-
Rus sair ve yazar Alexander Pushkin'in dogum yildonumu (6 Haziran 1799)

Gozyasi dokecegim.
Belki de,
Uzuntulu gunbatimimda,
Ask pirildayacak.
Bir veda gulucugu gibi.
Akilsiz y.llarin sonmus nesesi,
Agir ve huzunlu,
Bir icki sersemligi gibi.
Ama, sarap misali,
Gecen gunlerin huznu,
Ruhumda yaslandikca,
Daha da gucleniyor.
Yolum, issiz.
Caba ve kahir bana,
Gelecegin calkantili denizini vaadediyor.
Fakat istemiyorum,
Ah! Dostlarim, olmeyi.
Yasamak dilegim,
Dusunmek ve kavga icin.
Ve biliyorum ki, eglenecegim,
Acilar, telaslar ve dertler arasinda.
Kimi zaman,
Yine uyumla icip, sarhos olup,
Uydurduklarım icin,

Sevmistim sizi, belki de seviyorum hala,
Sanirim ates henuz sonmus degil tamamen.
Fakat dert yaratmasin askim cok daha fazla,
Olmak istemem asla uzulmenize neden.
Sevmistim oylesine umitsizce ve sessiz,
Verirdi ya kiskanclik ya urkeklik istirap.
Dilerim benim gibi sefkatli ve hilesiz
Sevecek birisini nasip etsin size Tanri.

Ey sair! Deger verme sevgisine sen halkin
Tez gecer gurultusu zafer ovgulerinin;
Aptalin yargisina, soguk kalabaligin
Gulusune de bos ver, aldirissiz ol, sakin.
Sen carsin: Yalniz yasa. Yuru ozgur yolunda
Ozgur akil nereye goturuyorsa seni.
Yetistir emeginin sevgili meyvesini,
Odul beklemeksizin soylu cabalarina.
Odul sendedir, cunku en yuce yargic sensin;
Urunune en titiz deger bicebilensin,
Ey guc begenir usta, sen ondan hosnut musun?
Hosnutsan, kalabalik varsin kufretsin sana,
Tukursu atesinin tutustugu mihraba,
Simarik bir inatla rahleni sarsip dursun.
-
Ingiliz filozof, hukukcu ve toplum reformcusu Jeremy Bentham’in olum yildonumu (6 Haziran 1832)
“Yetiskin bir at ya da kopek, ussal kapasitesi ve iletisim yetileri bakimindan, bir gunluk, bir haftalik, hatta bir aylik bir bebekle kiyaslanamayacak kadar gelismistir. Kaldi ki oyle olmadigini farz edelim, bunun ne onemi olurdu? Asil soru, 'akil yurutebiliyorlar mi' ya da 'konusabiliyorlar mi' degil, 'aci cekebiliyorlar mi' sorusudur.”

“But a full-grown horse or dog, is beyond comparison a more rational, as well as a more conversable animal, than an infant of a day or a week or even a month, old. But suppose the case were otherwise, what would it avail? The question is not, Can they reason? nor, Can they talk? but, Can they suffer?”

“Doga, insanoglunu iki egemen efendinin buyrugu altina sokmustur: acinin ve zevkin. Ne yapmamiz gerektigi hakkinda tek soz sahibi bu ikisidir.”

“Ilke ve uygulamalar duzeyinde, ister dogru ister yanlis tarafta olsun butun insani nitelikler arasinda en nadir bulunanı tutarliliktir.”
-
Ingiliz yazar William Ralph Inge’nin dogum yildonumu (6 Haziran 1860)

“Demokrasi yalnizca yonetimde girisilen bir deneydir ve oylari tartmak yerine, oylari saymak gibi çok belirgin bir zaafi vardir. ”

“Iki cesit budala vardir. Birisi, ‘bu eski oldugu icin iyi’ der. Digeri ‘bu yeni oldugu icin daha iyi’ der.”
-
1929 yilinda Nobel Edebiyat Odulu kazanan, Alman roman ve kisa hikaye yazari, sosyal elestirmen, denemeci Thomas Mann'in dogum yildonumu (6 Haziran 1875)
"Gel ask gecesi, bize ozlediğimiz, bekledigimiz unutusu ver; bizi sevincinle sar, bu yalanlarin dunyasından, ayriliktan kurtar! Bak son isik sondu! Dunyadan kurtularak acinin sonsuzlugu uzerine gerilen o ilahi alacakaranlikta dusunce ve cekingenlik yiter, yalanlar biter; gozlerim sevinc icinde kapanir ve olusun mucizesi baslar. Iste bu andan sonra, dunya benim!" Venedik'te Olum

"O sink down, night of love, upon them; give them that forgetfulness they long for, enfold them utterly in your joy and free them from the world of deception and division! See the last lamp has been extinguished! Thought and the vanity of thinking have vanished in the holy twilight, the world-redeeming dusk outspread over all illusion and all woe. And then, as the shining phantasms fade and my eyes fail with passion.Then I myself am the world."
"Derin bir takim nedenlerden dolayi denizi seviyordu: Bu sevgi cok calismis, dunyanin soluk aldirmayan cesitliligi karsisinda basitin, genisin koynuna siginmayi ozlemis sanatcinin sessizlik gereksinmesinden doguyor, parcalanmamisa, olcusuze, ebediye, hiclige karsi duydugu o yasak, gorevlerine tamamen aykiri, iste asil bunun ayartici egiliminden ileri geliyor. Kusursuz ugruna didinen, mukemmelde dinlenmeye can atar; hiclikse mukemmelin bir bicimi degil midir?

"Egli amava il mare per ragioni profonde: per il bisogno di quiete che prova l'artista che fatica duramente e desidera rifugiarsi, dinanzi all'eccitante molteplicità dei fenomeni, nel seno del semplice e dell'immenso; per un'inclinazione proibita all'inarticolato, allo smisurato, all'eterno, al nulla, esattamente opposta al suo compito e proprio per questo seducente. Riposare nel seno della perfezione è il desiderio di colui che si affanna per raggiungere l'eccellenza; e il nulla non è forse una forma della perfezione?"
"Paros mermerlerinin sarimtirak parlakligi, kaslari ince ve ciddi, sakagi, kulagi dik aci halinde fiskirmis zuluflerle koyu ve yumusak ortulu bir Eros basi gibi butun korpeligiyle essiz bir cekicilik icinde duruyordu." Venedik'te Olum

"Una testa di Eros, dalla lucentezza dorata del marmo pario, dalle sottili sopracciglia pensose, e sulle tempie e sugli orecchi la coltre soffice e ombrosa dei riccioli cadenti ad angolo retto"La morte a Venezia
"Ask olume karsidir ve yalnızca o, olumden gucludur. / It is love, not reason, that is stronger than death. / È l'amore, non la ragione, che è più forte della morte.” Thomas Mann, Buyulu Dag / The Magic Mountain / La Montagna Magica

"Zaman akli, olgunlugu ve hizmeti artirmak icin bize verilmis en degerli sermayedir."
-
Cagdas Ingiliz ahlak ve siyaset filozofu Rus asilli Ingiliz Sir Isaiah Berlin’in dogum yildonumu (6 Haziran 1909)
“Yirminci yuzyilin buyuk bolumunu yasadim. Sunu da eklemeliyim ki, kisisel zorluklar cekmeden yasadim. Onu sadece Bati tarihinin en dehset verici yuzyili olarak hatırliyorum. / I have lived through most of the 20th century without, I must add, suffering personal hardship. I remember it only as the most terrible century in Western history.”

“Yalnizca barbarlar nereden geldiklerini merak etmezler, su an olduklari yere nasil geldiklerini, nereye gidiyor gorunduklerini, oraya gitmek isteyip istemediklerini ve tabii bunun nedenini, eger oyle degilse degilini.”
-
Amerikali roman yazari V. C. Andrews’un olum yildonumu (6 Haziran 1923)
“Buyumek ne anlama geliyor? diye dusunuyordum. Acaba insanin hayallerini kaybetmesi demek mi oluyordu? Oyleyse, neden bizler bu kadar mutluyduk ve dogum gunu pastamizin mumlarini uflemeye merakliydik?” Gokkusagi

“Was that what growing older meant? I wondered. Losing all your illusions? If that was so, why were any of us so happy and so willing to blow out the candles?”
“Guzel seyler duslemekten hep korkardim.Guzel seyler tesadufen, supriz olarak olusurdu, insanin bir seyi cok istemesi, bir balonu SIKI SIKI tutmak gibidir diye dusnuyordum.Birden patlayabilir ve insanin butun hayalleri paramparca olup ucardi.” Yagmur

“I was afraid to wish for anything good. Nice things had to happen to us accidentally, by surprise. If you wish for something too hard, I thought, it was like holding a balloon too tightly. It would simply burst, splattering your dream into pieces of nothing.”
-
Hollingshead Corporation, ilk arabali sinemayi 6 Haziran 1933 tarihinde Camden, New Jersey'de hizmete acti.

-
Nobel Edebiyat Odulu, Goethe Edebiyat Odulu ve Almanya Onur Odulu sahibi Alman roman ve oyun yazari Gerhart Hauptmann’in olum yildonumu (6 Haziran 1946)
'' ‘Tufan yakin,’ dedi Frederick. 'Komur kiymetli, bugday kiymetli, petrol kiymetli ama insanlarin cop kadar degeri yok. Bay Boabo, sizce de uygarligimiz yuksek atesten kivranmiyor mu? New York bir timarhane degil mi?’ ''

" 'Nach uns die Sintflut', sagte Friedrich, 'die Kohle ist teuer, das Getreide ist teuer, der Spiritus, das Petroleum, aber der Mensch ist billig wie Brombeeren. Sind Sie nicht auch der Meinung, Herr Boaba' schloß Friedrich, 'unsere Zivilisation ist ein Fieber von einundvierzig Grad? Muß man nicht sagen, daß dieses New York ein Tollhaus ist?' "
Gönderi Kuralları
- Yeni konu açamazsınız
- Konulara cevap yazamazsınız
- Yazılara ek gönderemezsiniz
- Yazılarınızı değiştiremezsiniz
-
Forum Rules
Yer İmleri