Sayfa 21/207 İlkİlk ... 1119202122233171121 ... SonSon
Arama sonucu : 1650 madde; 161 - 168 arası.

Konu: SAHOL - Sabancı Holding

bundan önceki krizlerin hepsinde yabancı payı yüksekti, borsa gerçekten yüksekti. şimdi yabancı payı düşük, sabancı f/k sı 2 lerde, o krizlerde herhalde 3-5 katıydı(f/k 6-10). bunun üstüne o zamandan farklı olarak şirket geri alımı var. şahsen ben hisse almasamda şirket benim adıma hisse alımı yapıyor. ucuzladıkça daha çok alma kapasitesi oluyor. birkaç gün öncede endeks hareketinin 1 ileri 2 geri olacağını yazmıştım. lakin bu saholü tekrar 1 dolara getirmez.

Tabii ki geçmiş geleceğin birebir aynası değildir. Yabancıların olmamasi bir avantaj ama doğrudan yatırımlar artmazsa veya dış krediye erisim zorlanırsa bu da bir dezavantaj. Borsayla ilgili oturduğumuz yerden bir tahmin yaratmaya gerek yok, ana sektorlerden yeterince kuvvetli sinyaller geliyor. Demir çelik sektörü temsilcilerini bloomberg'de izlemişsinizdir. Hazır giyim sektörü zorlaniyor haberleri cikti. Sonuçta her şey borsa veya hisse performansından ibaret değil.
    Gülerken kaybettğini ağlayarak kazanamazsın.

Nihayet 4700 diye diye orayı gösterdiler. "Teknik düzeltme"lerinin bahanesi kalmadı. Bu arada çoğu tahtada düşüşlerin alım fırsatı olarak değerlendirildiğini gözlemliyorum.

Robotlarla aşağı yönlü manipülasyonlar yoğun. İsim vermeyim, önde gelen iki robot taifesi zararına işlemlerle hisseleri ezerek aşağı çekiyor, panik ortamı da onlardan yana...

Düzeltme tamam da, konjonktür uygun değil, dolayısıyla hareketler abartılı.
    İşte Hendek! İşte Devekuşu!

4. Böyle günlerde robotların öğütücü çarklarının kırılması gerekir. Madem ki geri alım yapıyorsun, madem ki hala alacak yeterince kaynağın var, agresif alıma geçersin ,oyun kuranların oyununu başlarına geçirirsin... Bugün merak ediyorum bakalım ne kadar geri alım olmuş, muhtemelen 1 milyon da yeter deyip durmuştur, oysa düştüğü yerden açılışa kadar süpürme yapsa , diyelim ki 5 milyon lotluk bütün malı kapsa, bir daha senin tahtanda sensiz oyun kurulmaz. Yöneticilerin artık pasif direnişten aktif saldırıya geçmesi lazım, buna güçleri de var gereği de var...

5. Bir şirketin piyasa değerinin yüksek olması en başta o şirket patronları için iyi bir şeydir. Örneğin Erdemoğlu sasa yı sabancıdan 100 milyon dolara satın alıştı,geçenlerde şirketin sadece % 2.5 unu o da lütfederek halka 100 milyon dolara sattı. Uluunun sahipleri söke yi daha birkaç ay önce satın aldığı fiyatın kat kat fazlasına halka açtı.. Bugün sabancı her hangi bir şirketini halka açsa acaba ne kadar talep olur, eminim yeterince olmaz, çünkü yaptığın yıllara yayılmış sınırsız yalnış politika var, yatırımcılarını hep üzmüşsün.. Erdemoğlu ahırı satın alsa senin altın madeninden fazla itibar görür bu piyasada. Bunu değiştirmek yeni nesil sabancıların elinde ,biz bu değişime inandığımız için burdayız, ancak inanmak her zaman yetmiyor, eylem de gerekiyor..Bu eylemin ilk adımı geri alımdı, devamı ise dahada güçlü geri alımdır, yoksa yangını üfleterek söndürmeye çalışırsınız, bu da zaten en düşükte olan inandırıcılığınızı hepten yitirmenize neden olur.

Sasa örneğinde ısrar etmemek lazım. Aynı mantıktan gidersek Alman VW veya Japon Toyota hissedarlarının " bir Tesla kadar olamadık" diye dovunmeleri gerekirdi. Her geçen gün daha iyi anlıyorum ki fiyat alıp fiyat satma bu dünyadan kolay gitmeyecek. Şu halde fiyat alıp fiyat satanlar da her fiyatın alınıp satılabilir olduğunu kabul etmeleri gerekir. Ben size garanti veremiyorum ama iki sene sonra Sasa'yi bugünkü sermayesine göre diyelim 50 lira civarında görürsem ne olmuş bu hisseye demem.
    Gülerken kaybettğini ağlayarak kazanamazsın.

7. Şaka maka borsa nihayet borsa olmaya başladı.
    Neydi o öyle herkesin hergun çuvalla para kazandığı günler. Acemiler kazandıkça ustalara dalga geçiyorlardı .
    Şirket sahipleri neden şirketin değerini koruyacak kar ki? Kim kaçtan satiyorsa orda. toplar.
    Nihayet, Bilginin tecrübenin önemi ortaya çıkacak.

Sayfa 21/207 İlkİlk ... 1119202122233171121 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •