Bugün yazılanları okudum.
Fon varlığı, portföy şirketinin mevcutları, Yatırımcı Tazmin Merkezi hepsi birbirine girmiş.
Olay şudur.
Siz fon aldığınızda paranızın mülkiyetini inançlı mülkiyet esasına göre fon yönetimine devrediyorsunuz.Fon yönetimi bunu fon iç tüzüğüne göre ve yatırımcının hakkını koruyacak şekilde değerlendirmekle mükellef.
Yani paranızın tüm yönetim hakkını ve hatta mülkiyetini fon yönetim şirketine devrediyorsunuz.
Bundan sonra ne olabilir.
1. durum: Fon şirketi sizin paranızı fonda değerlendirir, ama şirket başka bir borcu için batar.Bu sizin paranızı yani fonu ilgilendirmez, fon SPK tarafından başka bir şirketin yönetimine verilebilir.
2.durum:Fon şirketi sizin paranızı fonda değerlendirmeden yada değerlendireceği iddiası ile çeker ve afiyetle yer.

Paranız gitmiştir.Geçmiş olsun.
3.durum:Fon kötü yönetim sonucu batar.Paranız gitmiştir.Geçmiş olsun.
Bu arada YTM yani yatırımcı tazmin merkezinin fonlarla ilgisi yoktur.YTM hisse alım satımı için yada viop'ta teminat olarak aracı kurumdaki hesabınıza yatırdığınız parayı güvence altına alır.Fonla ilgisi yoktur.
Özet:Fonları herhangi bir güvencesi YOKTUR.Fon batarsa paranız batar.Fon şirketi değerlendireceğim diye çektiği paranızı yerse paranız batar.
Oldukça sıkıcı bir yazı oldu ama umarım konuyu anlatabilmişimdir.
Yer İmleri