Sayfa 260/398 İlkİlk ... 160210250258259260261262270310360 ... SonSon
Arama sonucu : 3182 madde; 2,073 - 2,080 arası.

Konu: EREGL - Ereğli Demir Çelik

1.  Alıntı Originally Posted by Mathias Yazıyı Oku
    O en tepedeki 2 tanenin pazar/üretimdeki payı toplamda ?
    İkisinin yıllık üretimi 10 milyon ons (311 ton eder) civarı, en çok üretim yapanlar bunlar. Ama yukarıda verdiğim maliyetlerde bu yani yıllık üretimler dikkate alınıyor ve ağırlıklı ortalama hesaplanıyor, The weighted-average mean of the miners' all-in sustaining costs (AISC) kapsamında hesaplanıyor toplam ons başına maliyet.
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

EREGL günlük, en iyi alıcı olan ve eşleşmeye de 2. sırada giren Y/F malın tamamını son 5 dk ve eşleşmede sattı, saklamasında bulunan -800 bin lot daha sattı, BofA ise 4 mlyr üzeri satışı 2.5 mlyr a düşürdü! kapanışı hiç beğenmedim!

3. ROIC (Yatırılan Sermayenin Getirisi)
    ROIC Nedir, Nasıl Hesaplanır?
    Yatırılan sermayenin getirisi anlamına gelen ROIC (Return On Invested Capital), bir şirketin yatırılan sermayesinin yüzdesel getirisini vererek karlılık ve performansını ölçmeye yarayan bir rasyodur. Şirket değerlemeleri yapılırken kullanılan önemli oranlardan biridir. İşletmeyi kredi veya sermaye ile fonlayanların, yatırdıkları para karşılığında ne kadar gelir elde edildiğini anlamalarını sağlar.

ROIC = NOPAT (Net Operating Profit After Tax) / Yatırılan Sermaye (Invested Capital)

ROIC hesaplamasına NOPAT yani Vergi Sonrası Net Faaliyet Karının işletmedeki yatırılan sermaye tutarına bölünmesi ile ulaşılmaktadır. Formülde kullanılan iki kalem üzerinden tek tek geçecek olursak NOPAT, brüt kardan operasyonel giderlerin düşmesi ile bulunan net faaliyet karı ile hesaplanır. Bu rakamdan sürdürülen faaliyetler vergi giderinin düşülmesi ile NOPAT bulunur. Bu hesaplama sonucu elde ettiğimiz rakam bize şirketin ana faaliyetleri ve ödediği vergi sonrasında elde edeceği kazancı gösterir. Formülü aşağıdaki şekildedir.

NOPAT = Brüt Kar – Operasyonel Giderler - Sürdürülen Faaliyetler Vergi Gideri

Yatırılan sermaye bir şirketin faaliyetlerini sürdürmek amacıyla kullandığı varlıklardan oluşur. Bunlar nakit dışında kalan işletme sermayesi ve maddi duran varlıklardır. Aşağıdaki formül ile hesaplanır.

Yatırılan Sermaye = Net İşletme Sermayesi – Nakit ve Nakit Benzerleri + Maddi Duran Varlıklar

Yatırılan sermaye kavramı için kullanılan birden fazla formül bulunmaktadır. En fazla kabul gören formüller ise yukarıdaki formül ile birlikte “Yatırılan Sermaye = Kısa ve Uzun Vadeli Finansal Borçlar + Özkaynaklar†formülüdür.

ROIC Nasıl Yorumlanmalıdır?
    ROIC’in yüksek olması şirketin varlıklarını verimli kullandığını gösterir. Geçmiş dönemlerle karşılaştırma yapılarak işletmenin operasyonel performansının gelişimi, değişimi gözlemlenebilir. Örneğin geçtiğimiz yıla göre net kar rakamında bir azalma gerçekleşmiş fakat ROIC her iki yılda da aynı seviyelerdeyse, kardaki bu azalışın büyük ihtimalle geçici olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü karın azalmasına sebep olan gider şirketin esas faaliyetlerinden kaynaklanmamaktadır. Öte yandan ROIC işletmenin bulunduğu sektördeki diğer şirketlerle kıyaslama yaparken kullanılabilir. ROIC’i daha yüksek olan şirkette yatırılan sermaye başına daha yüksek operasyonel kar elde edilmektedir. Bu da o şirketin rekabet gücünün daha fazla olduğu anlamına gelebilir.

ROIC aynı zamanda bir şirketin büyüme durumuyla da oldukça alakalıdır. Daha yüksek ROIC’e sahip yani operasyonlarını daha verimli şekilde gerçekleştiren şirketler, sahip oldukları her birim yatırılan sermaye başına daha yüksek gelir elde edecekler ve bu gelirleri sonrasında yeni yatırımlar yapmakta kullanabileceklerdir.

ROIC ve Ağırlıklı Ortalama Sermaye Maliyeti (WACC) İlişkisi
    ROIC’i yorumlamanın bir diğer yöntemi de elde ettiğimiz bu oranı şirketin ağırlıklı ortalama sermaye maliyetiyle kıyaslamaktır. Ağırlıklı ortalama sermaye maliyeti, şirketin varlıklarını finanse etmede kullandığı borçlar ve özsermaye maliyetinin ağırlıklı ortalamalarının hesaplanmasıyla bulunur. Sermaye maliyetinden daha yüksek bir ROIC, şirketin değer yarattığı yani kullandığı sermayeye artı değer katarak getiri sağlamış olduğu anlamına gelir. Bunun tersi yani sermaye maliyetine eşit veya sermaye maliyetinden daha düşük elde edilen ROIC ise değer yok edici olarak yorumlanıp sürdürülemez bir operasyon modelini gösterir.

EREGL

ROIC: 6,90

WACC: 10,5

sermaye maliyetine uymayan getiriler elde etmektedir. Büyüdükçe değeri yok edecektir. Kendi kuyruğunu yemeye başlamış bir yılan gibi şu anki verileriyle eregl... YÖNETİM ACİL BUNU DÜZELTMELİ, TABİ BU DÜZELİNCE EREGLİ DE BU FİYATLARDA OLMAZ :D iyi olan bir şeyin(EREGL) kötü zamanları BES mantığıyla biriktirenler için fırsattır bana göre BU KOŞULLAR, YATIRIM TAVSİYESİ OLMAYIP KİŞİSEL GÖRÜŞLERİMDİR.
    Son düzenleme : logologo; 17-10-2024 saat: 18:37.
    Tüm mesajlarım kendi subjektif ve kişisel görüşlerimi içerir ve asla yatırım tavsiyesi değildir.

4.  Alıntı Originally Posted by TRENDHOUND Yazıyı Oku
    2 hafta için 28.5 : 25.7 = %11 maliyet koymuşsun, 2 haftalık maliyet %2 dir %11 değildir Barclay.

Paranın maliyeti aylık %4.
    25.70 maliyetli YKBNK lerin bana aylık maliyeti yuvarlak 1 TL.
    Araplardan bir teklif bekliyorum. Veya en azından ısıtılıp yeniden gündeme getirilmesini.
    Ben bugun degil 2 hafta once aldin diye biliyordum 1 aylik maliyet diye dusunmustum ama rakami yanlis yazmisim sorry yuvarlik 1 tl dogru hesap dedigin gibi

5.  Alıntı Originally Posted by Barkley Yazıyı Oku
    Ben bugun degil 2 hafta once aldin diye biliyordum 1 aylik maliyet diye dusunmustum ama rakami yanlis yazmisim sorry yuvarlik 1 tl dogru hesap dedigin gibi
    4 Ekimde aldım, yarın 2 hafta olacak, ortalama maliyet 25.70
    hissenin aylık maliyeti 1 TL
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

Yabancı iki haftada 417 milyon dolarlık hisse sattı
    Yurt dışı yerleşikler 11 Ekim haftasında 125 milyon dolarlık hisse satışı yaptı. Böylece yabancının hisse satışı iki haftada 400 milyon doları aştı. Yabancı tahvilde alıma döndü.

7. 825 : Çin, gayrimenkul sektörünü canlandırmaya yönelik aşamalı tedbirler açıkladı

PEKİN (AA) - Çin hükümeti, son 3 yıldır düşüşte olan gayrimenkul sektörünü canlandırmaya
    yönelik bazı aşamalı politika adımlarını duyurdu.
    Konut ve Kentsel-Kırsal Kalkınma Bakanı Ni Hong, Pekin'de düzenlediği basın toplantısında,
    ön şartları yerine getiren inşaat projelerine yönelik kredi desteğinin
    yıl sonuna kadar 4 trilyon yuana (560 milyar dolara) çıkarılacağını belirtti.
    "Beyaz liste" olarak adlandırılan, ön şartları karşılayan emlak ve konut projelerine
    şu ana kadar 2,23 trilyon yuan (310 milyar dolar) aktarıldığına dikkati çeken
    Bakan Ni, kent-köy ve harap yapıların yenilenmesi projelerine hız verilerek
    1 milyon ilave konut yenileme yapılacağını ve bu yerlerde yaşayan vatandaşlara
    tazminat sağlanacağını kaydetti.
    Çin Merkez Bankası (PBoC), Maliye Bakanlığı ve Ulusal Mali Düzenleme İdaresi (NFRA)
    yetkililerin de hazır bulunduğu toplantıda gayrimenkul sektörünü ortak çabalarla
    canlandırma sözü veren Ni, "Piyasa son üç yıldaki düzenleme döneminin ardından
    dip noktayı gördü. Hükümet olarak sektörü canlandırmaya yönelik zorlu mücadeleyi
    önünde sonunda kazanacağız." dedi.
    - Gayrimenkul sektöründeki düşüş
    Çin'de gayrimenkul sektörü ve konut piyasasında Kovid-19 salgını ile başlayan daralma,
    son 3 yıldır ülkede ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyen faktörlerinde başında
    yer alıyor.
    Hükümetin Ağustos 2020'de büyük gayrimenkul şirketlerine devlet bankalarından borç
    alabilmeleri için getirdiği yeni kriterler, büyük borç-büyük yatırım döngüsüyle
    ilerleyen sektörde Kovid dönemindeki talep daralmasıyla birleşen bir şok etkisi
    yaratmış, aralarında Evergrande ve Country Garden gibi en büyük emlak ve inşaat
    şirketleri iflasa sürüklenmişti.
    2022'de yıllık bazda yüzde 10 azalan gayrimenkul yatırımları, 2023'te de yüzde 9,6
    azalarak gerilemeye devam etmişti. Gayrimenkul yatırımları, 2024'ün 8 ayında
    da yüzde 10,2 azalarak önceki iki yıldaki düşüşünü sürdürmüştü.
    Hükümetin gayrimenkul sektörünü canlandırmak için konut satışını ve yatırım finansmanını
    artırmaya yönelik daha önceki teşviklerinin etkisi ise sınırlı kalmıştı.

-AA-
    08/04/2025 itibari ile artik hisse.net e girmiyor ve okumuyorum

8.  Alıntı Originally Posted by Culpable Yazıyı Oku
    ... Çin hükümeti, son 3 yıldır düşüşte olan gayrimenkul sektörünü canlandırmaya yönelik bazı aşamalı politika adımlarını duyurdu...
    Çin ekonomisi özellikle de gayrimenkul konut sektörü iyice çıkmaza girmiş durumda. Çin'de inşa edilip de satılmayı bekleyen ama satılamayan 90 milyon adet boş konut olduğunu biliyor muydunuz?

Their industrial output is dropping. New exports are not increasing. Their reliance for growth on their property market has become hugely problematic. One investigative journalist we met with in New York City this week tells us that there are 90 million vacant housing units sitting in China. 90 million! And because the government’s revenue is so wildly dependent on the property taxes from ownership and transaction taxes on sales......

Sayfa 260/398 İlkİlk ... 160210250258259260261262270310360 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •