Kredi verilirken mutlaka bir teminat alınmıştır. Bu teminat tamamen bilanço bazlı ise ona bir şey diyemem ama 2-3 büyük holding dışında bankaların salt bilançoya kredi vermediklerini düşünüyorum. Yani teminatlardan kredinin yarısı üçte biri bile kurtarılsa bankanın değerini sıfırlamayı engeller. Büyük holdingler ise kasıt orada da başka mekanizmalar devreye girebilir.
En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
Büyük holdinglerde dahi gayrimenkul teminatı alınıyor. Tamam likit değil ama *belirli bir orana kadar* sistem kaldırır. Dikkat ederseniz 2009 yılından beri bankalara karlarını dağıtmaları yasaklandı veya sermayelerinin %5'i ile sınırlandırıldı.
Buradaki asıl problem artık bankaların sahiplikleri eski krizlerdeki gibi yerli değil çoğu yabancı o nedenle konu biraz da siyasi bir boyut kazanıyor.
En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
Biliyorsunuz genel olarak gayrımenkul fiyatlarında balon diyebileceğimiz bir fiyatlama var ...
Borç faizi her gün ilerlerkene teminat olarak alınmış gayrımenkulun ne zaman satılacağı borcun ne kadarını karşılayacağı günümüz şartlarında muallaktır.
Hem de Uzanların Batırılışıdan sonra sadece yabancı sermaye için bazı kolaylıklar getirilmişti.
Banka batsa yabancı sadece o işe koyduğu sermaye batar ,enkazı Türkiyeye kalır.
OHAL i neden kaldırmadıklarını çözebildiniz mi? OHAL i kaldıramıyorlar çünkü OHAL nedeniyle İflas açıklama yasak. Bunun gibi onlarca holding belkide İflas açıklamak istiyor. OHAL Kalktığı an zincirleme iflas açıklamaları gelebilir diye OHAL i uzattıkça uzatıyor olabilirler. Geçen aylarda Başbakan bir röportajında OHAL dışında da İFLAS açıklama durumunu ortadan kaldıracak bir yasal düzenleme üzerinde çalıştıklarını ifade etmişti. Ben o zaman şüphelenmemiştim. Bu gibi büyük şirketlerin borç yapılandırmaları çoğalırsa yabancı Türkiye deki yatırımlarını azaltabilir veya tamamen çekebilir. Başka büyük gruplarda Bankalarla borç yapılandırmasına girmeye kalkarsa bunlar ekonomide büyük bir çöküntünün ayak sesleri olabileceği kanısı güçlendirir.
Doğuş grubunun bankalara olan borcu Yıldız Holding'e göre 4 misli daha fazla.
Yani ortada kaldırılacak daha büyük bir cenaze var.
Doğuş hangi bankalara borçlu acaba. Bu konuda basında bilgi bulamadım.
Bilenlerden rica edelim bu konuda bizi aydınlatsınlar.
Twinkle twinkle little star,
Soon you won't be twinkling anymore.....
Gayrimenkul teminatlarının özellikle döviz kredileri için tehlike yarattığını ben de geçmişte forumda dile getirmiştim. Ancak bankalar belirli bir orana kadar dayanabilecek düzeyde. Son yıllarda verdikleri kredilerde de teminat konusuna daha dikkatli yaklaşıyorlar. Ben tabii burada özel bankalardan bahsediyorum. Kamu bankaları için bir şey diyemem.
Burada çok iyimser olduğum izlenimi oluşmasın sadece bankaların direnç seviyelerinin bugünler için özellikle arttırıldığını düşünüyorum. Ancak tabii bunun da bir sınırı var. Bu sınır aşılır ve geri dönmeyen krediler genele yayılırsa ben de tamamen aynı fikirdeyim.
Yer İmleri