-
Amerikali ressam George Clair Tooker'in dogum yildonumu (5 Agustos 1920)
Dance, 1946

The Subway, 1950
-
Rus ressam Nikolai Vasilevich Orlov'un olum yildonumu (5 Agustos 1924)
The taxes, 1895
-
Sair Sylvia Plath'in kariyerinin baslangicinda siirlerinin The Observer'da yayinlanmasini saglayan, kendisi bir zamanlar intiharin ucundan donen yazar, siir editoru ve elestirmen Al(fred) Alvarez’in dogum gunu (5Agustos 1929)
“Hatırladigim kadariyla, Sylvia ve kocasiyla Londra’da1960’in ilkbaharinda tanistim. Ted ve Sylvia, Regent Hayvanat Bahcesi’ne fazla uzak olmayan, pencereleri issiz bir meydana bakan bir evde yasiyorlardi. Evleri oyle ufakti ki her sey ust uste yigilmis gibiydi. Salona zor girebilirdiniz, mantonuzu zorla cikarabilirdiniz. Mutfak tek kisilik yapilmisti sanki; uzunlugu ancak kollariniziı acacak kadardi. Oturma odasinda resimler ve kitaplardan iki duvar arasinda otururdunuz. Hemen yaninda cicekli duvar kagitlari ve iki kisilik yataktan baska baska bir seyi olmayan yatak vardi. Fakat renkler coskulu, esyalar sevimliydi ve her tarafa onlarin solugu sinmisti. Daktilo pencereye yakin kucuk bir masanin ustunde duruyordu. Biri bebekle ugrasirken, digeri siire tasiniyordu. Odayi, bebegin besigine birakmak icin geceleri daktiloyu oradan aliyorlardi.”

“I met Sylvia and her husband in London in the spring of 1960. They were living in a tiny flat not far from the Regent's Park Zoo. It was so small that everything seemed sideways on. You inserted yourself into a hallway so narrow and jammed that you could scarcely take off your coat. The kitchen seemed to fit one person at a time, who could span it with arms outstretched. In the living room you sat side by the side, longways on, between a wall of books and a wall of pictures. The bedroom off it, with its flowered wallpaper, seemed to have room for nothing except a double bed. But the colours were cheerful, the bits and pieces pretty, and the whole place had a sense of liveliness about it, of things being done. A typewriter stood on a little table by the window, and they took turns at it, each working shifts while the other minded the baby. At night they cleared it away to make room for the child's cot."
-
Amerikali ressam Charles Harold Davis'in olum yildonumu (5 Agustos 1933)
Morning Sunlight, c1895
-
Amerikali roman yazari, sair, çevre aktivisti, kultur elestirmeni ve ciftci Wendell Berry’nin dogum gunu (5 Agustos 1934)

Dunyanin kederi icimi burudugunde
ve uyandigimda en ufak bir sese
gelecegim ve cocuklarimin gelecegi icin korkarak,
gidip uzaniyorum subasinda, govel ordek
tum guzelligiyle yuzerken buyuk balikcil besleniyor.
yabanillarin dirligine katiliyorum
kederli dusuncelerin vergisini kesmeyen
omurlerinden. Dingin suyun huzuruna variyorum.
gun gormemis yildizlari duyumsuyorum tepemde
isiklar icinde beklesen. Bir muddet
birakiyorum kendimi dunyanin lutfuna, hurum iste.

“Gecmisi biz tanimlariz. Ondan ve ondaki kotuluklerden kacmaya calismak icin mantikli sebeplerimiz vardir. Ama ondan sadece ona iyi seyler ekleyerek kacabiliriz.”
-
James Jones'un ayni isimli romanindan uyarlanan, Fred Zinnemann'in yonettigi, Burt Lancaster, Montgomery Clift ve Frank Sinatra'nin rol aldigi, Akademi Odullu Insanlar Yasadikca (From Here to Eternity - Da qui all'eternità), 5 Agustos 1953'de New York'ta gosterime girdi.
-
Cok satan Amerikali roman yazari David Baldacci'nin dogum gunu (5 Agustos 1960)
—Ama esinin vefat ettigini duymustum.
Jack basiniı iki yana salladi. 'Bu hic bir seyi degistirmez.'
—Efendim?
—Birini seviyorsaniz, sevginiz sonsuza kadar surer.

—But I thought your wife passed away.
Jack shook his head. 'Doesn't matter'
—What?
—When you love someone, you love them forever
—Hizli bir sekilde on kez ustuste 'on' demeni istiyorum. Hadi basla!
Web soyleneni yapti ve Claire sordu. 'Aluminyum kutular neden yapilmistir?
Web gurur dolu bi ses tonuyla gulumseyerek 'Teneke,' dedi.
—Aluminyum.
Claire aynı rahatlatici ses tonuyla devam etti. 'Ustura kayisinin ne oldugunu biliyor musun? Eski Bati'da tras bicaklarini bilemek icin kullandiklari sert bir deriydi. Cok hizli bir sekilde on kez 'ustura' demeni istiyorum. Basla.
Web bu kez cok dikkatli bir sekilde kelimeyi on kez tekrarladi.
—Yesil isikta ne yaparsin?
Yuksek sesle 'DURURUM!' dedi.

—I want you to say out loud the word ‘ten’ ten times fast. Go ahead and do that.
Web did so and then Claire asked. 'What are aluminum cans made from?'
—Tin, Web said in a proud voice, and smiled.
—Aluminum.
His smile faded.
Claire continued in her soothing voice, 'You know what a strop is? It’s a rough leather strap that men used to use in the Old West to sharpen their razors. I want you to say the word ‘strop’ ten times very fast. Go ahead and do it.'
Obviously very wary now, Web said the word ten times.
—What do you do at a green light?
—STOP! he said loudly.
-
Ingiliz hard rock grubu Whitesnake'in kliplerinde de rol alan, Amerikali aktris Tawny Kitaen'in dogum gunu (5 Agustos 1961)

Gönderi Kuralları
- Yeni konu açamazsınız
- Konulara cevap yazamazsınız
- Yazılara ek gönderemezsiniz
- Yazılarınızı değiştiremezsiniz
-
Forum Rules
Yer İmleri