Lüksemburg finans otoritesinin ve oranın SPK sının gayet net tebliğleri ve kuralları mevcut. Genelde 2 tür yatırım fonu var SICAV ve SIF. SIF ler kurumlar vergisinden muaf. Kuruluş basit ve kolay. Minimum 1.25 milyon euro nakit sermaye gerekiyor kuruluş için. Kurumsal anlamda büyük avantajlar sağlıyor özellikle SIF ler. Kurumsal bir hüviyete sahip oluyorsun. Finansman ihtiyacını kolaylıkla ve düşük maliyetle temin edebiliyorsun. Tabii geçerli bir iş planın ve yatırımcı geçmişin olmalı. Bunlar HNWI türü yani profesyonel veya nitelikli yatırımcılar için uygun tabii elinde en az 2 milyon euroluk bir sermaye varsa.
20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.
Peki 94 kurustan çıkan rüçhanın her bir kurusluk düşüşünün diğer hissedeki eşdeğerini nasıl hesaplayabilirim? örneğin rüçhan 85 kurusa veya 70 kuruşa düşse normal şartlar altında ana hissenin fiyatı kaç olmalı? basit bir formülü varmı bunu hesaplamanın?
ayrıca her 1.000 adet rüçhan için vade sonuna(rüçhan tahtası kapanana) kadar tutarsak ilave olarak 2.000 tl mı ayırmak gerekir?
Türkiye dürüst, kuralları belli, halkın tamamının tasarruflarını değerlendirmek istediği bir borsa ile kalkınır.
"Temelle desteklenmeyen/betonlanmayan teknik kumdan kale gibidir". -0101 sözü-
Önceki hesabımdan aldığım Şablon şöyle:
3.18 Hisse fiyatına tekabül eden R:
R= 3.18- [(3.18+8) : 5] = 94.4 kuruş
Hisse fiyatı olan 3.18 yerine güncel değer ne ise onu koyarsan ona karşı gelen rüçhan fiyatını bulursun. Veya tersini de yapabilirsin, rüçhan fiyatını koy karşı geldiği hisse fiyatını bul.
1000 tane rüçhan alırsan ve satmazsan 8.000 TL rüçhan bedeli ödersin tahta kapandığında, beheri 2 TL den 4 yeni hisse sahibi olursun.
20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.
Rüçhanı vade sonuna kadar tutup tahtası kapanmadan önce satmak niyetindeysen ekstra bir şey ödemen veya ayırman gerekmiyor.
Formül için teşekkürler. Ornegin94 kurustan 1000 Rüçhan alır ve katilirsam vade sonunda 8.000tl ödüyorum. Sonrasında elimde 4.000 adet hisse mi oluyor peki bu kısmı merak ettim.
Bir de Pazartesi Rüçhan açılır mı sizce? Kap da onaylı izahnameler dışında net bir haber okumadım çünkü.
Yer İmleri