Sayfa 24/91 İlkİlk ... 1422232425263474 ... SonSon
Arama sonucu : 754 madde; 185 - 192 arası.

Konu: TH ile Lebalep

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1.  Alıntı Originally Posted by TRENDHOUND Yazıyı Oku
    BİST'ten ciddi para kazanmak isteyenlerin, tabii normalin üzerinde bir risk alarak, yapması gereken şey budur.
    Hocam her sabah düzenli olarak sizin yazılarınızı okuyorum. Sözlerinizin ne kadar tecrübe barındığı her halinden belli, hani derler ya işin kurdu olmuş o misal, Hocam Kartn hissesini duymuşsunuzdur, şuan %50 ye yakın zarardayım, bu hisse hakkında yorum yapabilir misiniz? Eğer oluşturmuş olduğunuz konu başlığı ile ters düşüyorsa, cevap vermek istemiyorum derseniz saygı duyarım.

2.  Alıntı Originally Posted by environment60 Yazıyı Oku
    Hocam her sabah düzenli olarak sizin yazılarınızı okuyorum. Sözlerinizin ne kadar tecrübe barındığı her halinden belli, hani derler ya işin kurdu olmuş o misal, Hocam Kartn hissesini duymuşsunuzdur, şuan %50 ye yakın zarardayım, bu hisse hakkında yorum yapabilir misiniz? Eğer oluşturmuş olduğunuz konu başlığı ile ters düşüyorsa, cevap vermek istemiyorum derseniz saygı duyarım.
    Sevgili kardeşim, KARTN yıldız pazarda işlem gören bir hisse ancak en zirve olan 133 tl den şu anki 50 tl ye %60 düşmüş olmasına rağmen temel rasyolar açısından hala çok pahalı gözüküyor çünkü bu düşmüş haliyle bile defter değerinin 7 katına yakın bir fiyattan ve 28 F/K gibi çok yüksek bir rasyodan işlem görüyor. Karşılaştırma yapman için bir "Kıymet" hissesi olan İSCTR örneğini vereyim: İSCTR şu anda defter değerinin 0.3 katından ve 3 F/K'dan işlem görüyor, seninkinde bu oranlar sırasıyla 7 ve 28. KARTN 2020 yılında 137 milyon tl net kâr elde etmesine rağmen piyasa değeri şu anki düşmüş haliyle bile 4 milyar tl ye yakın (2020 kârının 28 katı). Tedavüldeki hisse oranı %21 civarında ve sadece 16 milyon adet olduğu için bu hisse hem spekülatiftir hem de sıkıştırılmış (suni olarak yükseltilmiş) hisseler grubundadır. Siz hem çok zamansız hem de çok pahalı bir fiyattan bunu almışsınız ve yukarıdaki gerçekler ışığında size hiç bir öneride bulunmam mümkün değil zira alım zamanı ile alım fiyatı daha en başta sizin son derece aleyhinize olmuş (daha Bismillah der demez gol yemişsin). Ya kağıdın maliyete gelmesini / kâra geçmesini bekleyeceksin ki ne kadar bir süre olacağını hiç kimse bilmiyor, ya da %50 zararı alıp çıkacaksın. Tabii elde tutmaya devam edersen hisse daha da aşağıya pekala gelebilir, ki bunun da olup olmayacağını hiç kimse bilmiyor.
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

3. Kereste fiyatları rekor üstüne rekor kırmaya devam ediyor. Metreküpü 1326 dolara çıktı. İnanılmaz bir şey. Bu gidişle kereste bitcoin'i sollarsa şaşırmayın. Hemen hemen tüm emtialarda müthiş fiyat artışları var.

20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

4.  Alıntı Originally Posted by TRENDHOUND Yazıyı Oku
    Sevgili kardeşim, KARTN yıldız pazarda işlem gören bir hisse ancak en zirve olan 133 tl den şu anki 50 tl ye %60 düşmüş olmasına rağmen temel rasyolar açısından hala çok pahalı gözüküyor çünkü bu düşmüş haliyle bile defter değerinin 7 katına yakın bir fiyattan ve 28 F/K gibi çok yüksek bir rasyodan işlem görüyor. Karşılaştırma yapman için bir "Kıymet" hissesi olan İSCTR örneğini vereyim: İSCTR şu anda defter değerinin 0.3 katından ve 3 F/K'dan işlem görüyor, seninkinde bu oranlar sırasıyla 7 ve 28. KARTN 2020 yılında 137 milyon tl net kâr elde etmesine rağmen piyasa değeri şu anki düşmüş haliyle bile 4 milyar tl ye yakın (2020 kârının 28 katı). Tedavüldeki hisse oranı %21 civarında ve sadece 16 milyon adet olduğu için bu hisse hem spekülatiftir hem de sıkıştırılmış (suni olarak yükseltilmiş) hisseler grubundadır. Siz hem çok zamansız hem de çok pahalı bir fiyattan bunu almışsınız ve yukarıdaki gerçekler ışığında size hiç bir öneride bulunmam mümkün değil zira alım zamanı ile alım fiyatı daha en başta sizin son derece aleyhinize olmuş (daha Bismillah der demez gol yemişsin). Ya kağıdın maliyete gelmesini / kâra geçmesini bekleyeceksin ki ne kadar bir süre olacağını hiç kimse bilmiyor, ya da %50 zararı alıp çıkacaksın. Tabii elde tutmaya devam edersen hisse daha da aşağıya pekala gelebilir, ki bunun da olup olmayacağını hiç kimse bilmiyor.
    Sayın hocam değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. Kartn bir hata olarak görüyorum ve ilerleyen süreçte hep aklımda olup ona göre hareket edeceğim. Yazılarınız için ellerinize yüreğinize sağlık.

5.  Alıntı Originally Posted by environment60 Yazıyı Oku
    KARTN'da şuan %50 ye yakın zarardayım

Bu hisseyi almaya karar vermekle sen hata yapmadın ama yanlış zamanda yanlış fiyattan almakla çok büyük hata yaptın. Bu hissenin türünü ve temel karakteristiğini belirlemeden zamansız bir şekilde çok pahalı bir fiyattan alım yapman hatadır.
    Bu hisse tipik bir "spekülatif-sıkıştırılmış" hissedir (tedavüldeki lotlar çok çok az olduğu için sıkıştırılıp suni şekilde çıkması çok kolaydır); nitekim hissenin 133 tl ye çıkması, ki defter değerinin 18 katı gibi manyak bir fiyata, 75 F/K gibi anormal yüksek bir rasyoya tekabül eder, bundan dolayıdır. Aslında alınması gereken hisselerin arasındadır KARTN, tabii doğru zamanda ve doğru fiyattan.

6. Tipik Kıymet hisseleri banka hisseleridir (AKBNK GARAN İSCTR YKBNK VAKBN HALKB TSKB vs). Bu hisseler DD'ye oranla müthiş iskontolu olmalarına ve F/K ları 3-4 seviyelerinde olmasına rağmen yani deli gibi kâr elde etmelerine rağmen BİST'in en kötü petformans gösteren hisseleridir. Son 20 yıldır yatırımcılarına reel (enflasyondan arındırılmış) bazda kâr getirmeyi bırakın zarar ettirmişlerdir. Diğer Kıymet hisseleri SAHOL gibi çok derin iskontolarla işlem gören holding hisseleridir. Bu hisselere yatırım yapanlar para kaybettiler, her ne kadar çok değerli ve temeli çok sağlam hisselere yatırım yapmış olsalar da. BİST'te yatırım yaptığınız şirketin temelinin çok sağlam olması, temel rasyolarının çok cazip olması onların hisselerini satın almak için yeterli sebep değildir. Banka hisseleri yatırımcılarına son 20 yıldır zarar ettirdiğine göre acaba daha kaç yıl yatırımcılarını süründürmeye devam edecekler, işte bu soruyu sormak lazım. Bakın, bu durum sadece BİST'e özgüdür. Gelişmiş bir borsada böyle bir duruma şahit olamazsınız zira en başta şirketin kendisi devasa iskonto ile işlem gören hisselerini toplar hatta onları imha yoluna gider ve böylece ana hissedarın şirketteki % payı artmış olur. BİST kendine özgü dinamikleri ile hareket eden münferit ama minnacık bir gezegendir, bunu unutmayın.

Alıntı Originally Posted by TRENDHOUND Yazıyı Oku
    Tipik Kıymet hisseleri banka hisseleridir (AKBNK GARAN İSCTR YKBNK VAKBN HALKB TSKB vs). Bu hisseler DD'ye oranla müthiş iskontolu olmalarına ve F/K ları 3-4 seviyelerinde olmasına rağmen yani deli gibi kâr elde etmelerine rağmen BİST'in en kötü petformans gösteren hisseleridir. Son 20 yıldır yatırımcılarına reel (enflasyondan arındırılmış) bazda kâr getirmeyi bırakın zarar ettirmişlerdir. Diğer Kıymet hisseleri SAHOL gibi çok derin iskontolarla işlem gören holding hisseleridir. Bu hisselere yatırım yapanlar para kaybettiler, her ne kadar çok değerli ve temeli çok sağlam hisselere yatırım yapmış olsalar da. BİST'te yatırım yaptığınız şirketin temelinin çok sağlam olması, temel rasyolarının çok cazip olması onların hisselerini satın almak için yeterli sebep değildir. Banka hisseleri yatırımcılarına son 20 yıldır zarar ettirdiğine göre acaba daha kaç yıl yatırımcılarını süründürmeye devam edecekler, işte bu soruyu sormak lazım. Bakın, bu durum sadece BİST'e özgüdür. Gelişmiş bir borsada böyle bir duruma şahit olamazsınız zira en başta şirketin kendisi devasa iskonto ile işlem gören hisselerini toplar hatta onları imha yoluna gider ve böylece ana hissedarın şirketteki % payı artmış olur. BİST kendine özgü dinamikleri ile hareket eden münferit ama minnacık bir gezegendir, bunu unutmayın.
    Banka bilançolarını okuyabilmek gerçekten çok nitelikli finansal okur yazarlık gerektirir. Batık kredilere ayrılan karşılıkları da düşünerek ben banka bilançolarının ciddi makyajlı olabileceğini düşünüyorum.Bu risklerden dolayı bu kadar ucuz fiyatlansa bile en azından 5-6 yıldır 1 tl lik banka hissesi almadım portföyüme.
    Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...

8. 3 ve 5 nolu gruptakilerin kağıdını doğru zamanda doğru fiyattan almak gerekiyor ancak kağıda girdikten sonra %10 gibi kovalayan türden bir stoplossu da uygulamak zorundayız.

Sayfa 24/91 İlkİlk ... 1422232425263474 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •