Originally Posted by
Maslak1
Enflasyon muhasebesi; parasal olmayhan varlıkların (stoklar, demirbaşlar vb), aktife girdiği tarihten 31 Aralık 2021 tarihe kadar olan süredeki enflasyon farkıın varlığın değerien yansıtmakla olur. Yani; varlık Ocak 2007de alındı ise; Ocak 2007 ile 31 Aralık 2021 arasındaki enflasyon değeri kadar varlık değeri artırılır. Artan değerden ortaya çıkan fark özkaynaklar yansıtılır. Aynı işlem; birikmişl amortisman içn de ayunı şekidle yapılır. Buna göre 2007de alınan varlık, örneğin; 2017 zaten tamamen amorti olmuşsa; bu varlıktan özkaynağa yansıyacak net değerleme farkı sıfır olur. Kestirme hesapla şöyle düşünelim: duran ve gayri maddi varlıkların net defter değeri üzerine, enflasyon farkı eklenir.. bu enflasyon farkı özkaynağa gider.. Dikkat: arsalar amorti olmadığı için; özellikle arsalardan büyü fark beklemeliyiz.
Bir de:
Bilgime göre; UFRSye göre en son enflasyon muhasebesini 2004 mali tablolarında uyguladık (webden kontrol edilebilir). Buna göre; 2005ten önce alınmış bir arsanının, varlğın vb amortisman farkının 2004 sonuna kadar olan kısmı şu anda zaten bilançoda duruyor.. 2005-2021 arasındaki enflasyon farkı ise bu sene yansıyacak..
özetim: ben tekfende büyük değerleme farkı bekliyorum.. arsalar, araziler, tekfen tower, akmerkez, son 10-15 yılda alımnmış ama henğüz tam amorti olmamış makinalar vb vb.. bu nedenle de bir kaç hafta evvel yazdığım bir yazıda; içinde banka olan holdingle, içinde banka olmayıp, yüklü varlık taşıyan firmalrın özkaynak ve karlılıkları birbirine emsal değildir demiştim.. özellikle banklarda karlılıkta enflasyon muhasebesiyle düşüş göreceğiz.
Yer İmleri