Sayfa 27/342 İlkİlk ... 1725262728293777127 ... SonSon
Arama sonucu : 2735 madde; 209 - 216 arası.

Konu: Th trendhound ile hasbihal

1. Tecrübeme istinaden konuşuyorum:
    Al-satlarla birlikte kredili işlem yapıp açığa satış cihetine de gidenlerin 2 yıl ve üzeri bir vadede başarılı olma şansı %1 dir. Bu yolda olan biri %99 ihtimalle en geç 2 yıl içinde elindeki paranın tümünü batırıp sıfırlar. (Not: Başarılı olmanın kriteri, söz konusu vadede en az risksiz yatırım enstrümanı, örneğin devlet tahvili veya banka mevduat faizi gibi, kadar bir getiri elde etmektir)
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

2. Biraz tahvil getirileri ile alakalı finans matematiği yapalım:

Dolar bazlı, %9 yıllık kupon faizli, 6 ayda bir faiz ödemeli bir Eurobond'un piyasadaki çalkantı sayesinde 100 dolar kupon değerinden 90 dolara düştüğünü varsayalım.

devre= 12 : 6 = 2
    devre başına faiz oranı=0.09 : 2 = 0.045
    Yıllık bileşik dolar bazlı kupon getirisi= (1+0.045)**2 = 1.092 yani %9.20

Eğer bu eurobondu 90 dolardan alırsanız yıllık dolar bazlı bileşik getiriniz= 109.2 : 90 = 1.2133 yani %21.33 olur (işte bu gerçek getiridir)
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

3. Hisselerde klasik dip çalışması şöyle gerçekleşir:
    Dip çalışması olumsuz beklentilerin ve korkunun zirve yaptığı bir ortamda ortaya çıkan bir süreçtir. Bu süreçte volatilite ile entropi roketler, standart sapma yükselip 3 ü belki de 4 ü hatta 5 i aşıp çan eğrisinin eteklerinin ucunda bir yerde oluşur. Tepki vererek yukarı yöne doğru dönme çabalarının satış baskılarıyla kesildiği bir süreçtir bu. Oyuncuların önemli bir kitlesi dibin halihazırda yapıldığına inanmaz. Ne zaman çıkış momentumu belirli bir ivme kazanıp önünü kesen kuvvetleri yenecek güce ulaşırsa işte o zaman mevcut düşüş trendi yerini çıkış trendine bırakır ve dolayısıyla da ralli moduna girilir. Bu momentumun ortaya çıkması için bir kaç gün boyunca ortalamanın bir kaç katı bir günlük hacim gerekir. Çıkış trendinin hakim güç konumuna gelmesi için en dipten asgari %20 lik bir çıkış yaşanması gerekiyor. Dipler genellikle ya anormal yüksek bir hacim eşliğinde veya da anormal düşük bir hacim eşliğinde ortaya çıkar. Muhtemelen bu 2 anomaliden birine en dip noktada şahit oluruz.

4. Eğer sadece hisse senetleri hakkında bilgi sahibi iseniz finans hakkında pek bir şey bildiğiniz söylenemez. Ama varantlar ve tahviller hakkında yeteri kadar bilgi sahibi iseniz finans hakkında her şeyi biliyorsunuz demektir. Bu uyarımı hafife almayın ve varant & tahvil piyasalarının nasıl işlediğini, onların unsurlarının ne olduğunu öğrenin, eğer gerçekten de finansın ne olduğunu öğrenmek istiyorsanız.

5. ABD'de şöyle bir söylenti çıktı: ABD Hazinesi Bitcoin alıp rezervlerine ekleyecekmiş. Tam geri zekalıların inanacağı türden çok saçma bir söylenti bu. Adamların milli parası olan dolar zaten küresel rezerv para, ayrıca küresel ticaretin %80 i dolar üzerinden yapılıyor. İnanması zor ama bitcoinin 93 bin dolara çıktığı bu son rallide bu söylentinin payı büyük oldu her ne kadar saçma sapa bir şey olsa da.

6. BİST'in en önemli itici gücü olan ve al-tut modunda çalışan yabancı yatırımcılar şu anda devre dışı. Sadece robotlar tahtalarda boy gösteriyor. Bunlar da gerilla taktikleriyle günlük al-satlarla veya sat-allarla uğraşıyorlar. Bu robotların 2 büyük avantajı var: 1) Nanosaniyeler içinde işlem yaparlar. 1 nanosaniye 1 saniyenin milyarda biridir unutmayalım. 2) Parayla satın aldıkları yasal avantaj sayesinde tahtaya gelen emirleri daha onlar tahtaya ulaşmadan görüp o emrin cinsine ve büyüklüğüne göre kendi işlemlerini kararlaştırıp yine söz konusu emir tahtaya daha ulaşmadan kendi işlemlerine öncelik sağlarlar. İşte nanosaniye avantajı budur. Robotlar her 2 yönde (al-sat, sat-al, açığa satış, açığa alış) gün boyu işlem yaparak para kazanmayı hedefler. Yapılan işlemlerin çoğu gün sonu kapatılır, aksi halde en uzun vade T+2 dir. Robotlar tahtalarda hakim oyuncu konumundadır ve günlük işlem hacminin %70 ini yani 3 te 2 den fazlasını onlar yapar.

7. Kamu kağıtlarından uzak durmakta fayda var zira a) onların amacı ticari kazancı maksimize etmek değildir, b) hissedarların menfaati her zaman arka plandadır, c) profesyonel bir yönetim kadrolarına sahip değiller, d) onların yönetim kurulları liyakat, tecrübe, uzmanlık, iş bilme esaslarına göre seçilmez, sadakat esas alınıp yukarıdan atanır. Aslında kamu kağıtlarının borsada halka açılması prensip olarak absürttür. Amacı kâr elde etmek olmayan bir şirketi halka aza etmek borsanın temel felsefesine aykırıdır.

8.  Alıntı Originally Posted by TRENDHOUND Yazıyı Oku
    Biraz tahvil getirileri ile alakalı finans matematiği yapalım:

Dolar bazlı, %9 yıllık kupon faizli, 6 ayda bir faiz ödemeli bir Eurobond'un piyasadaki çalkantı sayesinde 100 dolar kupon değerinden 90 dolara düştüğünü varsayalım.

devre= 12 : 6 = 2
    devre başına faiz oranı=0.09 : 2 = 0.045
    Yıllık bileşik dolar bazlı kupon getirisi= (1+0.045)**2 = 1.092 yani %9.20

Eğer bu eurobondu 90 dolardan alırsanız yıllık dolar bazlı bileşik getiriniz= 109.2 : 90 = 1.2133 yani %21.33 olur (işte bu gerçek getiridir)
    Vadesine göre fark eder TH dostum. Vadeye 1 yıl kalmışsa okey.
    Yorumlarım ve yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir. Kendime not: İt olma beyefendi ol ki ardından iyi ansınlar.

Sayfa 27/342 İlkİlk ... 1725262728293777127 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •