gri bölge 2008 krizinin süreci.. Altın krize 800 dolardan girip 968 dolara yükseliyor fakat kriz süreci ortalarında 730 dolara kadar düşüyor. Kriz bittikten sonra ise tekrar 968 dolara gelen altını 1800 dolara götürüyorlar ve insanları terste bırakıyorlar. Kısaca altın krizlerde güvenli limandır, kriz sürecinde yükselmeyebilir ama bunun nedeni speklerin toplaması olduğunu görüyoruz. Kriz sonrası insanlar mecburiyetten sattıkları altını tekrar toplamaya başlıyor spek de ortalama 1750 dolardan gelene geçene veriyor ve ortalama 1200 dolarda 7 sene kadar süründürüyor milleti. Benim beklentim altının çok fazla düşmeyeceği yönünde çünkü altının güvenli liman olduğu kanıtlandı. O nedenle fazla aşağı veremeyecek 2008 krizindeki gibi. Spekler kısa zamanda 1750 dolarlara kadar götürüp 2012-2014 arası 1750 ortalamalardan kakaladıkları altınları toplayacaklar, yani bir süre o seviyelerde dolaştıracaklar. Sonrasında ise küresel krize kasıtlı sokulan ülkeleri İMF nin parası SDR yi önermek olacaktır. Bunu bir çok ülke kabul etmeyecek ama kanaatimce İMF kurucusu ülkeler kabul edecek ve SDR bölgesel para haline gelecektir. Bu plan işlemezse Trump doları altın ve gümüşe endexlemek zorunda kalacaktır.
Bu tartışmalar yaşanırken altının 3-6 bin dolarları görmesi çok olası. Eğer SDR tutmazsa altının onsu en az 16 bin dolarda olması gerekir. İMF kendi parasını uygulamaya sokarken Asya ülkeleri de kendi aralarında bölgesel bir para yaratacaklar ve bu sepetin içinde altının da olabileceğini düşünüyorum.
Yer İmleri