Dikkat ediyorum haftalardir credit topluyor, hep de kabaca 10 ar bin lot gunluk.
LG-D855 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Dikkat ediyorum haftalardir credit topluyor, hep de kabaca 10 ar bin lot gunluk.
LG-D855 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Tabi ki şirketin güzel bilançosuna rağmen yapması gereken hareketi yapamamış olması bizim gibi küçük yatırımcıların canını sıkıyor. Şahsen benimkini sıktı-sıkıyor.
Benim kafamı kurcalayan 2 temel konu var:
1. En önemli hikayelerden Cezayir ve Endonezya’dan henüz ciddi bir katkı gelmedi. Şahsen ben bu bilançoda bu iki ülkeden ciddi satış hasılatı bekliyordum.
2. Şirketin KAP kanalıyla duyurması gereken bir çok gelişmeyi, Twitter hesabından kısa bir duyuru ile öğreniyoruz. Yada başka şekilde haberdar olan ortaklarımız buradan bizimle paylaşıyorlar. Veya da hiç haberimiz olmuyor. Hiçbiri de hoş değil. Bunlar hem profesyonelce değil, hem de yatırımcı güvenini ciddi biçimde zedeliyor.
Ama önümüzdeki döneme ümitle bakmamızı gerektirecek hususlar daha fazla:
1. Geçenlerde büyük kısmı yabancıya 14.50 TL’den yapılan 4 milyon lotluk satış haberinde, alıcıların 6 ay boyunca hisseleri satmayacakları belirtilmişti. Bence bu önemli. Karlılığını artıran, ayrıca pazar payını yükselten bir şirket için 6 ay beklemek bile az, ama kısa vadede bizim gibi küçük yatırımcılar açısından önemli bir teminat diye düşünüyorum.
2. Kredi faizleri çok yükseldi ve bu durum önümüzdeki dönemde artan finansal gider olarak borcu olan şirketlerin karlarını ciddi biçimde etkileyecektir. Böyle bir dönemde neredeyse borçsuz diyebileceğimiz bir şirkete yatırım yapmış durumdayız.
3. Bir diğer genel risk unsuru son 1-2 ayda ciddi biçimde artan döviz kurları. Ayrıca, önümüzdeki dönemde, ABD merkez bankası FED’in faiz artırmaya devam etmesi bekleniyor ve ülkemizle ilgili jeopolitik riskler devam ediyor. Kısacası, dövizin artmaya devam etmesini bekleyebiliriz. Yine bu açıdan da elimiz rahat durumda. Şu an için 1,5 milyon TL karşılığı kadar döviz fazlamız var. Yani bir çok şirket kur baskısı hissederken biz bu açıdan rahatız.
4. Dövizin artmasının bir diğer etkisi de satış hasılatımızı TL olarak yukarı çekecek olması. Katalogdaki ürünlerimizin çoğu dolar ile fiyatlanmış.
(bilmediğim bir konu, üretimde kullanılan girdilerimizin ne kadarının dolar ile alındığı. Yani, döviz kurunun artması bize doğrudan bir maliyet yaratıyor mu? Bilen varsa bizimle de paylaşırsa seviniriz.)
5. 9 aylıkta satışlarımız geçen seneye göre %107 artmış durumda, 139 milyondan 288 milyona yükseldi. Tarihsel olarak en fazla satışları son çeyrekte yapıyoruz. Son çeyrek satış beklentimiz yüksek haliyle.
6. Yabancılar önce topluca alım yaptı. Bir süredir de günlük olarak alımlara devam ediyorlar.
Bakalım, sabırla beklemeye devam ediyoruz.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Yatırım tavsiyesi değildir.
Benim sistem bugünkü kapanışa göre 2.kez üst üste yine "AL" verdi.
Merakla bekliyorum.
Şirketin ketumluğu konusuna ise kesinlikle katılıyorum.
Ancak bu konuda sağolsun KRONT beni eğitti.
KRONT 2.5 tl iken mızrağın çuvala sığmadığını gören topik sakinleri olarak çok isyan ettik, söylendik.
Şirketten tık yok. Dubai ofisleri açılıyor, ABD ye gidilip geliniyor tık yok.
El mi yaman, bey mi yaman!..
Patronun uçak biletlerini kontrol etme noktasındayız. .
Durmadık, organize olduk, mail grupları oluşturup şirkete gönderdik.
Yatırımcı ilişkilerini telefon manyağı yaptık.
Şahsen gidip görüşenlerimiz, genel kurula katılanlarımız oldu.
"Yahu kardeşim, bu şiket kim ile ne anlaşmalar yapıyor? sağdan soldan güzel şeyler duyuyoruz işte KAP ta paylaşsanıza, küçük yatırımcıya faydası olsun, hiç olmazsa faydasını geçtim yatırımcısını korusun"
Duvardan ses geldi de, şirketten gelmedi arkadaş...
Amma hisse de şirket de nerelere geldi, daha da gelecek inş.
Sonunda dediydik ki:
"Şirket haberler nedeniyle spekülatif harektler oluşmasını istemiyor galiba."
İnşallah bu da öyledir.
Bu tecrübeden sonra ben haber filan beklemiyorum şahsen.![]()
İnsan iki şeyi bilmelidir:
1.Haddini. 2.Hesabını.
Şirketlerin kamuya yapacakları açıklamaları "Borsa İstanbul Şirketlerinin Kamuyu Aydınlatma Yükümlülükleri ve KAP Uygulamaları" başlığı altında broşür haline getirmişler.
Bu broşür-yönetmelik gereği şirketler 2 ana başlık altında zorunlu açıklama yapmak zorundalar.
1- Finansal raporlar
2- Özel Durum Açıklamaları
Her iki başlığı incelediğimde şirketlerin aldıkları ihaleler yada yapacakları işler konusunda bildirim yapma zorunlulukları yok..
Çok fazla finansal bilgim yok. Belki gözden kaçırdığım bir husus varmıdır düşüncesinden hareketle;
Sizde bir göz atarsanız bu konu daha iyi anlaşılır kanaatindeyim.
En alt satırda "Borsa İstanbul Şirketlerinin Kamuyu Aydınlatma Yükümlülükleri ve KAP Uygulamaları (PDF)" yazısını tıklarsanız PDF formatta broşürü indirme linki çıkıyor.
https://www.kap.org.tr/tr/menu-iceri...da/Genel-Bilgi
Küçük yatırımcının bilgi talebini karşılamak için çözüm ne olabilir derseniz.
Benim nacizane görüşüm, konunun ancak kanuni bir düzenleme ile (Yönetmelik değişikliği)
mesela "sermayenin %1 ni geçen tutarlardaki anlaşma, ihale...vs durumunda KAP a bildirim zorunludur" tarzı bir cümle gerekiyor.
Haklısınız...
Son 1 aylık ile bilanço sonrası son 1 haftalık takas dökümü incelendiğinde
City bilanço sonrası istikrarlı alışlar yapmış
Deutsche bilanço öncesi yoğun alım yapmışken bilanço sonrası almamış.
Gedik ise bilanço sonrası satışlarını ciddi oranda arttırmış.
Bu hızla satışlarına devam ederse, Gedik ortalama 2 ayda takasını bitirir.
İkinci büyük satıcı İş bankası ve iş yatırım ise bilanço sonrası satışlarını azaltmış.
Belki gedikten fırsat bulamıyorlardır.. Bilemem..
En büyük takas sahibi İş yatırımın satış tarafında olması pek hoş değil..
![]()
Teşekkürler, Sn. metin.
Şirketlerin yükümlülükleri ile ilgili belirttiğiniz dökümanın "Özel Durumların Kamuya Açıklanması" kısmından bir alıntı:
"Özel durumların kamuya açıklanması ile ilgili esaslar, SPK’nın “Özel Durumlar Tebliği” ile düzenlenmiştir. Özel durumlar, sermaye piyasası araçlarının değerini, fiyatını veya yatırımcıların yatırım kararlarını etkileyebilecek içsel veya sürekli bilgiler olarak tanımlanmıştır.
İçsel bilgi, sermaye piyasası aracının değerini, fiyatını veya yatırımcıların yatırım kararlarını etkileyebilecek henüz kamuya açıklanmamış bilgi, olay ve gelişmelerdir. Sürekli bilgi ise içsel bilgi tanımı dışında kalan tüm bilgi, olay ve gelişmeler olarak tanımlanmıştır.
Aşağıdaki bilgiler sürekli bilgi kapsamındadır:
• Ortaklığın sermaye yapısına ve yönetim kontrolüne ilişkin değişiklikler,
• Paya dayalı sermaye piyasası araçlarına ilişkin açıklama yükümlülüğü,
• Genel bilgilerin yayınlanması,
• Bilgilendirme politikası,
• Genel Kurul ve sermaye artırımına ilişkin bilgilerin açıklanması,
• Pay dışındaki sermaye piyasası araçlarını halka arz eden ihraççıların diğer açıklamaları.
Özel durumlara ilişkin açıklamaların Tebliğ’de aksi belirtilmedikçe derhal yapılması esastır. Ancak Tebliğ’de bazı sürekli bilgi tipleri için belirli gönderim süreleri tanımlanmış olup, Tebliğ’de belirtilen sürelerde kamuya açıklanması gerekmektedir.
İçsel bilgi, somut bir olaya ilişkin, makul bir yatırımcının yatırım kararını alırken anlamlı kabul edebileceği, kamuya açıklanmamış durumlarla ilgili, sermaye piyasası aracının alım satımında kullanılması durumunda kullanıcısına bu bilgiden haberi olmayan diğer yatırımcılara nazaran avantaj sağlayabilecek olan, kamuya açıklandığı takdirde söz konusu sermaye piyasası aracının değerinde veya yatırımcıların yatırım kararları üzerinde etki yaratabilecek bilgidir. İçsel bilgilerin, ortaklığın mali durumu veya faaliyetleri nedeniyle sermaye piyasası aracının değeri üzerinde etkili olup olmayacağı, yatırımcıların yatırım kararlarını etkileyip etkilemeyeceği, haklarını kullanmalarına yönelik olay ve gelişmeler ve ortaklığa özgü koşullar çerçevesinde ortaklıklarca değerlendirilip, açıklama yapılmasına karar verilmelidir. İçsel bilgiler ve bu bilgilere ilişkin daha önce kamuya açıklanan hususlardaki değişiklikler ortaya çıktığında veya öğrenildiğinde ihraççılar tarafından kamuya açıklama yapılması gerekir."
Yapılmayan açıklamalara bakılırsa, şirketin benimsediği "içsel bilgi" tanımı çok daha farklı olsa gerek.![]()
I, a stranger and afraid
In a world I never made. ―AE Housman
Şirketlerin tüm siparişlerini ya da tüm sevkiyatlarini kap'tan bildirmek gibi bir zorunluluğu hiç yok. Ciroyu etkileyecek buyuk bir ihale alır, onu bildirir dilerse. Onda da müşterisinin rızasını almalı. Mevzuaata aykırı bir durum yok. Bir de bu bilgiler bir nevi şirkete özel bilgilerdir bunları paylaşmak rakipleri ile arasında rekabette dezavantaj sağlayabilir.
Uluse ya bakarsak kendi sitesinden ya da Twitter'dan paylaşımlarda bulunuyorlar. Bilançoları da maşallah bozulmadan devam ediyor. Q3 için Yatırımcı sunumu da vermişler. Bu konuda şirkete haksızlık yapılıyor. Bu arada yatırımcı sunumunda en güçlü ceyregin dördüncü çeyrek olduğunu grafiklerle vurgulamislar.
Dikkati bu noktaya çekmişler.
Benim tek bir cekincem var. Patron degerli malını nasıl olur da ederinin çok altinda 14.50 den verir? Likidite istiyoruz gibi bir açıklamayı çok ufurukten buluyorum. Likidite seni ne ilgilendirir neden bu kadar dert edersin bunu ve malını ucuzdan verip zarar edersin? Bunu bir anlamlandirabilsem baya rahat edeceğim.
Rhatsiz olacak bi durum yok .Sirketin cogunluk hissesi kiimin elinde hala? Likitide kazandirip fiyati 30 lara cekebilecek imkani var...sana deseler ki malinin 10% ver su kadar zararin olur ama hisse 30 u gorunce ( gorurse , ki gorecek ) malin cogu sende oldugundan zararin esamesi okunmaz )
Yer İmleri