Neyse hocam herkes bildigini yapsin. Sonucta herkesin parasi kendi kararini versin.
Neyse hocam herkes bildigini yapsin. Sonucta herkesin parasi kendi kararini versin.
Elbette İbrahim bey.
Yapmaya çalıştığımız şey, kendi deneyimlerimizi aktararak faydalı olmaya çalışmak. Sizde bende onun için yapıyoruz.
Nihayetinde herkes kendi kararını kendi verecek.
Fun ben hesaplamayi yaptim tum karsilastirmayi.
Tonlarca hesap elektirik kesintisiyle yok oldu yaziyi koyamadan sikinti hersey.
Hesaplamada soyle bir kusur var.
İlk giris ucret 0.77 tl degil daha dusuk kaliyor.
Dun hesapladim rakam aklimda degil.
Ama sorun degil nihayetinde gercek hesabin yuzde 96 elde ettiginis soylemis hocam.
Suradada bir hata var.
Devletin yatirdigi yuzde 25 i kullanamiyor degistiremiyorsunuz.
Devlet onu kendi reposundami artik nerrsindryse orda tutuyor.
Oda yillik yuzde 8 gibi birsey veriyor
Yani 100 lira yatiran adam 100 liranin fon getirisini kazaniyor.
Devletin 25 i yillik yuzde 8 aliyor.
2. Ay 200 tl nin fon getirisini alirken
50 liranin yuzde 8 ini kazaniyirsunuz.
Bende diyorumki
Devlet madem bu yuzde 25 bize bahsediyor.
O halde neden ilk ay 125 tlmi degilde sadece 100 tl mi istedigim fona koyduruyor.
İkinci ay 200 tl ana param arti devletin sozde bana verdigi 50 tl ile beraber 250 tl yi hisse senedi fonuna sokamiyorum.
Bana sadece ana parani istedigin fona sok ama devletin yatirdigi paraya asla dokunma diyor.
Ayrica yarin burgun bu 25 ler kesilecek veya azalacak erhan demisti dersiniz.
Devlet 25 veriyor diye bu gazla insanlari sisteme baglayacaklar.
Herkes baglaninca 25 i durduracak veya azaltacaklar sistem olan vatandasimiz tuh kestiler katkiyi diyecek ama simdi cikarsam bir suru kesinti olacak bari durayim emeklilige kadar diyecekler.
Cikmak isteyenin aslinda eli kolu baglanacak.
yuzde 25 bizlere atilan yem hicbir devlet benim vatandasim para kazansin diye bedavadan 25 lirayi sacmaz
Sacmazzzzzzzzz sacamazz sizin mantiginiz aliyormu bunu
Vatandas para kazanirsa kredi cekmez kredi cekmezse sistem donmez ekonomi batar.
Ekonomi kredi kredi faizleriyle donuyor
Benim dediklerimi anlayabilmeniz icin paranin nasil yoktan var edildigini ogrenmeniz lazim banka merkez bankasi ekomi car curt hepsi uydurma seyler carkin donmesi icin insanlarin kredi cekmesi gerekiyor.
Hatirlayin
Devlet kredi kartlarina once sinirlama getirmisti.
Harcamalar azaldi diye rkonomi sakata gelevek die tekrar actirdi bir kismini.
Sizce neden tekrar acildi ?
Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Objektif bakalim tugrul hocamizin kazandigi para ben cok iyi.
Fakat bazi riskleri mevcut fon secimi hatasi.
Yuzde 25 lerin kesilmesi riski
Emeklilige kadar bekleme riski.
Birde paranin zaman ve degeri var.
Bu risklerin hepsini aliyorsunuz 8 yilda yuzde 96 icin.
Peki aslinda sadece
Hisse secimi riskine katlanarak 8 yilda borsada cok daha fazlasini elde edemezmisiniz ?
Bence elde edersiniz
Bakin 8 yillik hisse getirilerine yuzde 2000 ler 3000 lerde geziyor.
Endekse uyumlu thyao son donemlerinde zarar aciklamis olmasina ragmen yuzde 1000 civarinda getirisi.
E ben hisse beceremem
Fonu nasil becereceksin ?
Fonu beceren adam hisseyide becerir ogrenir.
Hisse senedi biriktirmek bes biriktitmekten cok daha cazip daha az riskli.
Bence
Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
ben ocaktan beri sistemdeyim. hala devlet katkısı görünmüyor. Sigorta şirketini aradım onarda sistemin henüz oturmadığını o yüzden göremediğimi söylediler. Ama yatıyor biz görebiliyoruz diyor.
Gorunse ne degisecekki nihayetinde cekemiyorsun reel degil henuz bankanin algoritmasiyla yazilmis dijital rakam.
Cekmek icin emekliligi bekleyecen kimbilir ulkemizin basina ne gelecekte senin katkin yanmadan cebine girecek
Senin Mantığınla bakınca boşuna SGK için para çekiliyor. Devlet istese onuda vermez. Devlet sana %%25 veriyor sadece bunu kendini finanse etmek için kullanıyor.
Sana şunu sorayım farazi olarak düşün herhangi bir nedenle borsayı işleme kapatmayacağını yada sabit kur sistemine dönüş yapmayacağını nerden biliyorsun ? Sen diyorsanki bu verdiği parayı geri alabilir o zaman bu yukarda saydıklarımı da yapabilir.
o zaman ne dövize nede borsaya yatırım yapmamak lazım .
Öncelikle sunu belirteyim yazılanlara koşulsuz inanmak yerine sorgulayan öğrenemye anlamaya tartısmaya calısan insanları ayrı sevıyorum bu sebeple öncelikle size teşekkür ederim.
tabiki soracak sorgulayacak düşneceksiniz.
Ancak sizinle dunyaya paraya devletlere insanlara bakış açımızın seviyesi birbirine yakın değil.
SGK konusunada değindim ben SGKların insanların rızasıyla yatırılması taraftarıyım. kaç para kesiliyor kaçı nereye gidiyor ne oluyor öğrenmemiz bilmemiz lazım. ben aç geziyorum ama sgkam var ? sizce saglıklımı yasıyorum ?
sağlıgım ve geleceğim için sgk parası yatırılıyor fakat su an bulundugum durumda saglıksızım. çünkü param yeterli gelmiyor.
hastalıkların cok cok onemlı bır kısmı pskilojiye bağlı. Bu pskilojoik sebeplerin oluşmasıda parayla çok fazla ilişkili. para kazanacaz diye stres sıkıntı yasıyoruz mutsuz bir hayat sürüyor ama saglıgımız için sgk primi ödettiriyoruz. Yani aslında sistemin kendisi öyle bir tasarlanmışki önce insanların parasını saglıgı için SGK adı altında kes bu parayı kestıgın ıcın ınsanlar saglıgından olsun sonra kendı paralarıyla muayene olsun ve hastanelerdende kar edelim. dünyaya bir bak gelir eşitsizliğine bir bak birisi cok zenginken digeri niye cok fazla fakir. biran için düşün para ve takas hiç olmasaydı. paranın değeri 0 olasaydı yani herşey bedava insanlar para için hiçbirşey yapmıyor olsaydı zaten para degersiz oldugu için kimse para için birşey yapmayacaktı. herşey insanlara ait olsaydı bedava herhangibir gelir eşitsizliği olmayacaktı cunku tum mallar herkese ait olacaktı. insanlarda gelecek kaygısı oluşmazdı sinir stresten bahsedemezdik. herkes mutlu ve huzurlu olurdu. para hepimizin saglıgını bozmaktan başka bir halta yaradıgı yok. dünyadan para denen sistemin komple kaldırılması lazım yerinede hiçbirşey geçmemeli.
İNSALIK DUZENI SOMURU UZERINE mukemmel bir şekilde kurulmuş. Tabiki benim sistemle kafamın bozuk oldugu sonucuna ulasabilirsiniz. Ancak mantıklı olup derinlere inmeye calıstıgınızda farkedeceksiniz bunları.
bu kısa ayrıntıdan sonra bahsettıklerıne değinelim öncelikle boşa yatıyor diyemeyiz cunku sgk primimizin işin sonunda emeklılıkle elde edebılıyoruz. Bu yuzden boş diyemeyiz ancak bir risk var diyebiliriz bahsettiğin gibi 3 gun sonra sgk mıza el koymayacaklarının bır garantısı yok bu sgknin 0 riski oldugundan bahsedemeyız ancak %0,01 bir risk yine mevcut o yüzden boş demek yanlış risk var diyelim.
Gelelım borsa meselesine bahsettiğin şeyler birer risk. dikkat et risk ayrı bırsey tamamen yatırım yapmamak ayrı birşey.
Birşeye yatırım yaparken bunu ölçeriz biçeriz riskine getirisine bakarız öyle değil mi ?
Buradan sizin yapmanız gereken elınızdeki imkanları sıralayacaksınız bes mi faiz mi borsa mi ?
bunların risk derecelerine bakacaksın besin risklerini saydım önceki gönderilerimde. SGK ninkide var faizin ve borsanında var.
hepsini topla hangisi daha riskli göründü sana. ?
BES içlerinden en riskli yatırım. O halde bes yerine daha az riskli olanı tercih edeyim diyeceksin. Potansıyel getiriyide düşünerek risk alacaksın.
söylediklerinin hepsi için olmaz demiyorum olabilir. ancak risk analizi yaptıktan sonra seçimini yap diyorum.
Meela devletin 1 sene sonra %25leri kaldırma riski çok yüksek bunun topluma etkiside oldukça düşük bir boyutta olacaktır.
fakat yarın borsayı kapatırsa bunun sadece bize değil yabancılara kadar sırayet edecek bir çok yeri etkileyecektir.
Düşündüğün zaman hangisini yapmak devletımız ıcın daha kolay. %25 leri kaldırmak daha kolay toplum bunu fazla yadırgamayabılır. O yüzden düz bir amntıkla besin küçüçük %25 ini kaldırabilirlerse borsayıda kapatabilirler birbirine denk şeyler değil bir tarafta devasa paralar varken bır tarafta ufak bir para var.
bir tarafta şirket bankalar yabancılar varken bır tarafta toplumun cogu alt kesımınden oluşan koyun gıbı bır oyana bır buyana savurdukları bızler varız.
Toplumun elit kesimi zenginler şirketleri olanlar sizce kendileri için bes mi yatırıyorlardır ?
sadece mantık çerçevesinde düşünmenizi istiyorum.
bakış açınızı benim seviyeme yaklaştırmanız için. size 2 adet belgesel linki vereceğim.
https://www.youtube.com/watch?v=EkFL7wSW9Nk
https://www.youtube.com/watch?v=NHDYgtkfU9Q&t=4482s
Yer İmleri