Sayfa 264/899 İlkİlk ... 164214254262263264265266274314364764 ... SonSon
Arama sonucu : 7187 madde; 2,105 - 2,112 arası.

Konu: SODA - Soda Sanayii

tek hisseye de eğer sağlam güvenilir bir hisse ise, güçlü bir sabır varsa ve iyi bir strateji ile çok aç gözlü olmamak şartı ile yatırım yapılabilir.
    ben sattım gitti olayı gerçektir. insan psikolojisinin ortak noktaları vardır, zararı kolay kabul etmez, karda iken eldeki bir kuş daldaki iki kuştan daha iyidir der. aslında bu ben sattım değil, biz sattık dır. bende kar etmeme rağmen, aksa, algyo, Brisa, petun, pnsüt den yeterince faydalanamadım. ki bunlar hemen aklıma gelenler. lakin benim hedefim zaten yıllık enflasyon+% 10 getiridir. yani % 10-20-30 benim için yeterlidir.
    tek hisse olayına dönersek; hedef çok yüksek olmayacak. örneğin % 10 kardan sonra kademeli satış yapmaya başlanacak. hisse geri geldiğinde kademeli yerine konacak. geri gelmezse, sorun yok, satışa kademeli devam edilecek. amaç az olsun benim olsundur. kısaca her hisse değil ama soda tek hisse olarak bu fiyatlarda olabilir.

2. Ben sermayemin genelde 1/2 sini, yapabiliyorsam 1/3 ünü nakitte tutarım. Boğa piyasalarında bu oran daha da azalır. Portföyü de min 4 max 6 yı geçmeyecek şekilde bölerim. Kenarda nakit tutmanın en büyük avantajı hisse düşse de maliyet düşürebileceğini bilmen ve psikolojinin her daim sağlam olmasını sağlaması.

Borsada benim hedef kazancım yıllık %30 ve bunu son 3 yıllık ortalamamda sağlayabildim. Kendimce en büyük keşfim, bir kağıdı aldıktan sonra düşmesinin akabinde sinir stres içinde yükselmesini beklemektense, o kağıdın hiç sinir stres yapmadan düşmesini bekleyip makul yerden alabilmeyi keşfetmek oldu. Baktın kağıt düşmedi aldı gitti mi, onun yerine alabileceğin daha 10larca hisse var. Eğer aç gözlü, kısa vadeci biri değilseniz borsada para kaybetmek gerçekten zor bir iş.

3. Tanrı'nın değirmeni yavaştır ama kusursuz öğütür der bir Alman atasözü.

Almancası da "gottes mühlen mahlen langsam, mahlen aber trefflich klein " gibi bir şeydi.

Soda da değirmene benziyor. Sabırlı olmak her zaman gerekli borsada ama söz konusu borsa olunca Soda'da 2 kez sabırlı olmak gerekir. Çok pis öğütür insanı, amman dikkat diyim.

Edit : Özelden çok sayıda mesaj geldi o sözün İngilizcesi ne diye? Bu söz
    17. yüzyıl şairi Friedrich von Logau tarafından Retribution adlı şiiri ile meşhur edilmiştir.

İngilizce tercümesi:

though the mills of god grind slowly,
    yet they grind exceeding small
    though with patience he stands waiting,
    with exactness grinds he all

4. Bu arada bende Soda yok haa, yemişim Soda'yı. 8.26 olunca haber verin o zaman alırım.

Miss Turkey 1.sini almak varken neden 4. İle yetineyim ki?

5.  Alıntı Originally Posted by Oralet_Osman Yazıyı Oku
    Bu arada bende Soda yok haa, yemişim Soda'yı. 8.26 olunca haber verin o zaman alırım.

Miss Turkey 1.sini almak varken neden 4. İle yetineyim ki?
    Miss Turkey birincisini kimse tespit edemez. Bugunkü veriler ile yarınki veriler farklı olacaktır. Ve bu veriler her zaman değişecektir .

Warren Buffet'i Warren Buffet yapan mesela Coca Cola'dır. Adam Miss Universe i tespit etmiş, ama o bile coca colayı tespit ettiğinden coca cola'nun ağırılığı portfoyunda %10'dan fazla değildi.

6. Her zaman söylemişimdirrr, deneysiz bir kimya düşünülemezzzzz.

Genelde bana enflasyon artı %10 kazanç yeter deniyor, bakalım;

Hesaplama kolay olsun diye enflasyonu sıfır kabul ettik. 100.000 liralık portföyümüz var.

Portföyü 5 hisseye böldük. İlk sütunda her yıl portföyümüzü %10, ikinci sütunda %20 ve üçüncü sütunda ise %30 büyütebildiğimiz durumda portföy büyüklüklüklerimşzin ne olacağını görüyoruz.

4. Sütunda ise ben varım. Tek hissem var ve ilk yıl %85, sonraki iki yılda da %50 getiri sağlamayı başarabildiğimi varsayıyoruz.

Ben 3. Yılında sonunda 100 bin liramı 416 bin lira yapmışken yani 4 kat büyütmüşken,

Yıllık %10 büyütenin aynı başarıyı sağlaması neredeyse 15 yılı,
    Yıllık %20 büyütenin 7,5 yılı,
    Yıllık %30 büyütenin ise 5,5 yılı buluyor.

Dikkat edin enflasyon artı %10,%20 ve %30!

Şimdi denecektir ki senin ilk %85 sonraki iki yılda %50'şer büyütebileceğinin garantisi var mı kardeşim?

Cevap veriyorum; Kazan'ın doğduğuna inanıyorsun da Abd'de yeni fabrika açmasına neden inanmıyorsun?

Ne demişler? Tek bayrak, tek vatan, tek hisse. İsteyen 5 hisse de alabilir, parası olan varsa 458 farklı hisse alsın daha zevkli olur. Tavanı da kaçırmaz tabanı da.

7. Varsayımlar iyi güzel hoş da, o 10 yıl içinde rüzgar bir kere tersten esse

Zaten portfoy bölünmeli diyen arkadaşlar da getiri daha iyi olur mantığıyla değil riski dağıtma odağıyla bu tavsiyeyi veriyorlar dikkat ederseniz

Halukcan isini biliyor.

Sayfa 264/899 İlkİlk ... 164214254262263264265266274314364764 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •