıklı değil. Yüksek enflasyon döneminde zaten tüm şirketlerin TL karları yüksek geliyor.
    Ben herşeye dolar bazlı bakıyorum. Hisse fiytlarına da, bilanço fiyatlamalarına da.
    Net kardan ziyade faaliyet karı önceliğim.

Büyüme hisseleri de PD/DD , FK oranı gibi rasyolara takılmıyorum. Çünkü bu şirketler önden fiyatlıyor. O nedenle bu rasyolara bakıp büyüme şirketlerine pahalı dememek lazım.
    Hektaş, Sasa yıllarca çok pahalı denile denile hep yükseldi. Çünkü gelecekteki büyümeyi hisseler önden fiyatladı

6.  Alıntı Originally Posted by emregunes Yazıyı Oku
    Finansallara TL bazlı bakmak da bu dönem için sağlıklı değil. Yüksek enflasyon döneminde zaten tüm şirketlerin TL karları yüksek geliyor.
    Ben herşeye dolar bazlı bakıyorum. Hisse fiytlarına da, bilanço fiyatlamalarına da.
    Net kardan ziyade faaliyet karı önceliğim.

Büyüme hisseleri de PD/DD , FK oranı gibi rasyolara takılmıyorum. Çünkü bu şirketler önden fiyatlıyor. O nedenle bu rasyolara bakıp büyüme şirketlerine pahalı dememek lazım.
    Hektaş, Sasa yıllarca çok pahalı denile denile hep yükseldi. Çünkü gelecekteki büyümeyi hisseler önden fiyatladı
    son dediğin doğru. ama diyelim aynı sektörde 3 tane büyüme hissesinden birini seçecek isen illa ki bir fitreleme ya da seçim kriteri kullanmak gerekebiliyor. değerleme rasyolarından önce istediğim kadar büyüme var mı kısmına bakıyorum öncelikle. sonra sermaye getirilerine ve verimliliklerine.. onlar tatmin edici seviyede ya da çok iyi seviyede ise fiyatın makul olup olmadığına bakıyorum. 50 fk'da olup olmaması bazen önemsiz olabiliyor elbette çok güçlü bir büyüme beklentisi varsa. ama çok güçlü beklentisi olan 2 şirketten birini tercih edeceksem daha uygun fiyatlısına gidiyor genelde elim. (daha çok kazandırma garantisi olmasa da)
    Clausewitz

7.  Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    son dediğin doğru. ama diyelim aynı sektörde 3 tane büyüme hissesinden birini seçecek isen illa ki bir fitreleme ya da seçim kriteri kullanmak gerekebiliyor. değerleme rasyolarından önce istediğim kadar büyüme var mı kısmına bakıyorum öncelikle. sonra sermaye getirilerine ve verimliliklerine.. onlar tatmin edici seviyede ya da çok iyi seviyede ise fiyatın makul olup olmadığına bakıyorum. 50 fk'da olup olmaması bazen önemsiz olabiliyor elbette çok güçlü bir büyüme beklentisi varsa. ama çok güçlü beklentisi olan 2 şirketten birini tercih edeceksem daha uygun fiyatlısına gidiyor genelde elim. (daha çok kazandırma garantisi olmasa da)
    Alım yaparken holding bile alsam kendi kategorisinde rasyolara bakarım.
    O yüzden son dönem koç değil sabancı holding almıştım. Çünkü sabancı daha ucuzdu ve hala öyle. Endeks düşerse de ilk alacağım Sahol.
    Sektör içinden alırken tabi hisselerin daha ucuz kalmış olanını almak lazım. Ama önemli olan ucuz olmasının da sebebinin ne olduğu. Kazanması, üretmesi, büyümesi şart.
    Her ucuz olan iyi bir alım anlamına gelmiyor siz de biliyorsunuz.

8.  Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    Alternatif bir yöntem olarak portföyünüzü belli vadelerle nasıl yönetebileceğiniz üzerinde bir model sunmak istiyorum. Bu sadece bir örnektir, portföyde tutulacak hisse sayısı risk anlayışınıza, zaman ayırabilme ve yönetebilme durumunuza göre elbette değişebilecektir.

Toplam 100 Birim TL'lik nakitimiz olsun. Bunu değişik kriterlerle seçmiş olduğumuz 10 hisseye eşit bir şekilde dağıtıyoruz. Bu durumda her hisseye düşün nakit miktarı 10 Birim TL oluyor.

Sonrası diyelim 2 ay sonra portfoyümüzü kontrol ettik, performans değerlendirmesi için. Portföy büyüklüğümüz 120 Birim TL olmuş diyelim. Bu portföyümüzn % 20 değer kazandığını gösteriyor. Ama 120 Birim TL olurken her hisse aynı şekilde değer kazanmış değil, hatta bazıları ilk koyduğumuz meblağa göre değer yitirmiş. Bu durumda şöyle bir uygulama yapıyoruz. 120 Birim TL'lik toplam portföyümüzü 10 hisseye eşit olabilecek şekilde bölersek hisse başına 12 Birim TL'lik pay düşüyor. Hisse değeri 12 Birim TL'yi aşmış olan hisselerin 12 Birim TL'den fazla olan kısımlarını satıyoruz. Ve buradan oluşan nakiti 12 Birim TL'den az olan hisselerimize ekliyouz ve tekrar tüm hisseler 12 Birim TL ve eşit hale geliyor. Bu durumda performansı iyi olanlardan bir miktar kâr alırken, performansı düşük olanların lotlarını artırmış oluyoruz.

Bu uygulama için geçmişe dönelik defalarca simülasyon gerçekleştirdim, ve orta-uzun vade sonuçlarının oldukça iyi getiri sağladığını görmüş oldum.

Bir portföy yönetim modeli olarak kullanılabilir diye paylaşmak istedim.

Portföyünüze hisse dahil etmek ya da portföyünüzden hisse çıkarmak için ne kadar bir vade koyacağınız da size kalmış bir yöntem. Bazen bir hisseden toplam alabileceğiniz maksimum performansı birkaç ayda alabileceğiniz gibi bazı hisselerin performansı düşük olduğu için bu daha uzun zamana yayılabilir. Hisse seçerken bilanço dönemlerinde yeniden gözden geçirme fikri her zaman ufak rötuşlar için size fırsat vereceği gibi şirketlerin gidişatını izleme opsiyonu da sunacaktır size.

Hangi kriterlerle seçim yaptığımızı daha önce zaten belirtmiştik. Kriter referansı için geçmiş sayfalar incelenebilir. Kullanılan ya da seçilen hisseler en mükemmel portföy olacak diye bir kaygımız yok ve bunu sağlayabilmek de imkansız. İyi bir plan yapıp, mükemmel bir planın hayalinde kaybolmayacağız.

Saygılar.
    Portföyümü yukarıda belirlediğim yöntem çerçevesinde her hisseye eşit dağılım olacak şekilde güncelledim bugün. Portföyü en çok yukarı çeken TUKAŞ oldu, ana freni de ARDYZ ile BLCYT. ARDYZ bir yığın güzel gelişmeye ve onca KAP'a rağmen bir fonun yoğun satışlarına direnemeyerek aşağı doğru süzüldü endeks yukarı çıkarken. BLCYT'deki durgunluk ise talep yetersizliği diye düşünüyorum, konolidasyon bölgesinden bir türlü çıkacak gücü toplayamıyor. Belki de hatalı bir karardı portföy eklemek. Biraz daha zaman verip sonra yeniden değerlendirme yapacağım.
    Clausewitz

Sayfa 20/367 İlkİlk ... 1018192021223070120 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •