Bir konuya daha değineyim. Parasını whatsapp guruplarına emanet edenler twitterdaki herhangibirinin çıkarttığı hisselere gömenler.
Her gün acaba bugun ne dedi diye takip edip onun görüşlerine göre hisse alanlar long açanlar şort açanlar. Yine parasını sarı çizmeli mehmet ağaya emanet edip onun alacağı hisselere güvenenler ve bunun karşılıgında da belirli bir komısyon vermeyi kabul edenler.
Vesaire vesaire Hepsinin hikayesine bakınca şunu görüyorum;
İnsan psikolojisi; Örneğin ben desemki 10 kişinin parasını yönetiyorum toplom yönettiğim paranın miktarı 2 mılyon TL ve buna bir şekilde sizi inandırsam. Sonra çıksam desemki piyasa düşecek. Arkamdan benle şort açacak büyük bir kitleyi çekerim.
Niye böyle oluyor ????????? Benim büyük bir parayı yönetiyor olmam neyi değiştiriyor. Önemli olan açtığım işlemlerde ne kadar başarılı oldugum değil mi? Paranın büyük olması neyi değiştiriyor insan psikolojisinde.
Bunun yerine mehmetin ise çok küçük bir parasıyla çok başarılı işlemler açıyor bunuda görüyorsun ancak nedense erhanın söyledikleri daha inandırıcı geliyor çünkü büyük para onda
Yani onun daha fazla riske girdiğini dolayısıyla daha doğru analiz edeceğini düşünüyorsun halbukı erhan trışka bir bok bildiği yok.
Mesla bana harunu tanıyormusun diyen çok olmuştur. Önce harun kim filan diyordum sonra tanıdım twtterdaki "üstad" lardan biriymiş.
Abi harun diye biri var bir sürü parası var bak onu takip et.
Niye bir sürü parası olması neyi değiştirir kardeşim ben başarısına bakarım ister küçük par aister büyük para başarılı tahminleri var mı sen bana onu çıkar öyle değil mi ?
İnsanlar kendi yarattığı üretken bir algorıtmaya sisteme para bağlamaya korkarken. Aynı kişi whatsapptaki sarı çizelmeli mehmet ağanın önerdiği pozisyonları almakta hiç zorlanmadan tuşa basa biliyor.
Nasıl bir PARADOX bu. Bir yerde tüm sonuçlarını gördüğün geçmişe dönük tüm yanlış ve doğru işlemleri gördüğün performansı ve riskleri görebildiğin bir sistem var.
Bir tarafta geçmişi hakkında hiç bilgin olmayan SARI ÇİZMELİ MEHMET AGA var.
Mantıken sarı çizmeli mehmet ağanın daha kazançlı olacağını gösteren hiçbir durum yok.
AMa sarı çizmeli mehmet ağaya uymak daha rahat hissetiriyor ?
Bunun üzerine biaz düşününce şu ortaya çıkıyor O bir insan ve soyledıgı seylerden sorumlu gibi düşünüyor beyin. Parası büyükse daha iyi analiz etmeli daha ince eleyip sık dokumalı gibi düşünüyoruz.
Mesela "üstad" lara giydirenleri görürsünüz. Niye giydirdikleri hep ilginç gelmiştir bana. Kardeşim o "üstad" sana gel beni takip et ve benim söylediğim hisseleri al demedi ki o ortaya konuştu sende onu dinlemek istedin. Şimdi üse tutup "üstad"'a küfür ediyorsun.
Burada işte bu yukarda bahsettiğim insan psikolojisi devreye giriyor. Ben senin çok takipçin var diye daha bilinçli daha sorumlu olduğunu düşünüyordum. Halbuki çok takipçinin olması senin daha düzgün ve daha iyi analiz edeceğin anlamına gelmiyormuş bunu anlayınca beyin birbiriyle çatışıyor ve gidip küfrediyorsun o üstad'a Yani ben sana güvenmiştim güvenimi boşa çıkardın hissi yaşıyor. O üstad deseki neye dayanarak güvendim bana ?
Benim geçmişte nasıl analiz ettiğimi başarı oranımı test ettin mi hayır ? Ama ama çok takipçin vardı benden ondan şey ettiydim. BU bir kritermi ne kadar aptal bir insansın dese o üstad.
APIŞIP kalacan))))))))))))))))))))
mantıklı ve zeki olduğumuzu düşünüyoruz ama tamamiyle beynin manüpüle edilmesi göre seçimlerimizi yapıyoruz.
Rasyonel değil irrasyoneliz.
Yer İmleri