Sayfa 273/1032 İlkİlk ... 173223263271272273274275283323373773 ... SonSon
Arama sonucu : 8252 madde; 2,177 - 2,184 arası.

Konu: HALK Cafe - I

1.  Alıntı Originally Posted by TRENDHOUND Yazıyı Oku
    Moodys'in HALKB adına endişe duyduğu mevzuları da ben ekleyeyim: aktiflerin kalitesinde kötüleşme, batık kredi oranında artış, bankanın kapitalizasyonunda aşağı yönlü trend (yorumu şöyle: The bank's capitalisation has been on a downward trajectory since end-2014. Moody's expects capitalisation to remain under pressure given the rapid growth of its assets and volatility in the operating environment), fonlama ihtiyacının %70 gibi çok büyük bir kısmının yüksek maliyetli kısa vadeli finansman bonolarıyla sağlanması ve bu durumun kısa vadeli yükümlülüklerin yeniden finanse edilmesinde yarattığı risk, mevcut ekonomik konjonktürün oluşturduğu riskler.
    Sayın TH. Bankanın aktif kalitesinde yıkıcı kötüleşme olsa Halk Bankasının kullandırdığı ve tabana yayılmış, döviz riski olmayan kredilerinde mesela emlak sektöründe de çöküş olması gerekmez mi ? Beşiktaşta hala 100 m2 lik ev fiatlarına bakınız. Lüks konutlarda hala uçuk fiatlardan işlem görüyor. Yeni Projelerden hala alım var. Bu kredi dereceledirme kuruluşları birden yüklendiler. Ellerinden gelen hertürlü puştluğu gösteriyorlar. Emir almışlar , düğmeye basıyorlar. Yeni bir durum gibi. Mesela 120000 endekte görmüyorlardı. Ayrıca bunların fiatlandığı gözüküyor. sanırım dip görüldü. Bakın dolar bu haber düştkten sonra düşmeye devam ediyor. Bu yeni bir durum değil. C. Başkanı akşam OHAL in kalkacağını söyledi. Bu ise yeni bir durum. Hattı zatında ülkeden sermaye çıkışının ve güven ortamının yeniden tesisinde elzem bir durumdu. Menbiç olayında bir anlaşma var. Demek ki bardağın dolu tarafı da var. Sadece algı. Daha önce nasılda yükseltmişlerdi ABD ziyaret öncesi. Bence Nato dan Rusya için gelen açıklamalara bakınız. Türkiyeyi asla ve asla kaybetmek istemeyeceklerdir. Avrupanın savunması resmen çöker. Dolar endeksine de bakınız sanki gücü kesildi. 85 lere doğru bir yolculuğu 9. aydan sonra görebiliriz. Bu ise gelişmekte olan ülkelere sermaye artışını tetikler. Bardağın dolu tarafını satın alırlar. Sonra bilirsiniz ki ne kadar olaylar olursa olsun görülmez. Görülen trendlerin olaylardan bağımsız olduğu olacaktır.

2.  Alıntı Originally Posted by TRENDHOUND Yazıyı Oku
    bunlar şu an %17 faizden mevduat topluyor, 1 puan da işletme ve operasyonel maliyet için koyalım eder %18 yıllık maliyet, sonra aylık %0.98 yıllık %11.76 faizden ev kredisi veriyor, kafadan 6 puan zarar, maliyetin 3 te 1 i kadar içerdesin, tabii bu zarar yazan krediler aktiflere dahil ediliyor, zarar yazan bu yeni aktifler de genel aktif kalitesini düşürüyor (Moodys'in bahsettiği durum), AKP'nin hem bankaya hem de bankanın yatırımcılarına attığı büyük bir kazıktır bu ve seçimlerde bu kazığın hesabının sorulması gerekir, unutmayın lütfen
    Hem bankaya hem bankanın yatırımcılarına hem de devlete atılan bir kazıktır bu çünkü Halk Bankasının ana hissedarı devletin ta kendisidir. Peki, bu bankanın zararına verdiği ev kredilerinde kim kazançlı çıkıyor? Sadece müteahhitler kazançlı çıkıyor, aylık %0.98 den ev kredisi alanlar bile kazançlı çıkmıyorlar zira faizden elde ettikleri kazancı satın aldıkları eve ödedikleri şişik fiyat yüzünden aynen geriye veriyorlar ve onlar da kazançlı çıkmıyorlar. Eğer böyle sübvanse edilmiş, zararına verilen ev kredileri olmasaydı müteahhitler fiyatları düşürmek zorunda kalacaklardı ve böylece alıcılar alış fiyatından kazanacaklardı. Faizler sübvanse edilince müteahhitler fiyatları düşürmedi hatta çoğu dolar kurundaki artışı, enflasyonu filan bahane ederek konut fiyatlarını artırdı. Sonuçta da düşük faizden elde edilen kazanç fazlasıyla geri verilmiş oldu. Hükümetin böyle bir cihete gitmesini hala kafam almıyor, çünkü müteahhitler hariç herkes (devlet, banka, yatırımcılar) kaybetti bu işten, ev kredisi kullananlar da nötür etkilenmiş oldu.
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

3.  Alıntı Originally Posted by 666 Yazıyı Oku
    Karistirmissin sn. TREND.
    Please accept my apologies.
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

4.  Alıntı Originally Posted by alenichev Yazıyı Oku
    Bu kisir donguyu ancak yeni bir hukumet kirabilir. Mevduat faizleri zaten yuksek ancak ulkeye bir guven yok. Yeni hukumet OHAL i kaldirmakla ise baslayip gevsek maliye politikasindan vazgecerek bu faiz artirimlarina destek olabilir. Yapisal reform olmazsa olmaz zaten

O zaman halkin dolarizasyona olan yaklasimi kirilir ve TL mevduatina donebilirler. Erdogan varken dolarizasyon devam eder. Cunku bugune kadar hic kaybettirmedi
    5 tane süper yorum yapmışsın: Evet, mevcut kaotik ortamın ilacı yeni Hükümet ve yeni CB'dir. Evet, OHAL derhal kaldırılmalı. Evet, gevşek maliye politikasından derhal vazgeçilmeli. TCMB'ye sorarsan sıkı mali politikalar uygulanıyor der ama adı sadece öyle, gerçekte son derece gevşek mali politikalar uyguladılar son TCMB faiz artırımlarına kadar. Evet, yapısal reformlar acilen yapılmalı ama AKP Hükümeti 16 yıldır bu konuda hiç ciddi davranmadı, bunu hep seçim zamanı dile getirdiler, seçim ertesinde unuttular ve icraata geçmediler. Evet, RTE Başkanlık seçimini kazanırsa dolarizasyon aynen devam eder çünkü forex oyuncuları RTE'nin faiz politikasını çok iyi biliyorlar, RTE'nin başkanlığında TCMB'nin bağımsız olmayacağının da bilincindeler.

5.  Alıntı Originally Posted by alenichev Yazıyı Oku
    Onun nedeni sundan kaynaklaniyor

Moodys in banka notlari ulkenin notlarindan yuksekti ve bu olamaz. Yani indirim teknik sebepten yapildi

Moodys bir kac hafta once Turkiye nin notunu izlemeye aldiklarini soylemisti.

Muhtemel 2 ay icinde notumuzu bir kademe daha indirecekler

Ve sonrasinda bankalari bir kez daha indirmek zorunda kalacaklar

O yuzden simdiden izlemeye aldiklarini soyluyorlar, yani teknik sebepten.
    Tamamen haklısın, zaten bu mevzuyu dile getirmişler. Aynen dediğin gibi olacak gibi gözüküyor.

6.  Alıntı Originally Posted by Vosbaga Yazıyı Oku
    Yapisal reform deniğiniz seyler nedir mesela 5 tane sayarmisiniz ? Sürekli yapisal reform deniliyor ama nedir icerigi th saygilar reis çogu kisi kiprasmiyor zarardayiz lakin ek alim icin hala beklemedeyim hala burdan alim icin dusunmuyorum giderse zaten eksimiz azalir yook asagi gelirse 6 kusurlerden baslarim alima yoksa zaten faiz veriyor nakit
    VW selam. Acele etme derim ek alım için.

Yapısal Reformlar Listesi (Mahfi Eğilmez'den alıntıdır)

Anayasa:
    Mevcut Anayasa uygulanmıyor, uygulansa da çağdaş dünyaya uyum sağlamaya yeterli değil. Çağdaş dünyaya uygun bir anayasa yapılmalı ve uyulmaması halinde cezalar net bir biçimde belirtilmeli.
    Yargı sistemi:
    Bağımsız değil. Bu sistem düzelmeden çağdaş uygarlığı yakalamak mümkün değil. Yürütmeden bağımsız yargı sistemine geçilmesi gerekir. HSYK’da hükümet temsilcisi olmamalı.
    Eğitim reformu:
    Ezbere dayalı bir eğitim sistemi uygulanıyor. Eğitimini tamamlayan gençler analiz yapmayı bilmiyorlar. O nedenle buluş yapan kuşaklar yetiştirilemiyor. Bilimsel, sorgulayıcı, analitik düşünmeye yönelik bir eğitim sistemine geçilmeli. Felsefe, psikoloji, sosyoloji, mantık, biyoloji dersleri lisede zorunlu olmalı. YÖK kaldırılmalı, üniversiteler özerk yapılara dönüştürülmeli.
    Mali sektör reformu:
    2001 krizi sonrasında büyük ölçüde yapıldı. Banka ve sigorta muameleleri vergisi kaldırılmalı.
    Vergi reformu:
    Toplam vergi tahsilâtının % 30 – 35’ i dolaysız, % 65 – 70’i dolaylı vergilerden oluşuyor. Bu, gelir dağılımı adaletsizliğini körüklüyor.
    Vergi tahsilâtında oranların % 45 – 50 dolaysız, % 55 – 50 dolaylı vergilerden oluşacak biçimde sistem reformu yapılması gerekiyor.
    Bütçe reformu:
    2001 krizi sonrasında reform yapıldıysa da bütçe dengesi hala bir seferlik gelirlerle sağlanıyor. Bütçenin bir seferlik gelirlerle finanse edilmesi uygulamasının azaltılarak sürekli gelirlere ağırlık veren bir yapıya kavuşturulması gerekiyor.
    Yerli üretimi geliştirme reformu:
    Teşvik sistemi uygulanıyor ama etkin olmadığı gibi tam olarak hangi amaca yöneldiği de net değil. Geçici ve kısmi ithal ikamesi yöntemiyle, içeride üretilmesi mümkün olduğu halde ithal edilen malların üretilmesini sağlamak için teşvik sistemini etkin biçimde kullanma hedeflenmeli.
    Kayıt dışılığın önlenmesi:
    Vergi dışılık yaygın bir görünüm sergiliyor. Bu yaygınlık kayıt dışılığı da büyütüyor. Etkin vergi yönetimi ve bağımsız vergi denetimine geçiş gerekir. Vergi Denetim Kurulu, idareden bağımsız olmalı.
    Tarım ve Hayvancılık sektörü reformu:
    Temel tarım ürünlerini ve hayvansal ürünleri ithal eder konuma geldik. Tarım ve hayvancılıkta önemli ölçüde kendine yeten bir ekonomi durumuna gelmeyi hedeflemek gerekiyor.
    Enerji üretimi:
    Akarsulardan enerji elde etme alanı başta olmak üzere bu alanda oldukça girişim var. Güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi gibi alternatif enerji kaynaklarının daha fazla kullanılmasının teşvik edilmesi gerekir.
    Sosyal güvenlik ve sağlık reformu:
    Sosyal güvenlik sistemi ve sağlık sistemi açık vermeye devam ediyor. Sistemin açık vermesinin önlenmesi için primler ve sağlık giderlerine katılımlar gözden geçirilmeli, emeklilik düzenlemesi yenilenmeli.
    Bağımsız kurumlar:
    Yürütmenin müdahalesi söz konusu olmaya devam ediyor. İdari, mali ve hukuki çerçevede bağımsız hale getirilmeliler.
    AB üyeliği:
    Son derecede ağır yürüyen bir müzakere süreci içinde bulunuluyor. Müzakere sürecini hızlandırarak AB üyeliğini bir an önce sonuçlandırmak temel hedef olmalı.

7.  Alıntı Originally Posted by alenichev Yazıyı Oku
    Yil 2006. FED ani bir kararla yuzde 5 dolaylarinda olan faizi yuzde 1 e cekiyor. Iste FED in bu hatasi 2008 Mortgage krizinin cikmasina sebep oldu. Faizler cok dusuk olmasina ragmen yeterli talep yoktu. Peki ne oldu. Bankalar kredi sartlarini kolaylastirdilar buyuk bir risk alarak, sonrasi malum. Ha FED 2008 den sonraki varlik alim programi ile cok basarili oldu ama 2006 da yapmis oldugu bu hata butun dunyayi krize surukledi.

Bu bize ne kadar tanidik geliyor degil mi!

AKP de buna benzer bir yapiya girdi 2008 den sonra. Ulkeye akan parayi krediye donusturup piyasaya dagitti. Dusuk olan faizler ile yatirimcilar emlak sektorune yigildilar. Uretim bitti, tuketim basladi. Bankalar onune gecene kredi dagitti. Ulkede koca avrupada ki mutaahit sayisina ulasildi. Yani emlak sektoru haddiden fazla buyudu, hormonlasti ve artik geri donus alinamayacak bir noktaya geldi.

Simdi AKP 0.98 den vermis oldugu krediler ile piyasayi canladirmayi amacliyor. Aslinda bir nevi cokusu engelliyor ama olan bu ulkeye olacak maalesef. Konuta talebi artirmak icin yapilacak olan bu hamlenin yikici etkilerini dusunmek bile istemiyorum.
    Ne kadar güzel özetlemişsin durumu, eline sağlık.

8.  Alıntı Originally Posted by Serdars Yazıyı Oku
    OOOOOOO TH, finans sektöründen sonra siyasete de el atmış, hayırlı işler, hani bu forumda siyaset yasaktı, adamına göre muamele heee, nasıl bir dolap çevriliyor burda, bu kadar basit algı mantığı ile komik duruma düşmüşsünüz sayın TH, asıl amacınız bumuydu acaba.
    Komutan burası Cafe. Bu tür güncel mevzuları burada tartışabiliyoruz, kaldı ki bu mevzular hem HALKB hem de mevcut ekonomik gidişat ile 1 e 1 ilgilidir. Ayrıca bahsettiklerim %100 doğrudur, yalan dolan iftira algılarla oynama filan yok.

Sayfa 273/1032 İlkİlk ... 173223263271272273274275283323373773 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •