Sayfa 234/708 İlkİlk ... 134184224232233234235236244284334 ... SonSon
Arama sonucu : 5661 madde; 1,865 - 1,872 arası.

Konu: DEVA - Deva Holding

1.  Alıntı Originally Posted by yarımada Yazıyı Oku
    Ne bekliyordun?

Bilanço tahminlerime çok yakın geldi. Eleştirebileceğim kısım finansal giderlerin biraz yüksek seyretmesi ve borç rakamının epey yükselmesi.
    Farkli bir sey beklemiyordum...

Bilancoyu kaba taslak bakaraktan ben de begendim...

Sadece pazartesi, sali, carsamba dayak var, onu belirttim.

Gesendet von iPhone mit Tapatalk

2. Bilançoda pek sürpriz yok, ciroyu ben daha yüksek bekliyordum, özellikle hammadde sıkıntısı ve ilaç kıtlığı nedeniyle. Bu durumda kendi de bazı ürünlerde hammadde üreticisi olduğu için avantajını kullanır diye düşünmüştüm. Marjlarda sürpriz yok.

İhracat %16 artmış ve 45,2 musd olmuş. Ülke olarak ilaç ihracatımız yerinde saymıştı 2022'de, bu açıdan deva ihracat tarafında iyi iş çıkarmış diyebiliriz. Ama patlama diyebileceğimiz bir artış için %30 lu büyüme rakamlarını görmemiz lazım...Bu sene olur inş.

Temettü tarafında, dağıtmama kararı alsalardı çok olumlu etkisi olurdu. Ama o cephede bir değişiklik olmadı.

Sonuçların ekstra olumsuz bir hali yok. Pozitif sürpriz de yok. Ama şunu akıldan çıkarmayalım. Ocak ayıda %180 büyümüş bir ilaç pazarı var. Geriden gelen fiyat ayarlamalarına rağmen 2022'de sektör %78 büyürken, deva %92 büyütmüş ciroyu(ihracatın da katkısıyla). 2023'de sektör %100 e yakın büyürse, deva %100 üzerinde büyüyecektir. İlaç sektörü defansif yapısıyla 2023 ün ilgi gören sektörü olacak, deva da yeni ürünleriyle fark yaratabilir.
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

3.  Alıntı Originally Posted by velay Yazıyı Oku
    imtiyazli paylara 135 milyon, yonetim kuruluna 65 milyon, diger paylara 30 milyon...

Gesendet von iPhone mit Tapatalk
    Kar paylaşımı adeta utanmazlığın resmi...
    Madem kar çok tatlı ve diğer hissedarlarla paylaşmak istemiyorsun, neden halka açıldın değil mi?
    SPK böyle şeylere nasıl müsaade ediyor bilmiyorum...

4.  Alıntı Originally Posted by jtucker Yazıyı Oku
    Kar paylaşımı adeta utanmazlığın resmi...
    Madem kar çok tatlı ve diğer hissedarlarla paylaşmak istemiyorsun, neden halka açıldın değil mi?
    SPK böyle şeylere nasıl müsaade ediyor bilmiyorum...
    Zaten Devanın hakettiği fiyatlarda işlem görmemesinin en büyük nedeni
    bu imtiyazlı hisse ve kar dağıtımı.

5. Ne çok iyi ne de çok kötü denilebilecek türden bir bilanço, finansman giderleri baş ağrısı olmaya devam ediyor, stoklar son çeyrekte de yükselmiş bu da borçlanma ihtiyacını ve finansman giderini artıran bir husus, ihracat beklentilerin biraz altında kalmış görünüyor. Son çeyrekte veteriner ve tarım ilaçları işkolundan bir katkı gelmemiş mevsimsel bir etki olabilir. Dikkatimi çeken bir diğer husus geçmiş yıllarda ciroya en yüksek katkıyı veren ilaçlar listesinde ilk 2 sırada bulunan Depores göz damlası bu yıl ilk 10 ilaç içerisinde görünmüyor sebebi nedir acaba? Amoklavin ciro içinde en yüksek paya sahip ilaç konumuna yerleşmiş.

Olumlu tarafında ne var diye düşünecek olursak Aralık ayı ortasında yapılan ilaç zamları bu çeyrekten itibaren tam olarak yansıyacak ayrıca Ocak, Şubat aylarında eczacılık ürünleri ihracatında döviz bazında kayda değer artışlar var belki ilk çeyrek ihracat rakamlarının ciroya katkısı artabilir.

6. Ben de Q4 finansallarını olumlu yada olumsuz önemli bir sürpriz içermediğini düşünüyorum.

Dikkatimi çeken konular:

2022 (bilindiği üzere) zor bir yıl oldu. Devletin, mevzuatta olmayan 2 zam yaptığını gördük. Fiyat bakımından ilac sektöründe aşağı yönlü risklerin (reel fiyat seviyesi bakımından; enflasyondan arındırılmış fiyatlar bakımından) mevcut ilac sisteminin devamı koşulunda; olmadığını düşünüyorum. Yani; işimizin kalıcı fiyat seviyesi bakımından riskin küçük olduğunu test etmiş olduk. Kurun, 3-4 ay yüksek gitmesi ve ilaca zammın daha sonra yapılması gibi geçici (dönemsel) konuları kastetmiyorum. Kalıcı ucuzlamaya sistemin tolere edemediğini gördük.

İhracattaki büyüme bir önceki yıldan daha yüksek olmuş oldu. Görüşüme göre, önümüzdeki 4-5 yılda %20 civarı bir büyüme potansiyeli gösterebilecek gücü var. Portföy ve firmanın coğrafi dağılımı buna müsait. Bu seviyenin epey altında bir ihracat büyüme performansını, firmanın potansiyelinin gerisinde görüyorum. Üstelik de global konjonktür bu alanda büyüme bakımından çok uygun (global firmaların china +1 stratejisi). Avrupa ve ABDdeki ilac yokluğunda, hammadde üretebilen diğer ülke firmaları, bu durumdan yıllara sari bir şekilde olumlu etkilenecektir. Deva da bunlardan biri olur (API ürettiği için, GMP belgeleri, ruhsatlar, o ülkelerdeki şirketler vb vb)..

Q4 BK %sinde bir miktar toparlanma oldu (sebebi malum; 9 Temmuz zammı). Sn Erdgassn belirtitği depores sorunu olmasaydı; toparlana daha belirgin olacaktı, şeklinde bir tahminim de vardır. 15 Aralık zammı dolayısıyla Q1 2023te BK %sinde anlamlı büyüme tahmin ediyorum (işin aritmetiği buna işaret ediyor).

Sn.Erdgas'ın belirttiği depores konusu: Tahminim; rakip (Bilim, Ocurin.. en azındana 1 SKUda öyle oldu) geldi ve bu nedenle de Deva, deporesin SGK iskontosunu artırdı ve bir miktarda pay kaybetti. Tahminim budur. Firmaya soran olur da burdan paylaşırsa, memnun olurum. Lider ürünleri takip etmek önemlidir.

Faaliyetlerini sürdürmesi için gereken döviz ile ihracattan gelen döviz arasındaki oran bu yıl bir kademe daha iyileştiğini tahmin ediyorum. 31 nolu notun 26 nolu satırında görülen ithalatın içinde makina ithalatı da var.. baktığım not o değildir. 23 nolu nottaki HM kısmının tamamnı dövize bağımlı olarak düşünebiliriz (2022 usd kur ortalaması 17nin biraz altında). Faaliyet gideri içinde de 10 milyon USD civaır bir gider dövize bağlı olsa; yıllık döviz çıktısı 100 mio USD olarak tahminlemek mümkün. Nerdeyse; yarı yarıya natural hedge (cash flow hedge) durumundayız. Taşıdığı nakit de döviz ve KKM ile pozitife de geçiyor. Özetle; faaliyetlerindeki döviz bağımlığının azalması bakımından iyileşme devam ediyor.

Başkan PH'ın mesajında dikkatimi çeken konular:

1-Global HM fiyat artışları bizi de etkilemiş ama çaresiz değiliz.. cevabı, faaliyet raporunda (sayfa 40):

"

-36 adet ticari ürünün maliyetini düşürmek amacıyla, etken maddeleri için alternatif kaynak çalışması yapılmıştır.
    -37 adet ticari ürünün maliyetini düşürmek amacıyla, yardımcı maddeler için alternatif kaynak çalışması yapılmıştır.
    -7 adet ticari ürünün maliyetini düşürmek amacıyla, iyileştirme çalışmaları yapılmıştır.
    ......"

Bunların her 3ü de maliyet artış durumunda, tipik reaksiyonlardır. İyi ki ar-ge departmanımız var. Tedarikçi değişim süresi kabaca 9 aydır (deneme üretimler validasyon vb)..

2-Ar-ge harcamamız tavan yapmış durumda.. %10a ulaştık (başkanın mesaj sayfası):

"...
    Sürdürülebilir başarımızın temelinde Ar-Ge'ye verdiğimiz değer önemli rol oynuyor. Geçen yıl ciromuzun yaklaşık %10'unu Ar-Ge'ye ayırdık. Turkishtime tarafından hazırlanan Ar-Ge 250 Araştırmasına göre Türkiyenin Ar-Geye en fazla harcama yapan ilaç firması seçildik. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Ar-Ge ekiplerimiz önemli başarılara imza attı. Ekiplerimizin geliştirdikleri çok değerli projeler ile Altın Havan ve 11. Kimya Ar-Ge Proje Pazarı ödüllerine layık görüldük. Oldukça donanımlı ve alanında uzman 409 çalışandan oluşan geniş Ar-Ge ekibimiz, güncel teknoloji ile donatılmış laboratuvarlarımızda ve üretim sahalarımızda toplum sağlığına katkıda bulunmak için özenle çalışmaya devam ediyor. DEVA olarak sürdürülebilirlik konusunun, yaşadığımız dünyaya karşı hepimizin sahiplenmesi

....."

Deva ölçeği ve çok daha büyük jenerik firmalarda benchmark seviye (olması istenilen seviye %7dir).. Bu rakamın %10a ulaşmış olması firmanın büyüme iştahının göstergesidir. Argeci sayımız da 409a ulaştı. Uzun zamandır muhafaza ettiğim görüşüm: Bu rakamlar TR pazarı için aşırı lükstür. Tüm bu ar-ge eforunun nihai hedefi küresel firma olabilmektir. Eski yazılarımda uzun zun belirtmiştim.

...
    Net nakit pozisyonundaki bozulma temelde işletme sermayesi ihtiyacının artışı (ki çok çok önemli ölçüde enflasyonist artışlardır.. sadece deva değil, tüm firmalar için olan bir durumdur. Maalesef hiperenflasyon budur) ve de en önemlisi yatırımlardır (sayfa 44):

"...
    01.01.2022-31.12.2022 döneminde DEVA Holding ve grup şirketlerine; Yönetim Binası, Fabrika, Makine-Tesisat ve Demirbaş olmak üzere toplam 755.342.210 TL, Ar-Ge, Ruhsatlandırma ve Lisanslarla ilgili olarak 473.159.275 TL tutarında olmak üzere toplam 1.228.501.485 TL yatırım yapılmıştır.
    ...."

2023te yeni bir ve büyük bir yatırım gündeme gelmezse; makina yatırımları nakit durumu bakımından yük olmaktan çıkacaktır (görüşüm:firmanın yatırım vizyonunu destekliyorum).. Ar-ge yatırımları ise, olmaya devam edecektir. Ar-ge faaliyeti şirketin mevcut stratejisnin ana aracıdır. Uzun yıllar devam edecek bir aktivitedir. Burda öngörülebilir bir zaman içnde bir azalma tahmin etmiyorum.

Genel kurulda ne soralım:

1-Devam eden projenizin potansiyelini işinizin mevcut cesametine oranla anlatırmısınız? Ne kdarlık bir büyüme tahmin eidyorsunuz? Bu projeler hakkında ticari potansiyeli gösterecek endikatif bilgi vermeniz mümkün mü? Örneğin; global ciro sıralamasında ilk 20de olan kaç molekül var? Bunların pazar büyüklükleri ne civardadır?

2-Kaç tane biyoteknoloji molekül projeniz var ve tahmini lansman tarihleri nedir? Pazar potansiyelleri nedir?

Bu sorulara kaçamak cevap vereceklerdir.. Mesela; "hangi projenin başarılı olacağını bilemeyiz", "orasını söyleyemeyiz çünkü ticari sırdır" vs vs vs diyeceklerdir....

3-3 yada 5 yıllık planınıza göre (hangisi varsa.. 3-5 yıllık planı olamayan ilaç firması olamaz), ne zaman cash pozitif (nakit taşıyan) olmayı tahmin ediyorsunuz? Yani; ne zaman net borç durumundan net nakit fazlası duruma geçeceksiniz? Geçtiğinizde satınalma yapmayı mı düşünürsünüz yoksa, temettü vermeyi mi ana strateji olarak görüyorsunuz?

4-2022 yılı içinde 15 tane gıda takviyesi ürünü ruhsatı aldınız. pazarlama ve tanırım kadrosu dahi aradınız (kariyernet). ortaklar, olarak sizden OTC lansmanı bekledik. Şu ürün dışında lansman yapmadınız:

https://www.deva.com.tr/tr/urunler/14

diğer ürünler ne zaman lanse edilecek?

Yeni gelen arkadaşlara tavsiyem: UVli yatırım için deva sorunlu bir şirkettir. Firma, yatırımcıyı da hiç cesaretlendirmez. Ucuz maliyetle yapacaklarını bilseler BİSTten hemen çıkarlar. Ancak, oldukça güçlü bir işleri var. defansif sektördür. Konjonktürel yalpalamalar hariç, öngürülebilir bir zamanda işlerinin daha da iyiye gideceğini tahmin ediyorum. Bist fiyatlaması hakkında bir fikrim yoktur. Şirketin performansı dışında bir güvencem de yoktur. PH da yatırımcı ile pek iletişim kurmaz.. Deva gibi uzun yıllar sürdürülerbilir iyi ticari performans gösteren ve bistte kote olan 30-40 firma daha bulmak mümkündür. Çünkü TR her yıl %4-5 büyür, kimi firmalar bunun bir kaç katı büyür ve onlar da ön plana çıkar. Deva da onlardan biridir.
    Son düzenleme : Maslak1; 11-03-2023 saat: 21:52.

7. Sevgili maslak1,

Yazından eski motivasyonda olmadığın anlaşılıyor. Ayrıca bist hisse performansı konusunda kısa ve orta vade öngörü zordur, hepimiz için geçerli bu durum.

Ama, eğer anladığım gibi, uzun vadede dahi bir öngörünüz yoksa fiyat performansı konusunda, o zaman bu yatırım rasyonel olur mu? Zaten temettü de almıyoruz, görünür gelecekte alacağımız da yok. Bu durumda bist hisse performansı dışında bu yatırımı haklı çıkaracak bir unsur kalmıyor.

Ya da, ben yanlış anladım bazı şeyleri.
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

8. finansal konular:

muhalefetin seçimi kazanması durumunda; kesin olasılıkla ortodoks/konvansiyonel/uzun yıllardır uygulanmış ve sonucu belli faiz politika ve uygulamasına dönülecek. zaten, tcmbnin düşük politika faizinin de piyasa fazine hiç bir olumlu katkısı olmadı.. rotatif/spot/faktoring/leasing .. hepsinden fiyatlama aldım.. kısıtlama olmayan yerde de kullandım.. iktisat biliminin kuralları dışındaki uygulamanın, yerçekimi kanunu gibi temel kanunlara (pozitif bilim) aykırı tavır almak gibi olduğunu anlatmama gerek yok..

özetim; politika faizi artacak ancak piyasa faizi politika faizi kadar artmayacak. çünkü piyasa faizi zaten potika faizinin fersah fersah önündedir şu anda. her halükarda; enflasyona yakın oranlarda bir borçalanma faizi ortamı olacak. bu durumda, eğer ayrıca, TLde ralli olacak bir konjonktür olursa (örn wells fargo'nun tahminlediği gibi).. devanın döviz veya dövize endeksli (kkm) plasmanını azaltması uygun olur.. ki böylelikle borç servis oranını (favök/faiz gideri) iyileştirsin.. deva için 2023ün konularından biri bu olur.. bir önerim de; ürün satış vadelerini seçili ürünlerde kademeli olarak azaltmaları olur ki işletme sermayesi ihtiyacı ve dolayısıyla kredi ihtiyacı azalır...

içinden geçtiğimiz dönem; 1999-2002 döneminin replikası gibi duruyor. 1999-2022 döneminde şunları görmüştük:
    1-deprem,
    2-kurun çılgın bir şekilde artması ve ekonomik kriz,
    3-genel seçimler,
    4-iktidar değişimi
    5-iktidar değişimi sonrası güçlü TLye geçiş programı, finansal sistemin güçlendirilmesi reformları

tüm bunalrın ardından gelen TL ralilsi.

4 ve 5 noyu izleyeceğiz..

tabi o zamanlar küresel piyasalarda para bollaşmakta ve ucuzlamaktaydı.. üstüne TRnin 2 tane önemli çıpası vardı (bu perspektif uzun süre korunmuştu):

1-ab üyelik süreci ile gelen iyi yönetişim uygulamaları, demokratiklerşme vb
    2-kuvvetli bütçe disiplini, fdf hedefleri vs..

küresel olarak paranın bollaşması ve ucuzluğu hariç, belki de o dönemin replikası olan bir dönemden geçiyor olacağız..

her halükarda; deva, ihtiyatlı pozisyon almayı tercih edecektir. bu nedenle de bir süre döviz pozisyonunu bozmayacaktır.. tahminim böyledir...

tldeki ralli, ilaç firmaları için bayram ortamı oluşturur.. çünkü; kura bağlı olana maliyet düşerken satış fiyatlaması yüksek kura göre oluşmuş olduğundan dolayı, BKlarda hatırı sayılır artışlar olur.

Sayfa 234/708 İlkİlk ... 134184224232233234235236244284334 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •