Sayfa 237/637 İlkİlk ... 137187227235236237238239247287337 ... SonSon
Arama sonucu : 5090 madde; 1,889 - 1,896 arası.

Konu: ...:::Beyaz Yaka için Yatırım Koçluğu...:::

1.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Tavsiye demeyelim de...benim portföy için düşündüğüm ve şu an fiyat olarak alıma yakın bulduğum hisseler....aksa, Petkim, alkim, pegasus, froto ve Tüpraş.
    Pegasus tüpraş ve aksa bendede var sizinde düşündüğünüz hisseler arasında görünce biraz daha güvenim artı hisselerime. Ayrıca elimde birazda şekerbank var düşük fiyatı ve bölünme beklentisi sebebiyle tutuyorum inşallah pişman olmam

SM-C7000 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

2.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Tasarruf önemine vurgu yapmıştık. Bu konuda deneyimlerimizi aktarıyoruz zaman zaman...Bu konuda gerek bu başlıkta, gerekse web ortamında çokça tavsiye bulunabilir...Ama önemli olan bunları uygulayabilmek..Bu işin püf noktası nedir diyenlere, can alıcı 1-2 önerim olacak.

i-) Evli değilseniz, evleneceğiniz kişinin tasarruf kültürü almış, savurganlıktan uzak bir kişi olup olmadığına dikkat edin..Hatta eş adayları için bu koşul ilk üç madde içinde olmalı görüşündeyim..dediğim gibi bu kültür zamanında oluşmadıysa, sonradan kazanılması kolay değildir...hele kendiniz bu eğilimde değilseniz, eş adayının durumu daha da can alıcı hale geliyor...tasarruf etmeyi bilmeyen, savurgan bir karı-kocadan oluşan bir ailenin finansal olarak düzlüğe çıkması İM-KAN-SIZ...eğer aileden zengin değilseniz tabii ki.

ii-) hali haızrda evli olanlar için de...verebileceğim en önemli tüyo çocuklarınızı bu kültürde yetiştirin...eşlerden birinin bu kültürde olması aileyi finansal olarak korur ve geleceğe dönük yatırımlara fırsat verir..ama çocuklar bu kültürle yetiştirilmezse bu da büyük risk oluşturur...özellikle ilerleyen yaşlarda.

Mesela kredi kartı çağımızın en güzel buluşlarından biri...ben çok faydalı buluyorum...ama eğer kullanmasını bilmiyorsanız, dürtülerinizi kontrol edemiyorsanız cebinizde bir bomba taşıyor pozisyonuna gelebilirsiniz...erkek arkadaşlarımdan biri kendimi kontrol edemiyorum diye kredi kartı kullanmazdı...ki kadınlar bu konuda biraz daha kontrol dışına çıkmaya meyillidir.

Yani nerede nasıl tasarruf yapılacağı kişiden kişiye aileden aileye değişir...öncelikler farklıdır, kişiler mutlu olmak için farklı eğilimlere yönelebilirler...ama ailede eşlerden en az birinde bu eğilim varsa, ümitvar olabilirsiniz

Kendimden bir örnek vereyim...tasarruf kültürü olan biriyim ve 5-10 tl tasarruf bile beni mutlu eder...ara ara yazmıştım bu konuda...ama ev hanımı olan eşimin teşlefon tutkusu var...iphone un son modelini alır ve en fazla 2 sene kullanır...o yenisini alırken ben onun eskisini kullanırım...şu an iphone 6s plus kullanıyor...ve 8 plus alacak yakında...bu onu çok mutlu edecek, ben de bu zaafına ya da zevkine saygı duyuyorum...o da benim ortalamanın çok üzerinde fiyata aldığım arabama laf etmiyor...yani eşler aile bütçesini kullanırken birbirlerine bazı oyun alanları bırakabilmeli...ama bu durum faturalardan tasarruf etmeye, kredi kartı puanı toplamaya...sezon sonu indirimlerini bekleyip kıyafet alış verişi yapmaya engel değil.

neden bu detaya girdim...ne zaman tasarruf desek, bazı arkadaşlar burun kıvıırp...bir daha mı gelecez dünyaya diyor..ondan kıs, bundan kıs...bu yaşta harcamayacağız da ne zaman harcayacağız diyor...bu kadar basit değil mevzu..bir spor ayakkabıya 500 tl vermem diyen biri, hiç bir konuda kendisini şımartmıyor diye düşünmeyin...yıllık harcamalarınızda da aile bireylerin kendilerini şımartma bütçesi koyun mesela...yeter ki şımartma işini bile planlı, programlı yapın, belli bir bütçe kapsamında yapın.
    Çok değerli, arşivlik bir yazı daha.
    Gençler bunları kesip saklasın. Nasılsa çoğu uygulamayacak. 20 sene sonra açıp bakarlar, "Vay be adamlar bize taa o zaman söylemiş" derler. En azından bizleri iyilikle anarlar.

Degerli ustalara tavsiyelerinden dolayi tesekkur ederim. Cok yazilmasa da sessiz bir cogunlugun basligi yakindan takip ettigini ve tavsiyeleri dikkate aldiklarini dusunuyorum. Yasim genc oldugu icin pek tavsiye verecek duzeyde gormuyorum kendimi. Ama tasarruf konusunda tecrubelerimi nacizane paylasmak istiyorum.

1- Konaklama: Bu konuyla ilgili baslikta zaten yeterince tartisma var. Daha once de bu baslikta da konusulmustu. Cok luks bir konut alip yillarca taksit odemektense, mutevazi bir konut alip, borcu bitince ihtiyaca gore eskisini satip yenisini alma konusunu gozden gecirmek daha mantikli. Yeni evli arkadaslarimin bazilari 4+1 ev satin alip, isinma giderlerinden dolayi odanin tekini hic kullanmiyorlar. Buyuk ev, buyuk masraf demek. Isinma, mobilyalar, bakimi derken giderler oldukca artabilir.

2- Araba: Toplu tasima ulkemizde pek yaygin olmadigi icin cogu kosullarda araba sart oluyor. Aracim yok, ama satin almak istesem gelirim ne olursa olsun 3 yildan eski, temiz kullanilmis, yerli ve yedek parcasi ucuz, nispeten ufak motorlu bir arac tercih ederdim. 40'li yaslarimda portfoyumun getirisi artinca guvenlige onem verip saglam bir arac alirdim. Bana gore butcedeki en buyuk kara deliklerden birisi. Bazi buyuk sehirlerde arac paylasim uygulamalari var (www.zipcar.com.tr). Eger az arac kullaniyorsaniz, avantajli olabilir.

3- Yeme-Icme: Butcedeki onemli kalemlerden birisi. Disarda yemek yemekten uzak durmak lazim. Ayda 1-2 kere sosyallesmek icin cikilabilir. Hazir yemek satan yerlerden uzak duruyorum. Hem sagliksiz hem de fiyat/kalite orani oldukca dusuk. Starbucks'a en son 3 ay once bir arkadasin daveti uzerine gittim. Kahve tiryakisi oldugum icin ayda 2 paket kahve bitiriyorum. Gunluk maliyeti (3 icimlik) 1.8-2 TL civarinda (kahve+filtre). Sigara kullanmiyorum. Alkolu de sosyal duzeyde tuketiyorum. Yemekleri oglen universite kampusunde indirimli yiyorum (universite fiyatlari subvansiyonlu), diger ogunler icin yemekleri evde kendim hazirliyorum.

4- Iletisim: Isim nedeniyle farkli telefonlarin performanslarini dogrudan deneyimleyebiliyorum. Muhendislik problemleri cozerken islemci gucu farkediyor ama sosyal medyada kullanmak icin 4-6 GB RAM'e sahip bir telefonu 3-4 yil sorunsuz kullanabilirsiniz. Pil omru burada onemli etken. Sahsen Huawei marka Cin menseili bir telefon kullaniyorum. Kontorlu hattim var ve internet disinda pek kullanmiyorum. Internet giderlerim minimumda. Boyutu yuksek dosyalari is yerinden indiriyorum. Evde TV yok.

5- Tatil: Her ay ayirdigim bir butce var. Ryanair-Eurowing-Easyjet-Pegasus gibi "low-cost" firmalarin kampanyalarini degerlendiriyorum. 15 Haziran- 15 Eylul arasi tatil yapmaktan kaciniyorum. Maximiles ile mil borclanip doviz kuruyla aldigim bileti bir sene sonra TL olarak oduyorum (maalesef kredi kartinin aidat ucreti ve rezervayon bedeli burada dezavantaj). Bilet alirken kayak.com ya da https://matrix.itasoftware.com/ (Google tarafindan gelistirilmis platform) uzerinden farkli tarih opsiyonlarini degerlendirmek oldukca avantajli. Cogu bileti sirketin kendi sayfasi yerine acentalardan aliyorum. Boylece %5-10 civarinda daha ucuza geliyor biletler. Skyscanner.com uzerinden gorebilirsiniz. Hersey dahil otellerden uzak duruyorum. Konaklamaya minimum harcayip, kalan butceyi eglence ve restoranlar icin harciyorum. Uzun sureli konaklamalarda Airbnb oldukca avantajli oluyor. Birim alani daha ucuza kiralayabiliyorsunuz. Uber gibi uygulamalari hayat kurtarici. Ayni sehirde benzer taksi uygulamalari varsa, arkadasinizla birbirinize referans olarak 2-3 binisten ucretsiz faydalanabilirsiniz (ilk kullanim ucretsiz kampanyasindan).

6- Spor: Spor salonuna uye degilim. Yine universite kampusunda bulunan spor merkezinden ucretsiz faydalaniyorum. Bir yillik mecburi spor salonu uyeliklerini tuzak olarak degerlendirmek lazim. Bir ay deneme sonrasi kontrata imza atmak mantikli. Yoksa kayit yaptirip spor salonuna gitmeyen cok fazla uye var. Iyi bir bisikletim var. Ise bazen bisikletle gidiyorum. Yol parasindan da tasarruf etmis oluyorum. Spor malzemelerinde kaliteye onem vermek lazim. Bu konuda tasarruf etmek pek mantikli degil. Yine de alacaginiz urunleri Google shopping uzerinden farkli sitelerden karsilastirabilirsiniz.

7- Kultur/Sanat: Ayda bir iki kere konser, tiyatro ya da sinemaya gitmeye calisiyorum. Arkadas grubunuz sanatseverlerden olusunca hem sizi de motive ediyor hem de bilet bulmakta sikinti cekmiyorsunuz. Goodreads uzerinden yilbasinda okuyacagim kitap sayisini belirtip, o takvim dahilinde kitap okumaya ozen gosteriyorum. Motivasyon icin de faydali. Kitap listesi icin eksisozlukte tavsiye edilen kitaplara goz atabilirsiniz. (https://eksisozluk.com/okunmasi-gereken-kitaplar--77859). Dunyayi takip etmek icin de quora, reddit, wikipedia, bloomberg gibi sitelere goz atmak da faydali.

Oneriler biraz soyut oldu. Hizli yazdigim icin bazi istatistiki verilerle destekleyemedim ama zamanla somut ve sayisal ornekler de verecegim. Bu cabalar sonucunda aylik tasarruf oranim yaklasik %50-70 arasinda degisiyor. Bekar oldugum icin agresif tasarruf edebiliyorum. Iki farkli banka hesabim var. Maas alir almaz, belli bir oranini diger hesaba aktarip kalaniyla geciniyorum.

Buraya kadar okuduysaniz, umarim bu cocuk cok cimri demezsiniz .

Herkese hayirli gunler diliyorum.

4.  Alıntı Originally Posted by thermofluid Yazıyı Oku
    ...

Buraya kadar okuduysaniz, umarim bu cocuk cok cimri demezsiniz .

Herkese hayirli gunler diliyorum.
    Hahaha...Bir kere bu psikolojiden kurtulmak lazım...kim ne derse desin...önemli olan senin doğruların ve evrensel doğrular..bizim millet pintiliği alman usülü şeklinde formülize etmiştir...dünyanın en zengin ve en gelişmiş toplumlarından..adamlara pinti diyoruz..bizim durum tam ayranı yok içmeye durumu.

bu örnekleri yazmanın sakıncası yok...sizin sosyal şartlarınıza sahip kişilere fikir verir...ama üniversite ortamı pek çoğumuz için çok geride kaldı maalesef

5. Bu arada optimum banka-kart hesabını şu şekilde öneriyorum.

1 bankanın kredi kartı ve diğer bir bankanın banka kartı...tabii ki çok puan veren, indirim sağlayanlardan...birden çok kredi kartı yönetmek ve minimum harcama için sakıncalı..ancak tek kart da yedeklilik açısından uygun değil..bu nedenle ikinci kart da banka kartı şeklinde.

yarıca eşimin kredi kartı yok...ne istiyorsan nakit al diyorum...paran yastık altında durmasın, cüzdanında dursun diyorum tabii ki ödeme yaparken, cüzdan dan çıkarıp ödeme yaparken zorlanıyor biraz bu arada evin ve çocukların genel harcamalarını bendeki kredi kartı ve banka kartı ile yapıyoruz.

6. Verginin olmadığı bir yerde yaşayarak deli tasarruf edebilirsiniz

Şu an Cezayir'in ayrılıkçı (terör yok sadece insanlar fikir olarak ayrılmak istiyor) bir bölgesinde sus payı olarak sıfır verginin uygulandığı bir şehirde bazı lüks tüketim ürünlerini Türkiye'nin 1/3 hatta 1/4 fiyatına alıyorum.

Türkiye'ye dönünce nasıl alışacağım bilmiyorum.

7.  Alıntı Originally Posted by syılmaz Yazıyı Oku
    Verginin olmadığı bir yerde yaşayarak deli tasarruf edebilirsiniz

Şu an Cezayir'in ayrılıkçı (terör yok sadece insanlar fikir olarak ayrılmak istiyor) bir bölgesinde sus payı olarak sıfır verginin uygulandığı bir şehirde bazı lüks tüketim ürünlerini Türkiye'nin 1/3 hatta 1/4 fiyatına alıyorum.

Türkiye'ye dönünce nasıl alışacağım bilmiyorum.
    sağ salim dön de, adaptasyon kolay

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,666
    Thermofluid guzel yazmis.
    Bir an beni de uni yillarima goturdu.
    Acik soylemek gerekirse ben onun tasarruf yontemlerinin bir cogunu hatta daha agirini universite yillarimda uygulamak zorunda kaldim.
    Syg,
    Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY

Sayfa 237/637 İlkİlk ... 137187227235236237238239247287337 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •