Originally Posted by
WellsFargo
Bilanço geldi... Henüz faaliyet raporunu okumadım müsait bir boşlukta okuyacağım... ama ilk gördüklerimi söyleyeyim... Daha önce bu şirket hakkında bir sayfalık detaylı analiz yaptım buraya koydum... 15-20 sayafa geri giden okuyabilir... Evet şirket yüksek Euro borçlu idi, yaptıı iş çok fazla sermaye istiyor idi vs vs ama şirket içinde en sevdiğim husus özellikle savunma sanayi rünlerinin çok karlı olması idi... 3. çeyrek bilançosunda 129 milyon ciroya 90 milyon civarı faaliyet karı göstermişti... bu müthiş bir karlılık idi ve bu yüzden şirketi çok sevmiştim ama bu son çeyrek bilançosu gerçekten büyük hayal kırıklığı oldu bende... 98 milyon ciroya 25 milyon faaliyet karı... Esas faaliyet karı %70 lerden %25 e düşmüş... çok sert bir karlılık düşüşü...bu düşük karlılık rakamı umarım düşen döviz kuru yüzünden geçici bir şeydir çünkü şirketin en büyük özelliği karlı ürün üretmesi... bu karlılıkta bir de satış patlaması yaparsa çok yüksek kar gelecek ileride diye düşünüyordum ama karlılık ileride de böyle olursa bütün planlar iptal olur..
şu anda pozitiften nötre döner gibiyim... bu esas faaliyet karlılığı neden böyle sert düşmüş detaylı araştırmak lazım... tek seferlik arızi bir şeymi yoksa bundan sonra sürecek faaliyet karlılığı bumu? Eğer bundan sonra da bu karlılık ile devam edeceğini anlarsam ilgi alanımdan çıkarırım...bu şirket yüzde yirmilerde esas faaliyet karı ile 700 milyon Tl ederindeki euro borcunu öderken bize sıkıntı yaşatabilir... Yani 400 milyon ciro yazsa 80 milyon faaliyet karı eder... 700 milyon TL lik Euro borcu sene bitmeden zaten 800 milyona TL ye Euro değer kazanımı nedeniyle çıkmış olur ve borçta azalma değl artma olur... yani şirket kısır döngüden çıkamaz, anca bankalara çalışır...
siparişler gelecek onu hissediyorum buna inanıyorum ama gelen siparişler kar üretmezse bunun manası nedir ki.. sadece keçiboynuzu çiğnemek...
tamam bazı hisseler (mesela on sene önceki BİM gibi) büyüme hissesidir her sene düzenli büyüyüp kr açıklamaz yatırım yapar sonra büyüme bitnce deli gibi kar açıklar ama katmerciler öyle bir şirket olamaz çünkü büyümesi çok yüksek sermaye gerektiriyor... siparişi %30 avans ile alıyor sonra tamamını bitirmek için kendi parasını harcıyor sonra teslime dip parasını alıyor yani bütün sipariş neredeyse kendi parasıyla yapıyor... bundan dolayı zaten bunca borca girdi bunca sermaye artışı yaptı... şirket büyüyor ciddi siparişler alıyor ama bunu yapacak parası yok ailenin... ama bim öyle mi... bim benim malımı 5 kuruş vermeden alıyor parasını sana 3 ay sonra ödeyeceğim deyip hemen reyonda satıp nakite çeviriyor bir de benim malımın parası ile gidip yeni dükkan açıyor onu da bi yerde bana ödetmiş oluyor... yani büyüme konseptleri aynı değil...
Katmerciler evet büyüme hissesi bu doğru, bence ürettikleri ürünle gelecekleri olabilir bu da doğru ama bu şirketin büyümek için çok fazla kapitale ihtiyacı var... eğer karlılıkları düşükse daha da fazla kapitale ihtiyaçları var. Mesela 3. çeyrekteki gibi 129 milyona sattığını 29 milyona mal ediyor olsa 129 milyonluk sipariş aldığı zaman 36 milyon avans alacak ve hiç sermaye koymadan avans ile o ürünü bitirip işi teslim edince 90 milyon kar cepte olacaktı... bu karlılık modeli ile sonsuz hızda kapital koymadan büyüyebilir ve üretilen kar ile hızlıca borçlarını kapatabilirdi... ama son çeyrek bilanço rakamlarındaki gibi bir karlılık olursa (yani 100 milyonluk satıştan 25 milyon kar ediyorsa sadece) 100 milyon sipariş alınca 30 milyon avans alacak ama malın maliyeti 75 olduğu için ya borç ile ya da bedelli sermaye arttırımı ile ekstra 45 milyon daha bulması gerekecek işi bitirmesi için ... yani düşük karlı üründe büyüme demek çok fazla sermaye gereksinimi demek... 100 milyonluk sipariş alıp 25 milyon kar edebilmek için bir yerden ekstra 45 milyon nakit bulmak gerekecek... sonuçta elde edilene toplam kar 25 milyon olacak... toplam borç ise 700 milyon ... o 700 milyonluk euro borcu zaten sen 25 milyon kar ettiğin 0 3 ay boyunca 25 milyon artmış olacaksen de keçi boynuzu çiğnemiş olacaksın...
yani velhasılı kelam hem şirketin sermaye ihtiyacı duymadan sağlıklı hızlı büyümesi hem de borçlarını ödeyebilmesi için Faaliyet karlılığı yüksek olması lazım ama bugün açıklanan bilançoda bunun tam tersi bir durum yani esas faaliyet karın düşüş görüldü... detayını inceleyip tek seferlik arızi bir durummu devamı gelecekmi onu tespit etmek lazım...
Yer İmleri