Sayfa 240/996 İlkİlk ... 140190230238239240241242250290340740 ... SonSon
Arama sonucu : 7968 madde; 1,913 - 1,920 arası.

Konu: YATIRIM FONLARI IV ( & Mevduat faizi karşılığı oranları)

Alıntı Originally Posted by memorex Yazıyı Oku
    Desteğin durdurulması geçen yılın sonunda olmuş fakat bu durum piyasaya yeni sızdırıldığı için doğal olarak satış yönlü tepki verdi.
    Bu haber gelmeseydi bugün 124.500 ü görürdük dedi Işık ökte

Sent from my iPhone using Tapatalk

2.  Alıntı Originally Posted by burak1987 Yazıyı Oku
    Bu haber gelmeseydi bugün 124.500 ü görürdük dedi Işık ökte

124.5k görür müydü bilmem ama o adam iyimserlikte de kötümserlikte de yüksek doz giden birisi

3.  Alıntı Originally Posted by shangil Yazıyı Oku
    Kurtarmis
    0 e yakin getirmis
    Getiri yok eksi.
    Şöyle de denebilir az götürmüş.

4.  Alıntı Originally Posted by myfinans Yazıyı Oku
    Bugün yazılanları okudum.
    Fon varlığı, portföy şirketinin mevcutları, Yatırımcı Tazmin Merkezi hepsi birbirine girmiş.

Olay şudur.
    Siz fon aldığınızda paranızın mülkiyetini inançlı mülkiyet esasına göre fon yönetimine devrediyorsunuz.Fon yönetimi bunu fon iç tüzüğüne göre ve yatırımcının hakkını koruyacak şekilde değerlendirmekle mükellef.
    Yani paranızın tüm yönetim hakkını ve hatta mülkiyetini fon yönetim şirketine devrediyorsunuz.

Bundan sonra ne olabilir.
    1. durum: Fon şirketi sizin paranızı fonda değerlendirir, ama şirket başka bir borcu için batar.Bu sizin paranızı yani fonu ilgilendirmez, fon SPK tarafından başka bir şirketin yönetimine verilebilir.

2.durum:Fon şirketi sizin paranızı fonda değerlendirmeden yada değerlendireceği iddiası ile çeker ve afiyetle yer.Paranız gitmiştir.Geçmiş olsun.

3.durum:Fon kötü yönetim sonucu batar.Paranız gitmiştir.Geçmiş olsun.

Bu arada YTM yani yatırımcı tazmin merkezinin fonlarla ilgisi yoktur.YTM hisse alım satımı için yada viop'ta teminat olarak aracı kurumdaki hesabınıza yatırdığınız parayı güvence altına alır.Fonla ilgisi yoktur.

Özet:Fonları herhangi bir güvencesi YOKTUR.Fon batarsa paranız batar.Fon şirketi değerlendireceğim diye çektiği paranızı yerse paranız batar.

Oldukça sıkıcı bir yazı oldu ama umarım konuyu anlatabilmişimdir.
    Çok teşekkür ederim bilgi için. Soruyu sorduktan sonra , büyük bir kurumun finansal yatırımlarını yöneten hem hukukçu hem finansçı bir arkadaşımı aradım. Sizin söylediklerinizle birebir aynı şeyi dedi. Yalnız bir tek şey ekledi. Genelde , geçmişte raymond james menkulun batması ( spk tarafından faaliyetin durdurulması ) durumundaki gibi, çogunlukla önce faaliyetini durdurur, fonlarını da tasfiye eder ya da devreder dedi. Eğer fondaki paralar iç edilmemişse bu sırada paylar satılarak paranız kurtarılabilir dedi.
    Birazcık bu durum içime su serpti açıkçası.

Bir de sanırım fonu yöneten aracı kurumun bilançolarını da yakından takip etmekte yarar var.

Bu arada benim fon sepetim EID, TCD, DBH , FİL. Her biri %25

5. Mkk , bu sabah KRC fonun tefas ta ilk açıkladığı birim fiyatı esas alarak fon değerini gösterirken çalıştığım banka ikinci açıklanan birim fiyattan fon değerini gösteriyor şu anda.Hangisi doğru acaba?

6. Trump aklandı.Bu meselede böylece kapandı.
    https://www.haberturk.com/abd-baskan...klandi-2574337

Umarım rahatı görünce bize sarmaz bu adam.

Alıntı Originally Posted by myfinans Yazıyı Oku
    Trump aklandı.Bu meselede böylece kapandı.
    https://www.haberturk.com/abd-baskan...klandi-2574337

Umarım rahatı görünce bize sarmaz bu adam.
    O sarmazda senato sarabilir.

8. - Korkuyorum abi, dedi.
    - Valla elinde usturayla böyle konuştuğunda ben daha çok korkuyorum İsmet, dedim.

İsmet berberim. Tüm berberler gibi konuşkan. Sıkı yatırımcı. Al-satçı değil ama! Gerçek yatırımcı. Yani eline para geçtiğinde hisse, tahvil, yatırım fonu alır, biriktirir. Hangi yatırımın ne olduğunu bilir, ama öyle bir gözü işte, bir gözü ekonomi kanalında, sürekli o indi, bu çıktı takip edenlerden değil.

“Abi†dedi. “Biliyorsun benim iki aracı kurumda, bir de portföy yönetim şirketinde hesabım var. Bankada da bir miktar var ama paranın çoğu buralarda. Ya bunlar batarsa, bizim tüm birikim giderse diye korkuyorum abiâ€.

- Korkma İsmet’im. Sen MKK’yı duydun mu? Bilir misin?

- Valla duydum ama tam ne olduğunu bilmiyorum abi.

- İyi o zaman. Elindeki usturayı bırak. Bize birer çay koy. Cep telefonunu da al gel, anlatayım.

Uçarak çaylarımızı getirdi. Karşıma oturdu.

İsmet’im bak şimdi, hisse, tahvil yatırım fonu falan alıyorsun ya, işte bunları aldığın zaman senin tüm menkul kıymetlerinin kaydı Merkezi Kayıt İstanbul’da tutuluyor. Önceden adı Merkezi Kayıt Kuruluşu’ydu, o yüzden MKK diyoruz.

Şöyle oluyor. Sen şimdi bir bankaya gittin, bankadan yatırım fonu aldın. Sen fon aldığında banka senin adına MKK’da bir hesap açar. Senin genelde bundan haberin bile olmaz. Banka bunu otomatikman yapar. Sonra “İsmet şu kadar fon aldı†diye MKK’ya bildirir. MKK senin hesabına o fonları koyar. Ve bu hesap tektir. Yani MKK’da bir tane İsmet hesabı vardır.

Bir hafta sonra aracı kurumuna gittin. Hisse senedi aldın. Aracı kurum hisse senedini alınca MKK sistemine girip İsmet’in hesabı var mı diye bakar. Senin hesabını görür ve hisse senetlerini senin MKK’daki hesabına koyar. Sonra portföy yönetim şirketinden fon aldın diyelim, o da aldığın fonları senin MKK’daki hesabına kaydeder. Sen MKK sistemine girip baktığında bankadan aldığın fonu, aracı kurumdan aldığın hisse senedini, portföy yönetim şirketinden aldığın fonları tek bir hesap altında, sadece sana ait hesapta görürsün.

Şimdi al telefonunu, www.mkk.com.tr yaz. Bak sağda en altta e-CAS yazıyor, ona bas. İstersen MKK’dan şifre al, istersen e-devlet şifrenle gir. Var mı e-devlet şifren?

- Var abi.

Tamam işte, gir şimdi sisteme. Bak ne yazıyor tepede? e-portföy! Tıkla ona. İşte hangi bankada, hangi aracı kurumda, hangi portföy yönetim şirketinde ne varlığın var, buradan görürsün. İstersen bak burada çeşitli uyarılar koyma imkânın var. Hisse senedin satıldığında, başka yere transfer olduğunda sana otomatikman mesaj gelir. İnternete giremezsen 444 0 655’i arayarak da işlemlerini yapabilirsin.

Şimdi gelelim derdine. Senin çalıştığın banka, aracı kurum ya da portföy yönetim şirketinden biri battı diyelim. Senin MKK’daki varlığına hiçbir şey olmaz. Çünkü senin menkul kıymetlerin bankada, aracı kurumda değil, MKK’da saklanır. Kayıtları orada tutulur. Sen ertesi gün bir talimat verirsin, batan kurumdaki varlığın, çalıştığın başka bir kuruma transfer edilir.

Yalnız, bak bu sadece menkul kıymetler için geçerli. Para işi ayrı. Bankada paran varsa ve banka batarsa o zaman TMSF, yani Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu paranın 100.000 TL’ye kadar olan kısmını karşılar. Aracı kurum batarsa ve orada paran varsa, bu defa Yatırımcı Tazmin Merkezi devreye girer, o da paranın 125.000 TL’sini karşılar. Bunların her birinin ayrı ayrı detayları, koşulları var tabii ki ama ana hatlarıyla sistem böyle işler. Menkul kıymetlerde ise değer limiti yok. İster 50 liralık, ister 50 milyon liralık menkul kıymetin olsun, bunların tamamı MKK’da senin hesabında durur. Hiçbir şey olmaz. Rahat uyu yani!

- Abi sağolasın valla, hiç haberim yoktu bunlardan. Bir kahve yapayım mı şimdi?

- Yok, sağol İsmet, hadi bitir tıraşı da işe yetişeceğim. Kahve bir dahakine alacağım olsun.

Sayfa 240/996 İlkİlk ... 140190230238239240241242250290340740 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •