Sayfa 28/348 İlkİlk ... 1826272829303878128 ... SonSon
Arama sonucu : 2779 madde; 217 - 224 arası.

Konu: Th trendhound ile hasbihal

1.  Alıntı Originally Posted by TRENDHOUND Yazıyı Oku
    Eğer sadece hisse senetleri hakkında bilgi sahibi iseniz finans hakkında pek bir şey bildiğiniz söylenemez. Ama varantlar ve tahviller hakkında yeteri kadar bilgi sahibi iseniz finans hakkında her şeyi biliyorsunuz demektir. Bu uyarımı hafife almayın ve varant & tahvil piyasalarının nasıl işlediğini, onların unsurlarının ne olduğunu öğrenin, eğer gerçekten de finansın ne olduğunu öğrenmek istiyorsanız.
    Tahvil piyasası küresel finansın kalbidir.
    Yorumlarım ve yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir. Kendime not: İt olma beyefendi ol ki ardından iyi ansınlar.

2. Daha önce bahsetmiştim, TR'de anormal şekilde Holding enflasyonu var. Millette de holdinglere karşı nedensiz bir hayranlık var çünkü holding gücü ve parayı temsil ediyor milletin gözünde. Güç ve para Türkiyeliler için çok değerlidir. Gelgelelim dünyada holding yapısı artık terk edilmiştir. Sadece Güney Kore (çok sınırlı düzeyde) ile Türkiye (çok geniş düzeyde) holding yapısını kullanıyor. Güney Kore'de holding olarak LG ile Samsung öne çıkıyor ama Türkiye'de inanılmaz sayıda holding mevcut. Holdinglerin kötü bir tarafı var ve o da hissedarlara ait olması gereken özkaynakların verimliliğinin çok düşük olması, sermayenin getirisinin yeterince yüksek olmaması. Bu durumda da holdingin bünyesindeki saklı kalmış değerler orada tıkılı kalır ve hissedarlar bu yüzden elde etmeleri gereken getirinin çok altında bir getiri elde ederler. Bu nedenle de tüm gelişmiş ülkeler artık holding yapısını kullanmıyorlar, yıllar önce bu yapıyı terk ettiler. En son İtalya bu yapıyı terk eden ülkedir. TR'deki klasik yapısıyla holdingler artık tüm dünyada tarihe karışmıştır. Güney Kore de artık bu yapının dışına çıkmak için adım atmaya başladılar. Tüm dünyada geriye bir tek TR kalacak klasik holding yapısını hala kullanan.
    27.80 maliyetli YKBNK leri 3 ay 10 gün sonra %14 net kar ile 31.70 ten satıp ful nakde döndüm.

3.  Alıntı Originally Posted by Borsacı Beyefendi Yazıyı Oku
    Vadesine göre fark eder TH dostum. Vadeye 1 yıl kalmışsa okey.
    Çok doğru haklısın, bu detayı belirtmeyi unutmuşum. Hatırlattığın için çok teşekkür ederim.
    27.80 maliyetli YKBNK leri 3 ay 10 gün sonra %14 net kar ile 31.70 ten satıp ful nakde döndüm.

4.  Alıntı Originally Posted by Borsacı Beyefendi Yazıyı Oku
    Tahvil piyasası küresel finansın kalbidir.
    Çok doğru. Bir de TR'de opsiyonlar için varant kelimesinin kullanılması yanlış olmuş. Varantlar opsiyonların değişik türüdür. Vadeleri çok uzun olur mesela 5 sene gibi ve genellikle de borsada işlem görmezler. CEO'lara veya kritik konumdaki yöneticilere YK tarafından iyi performans karşılığında verilir. TR'deki varantların kapalı uçlu olması da bir garip, çünkü opsiyonlar açık uçludur. TR'deki sistemde opsiyona benzeyen belirli sayıda hisse senedi arz edilmiş oluyor aslında, hibrit bir üründür bu, ne tam olarak hisse senedi ne de tam olarak opsiyon.

5. Resmen değil de fiilen bir holding olan İşbankasının ciddi şekilde kurumsal revizyona gitmesi gerekiyor. İştirakleri ve bağlı ortaklıklarındaki hisseleri elden çıkarıp AKBNK GARAN YKBNK gibi sadece bir banka olarak faaliyet göstermesi gerekiyor kanımca. İştirak satışlarından gelecek olan para özsermayeye eklenirse kredi hacmi katlanır tabii kârlılık da. Böylece bankacılık sektöründe açık ara ile 1 numara olur. Onların planladığı kurumsal revizyon fiili durumda hiç bir farlılık yaratmayacak, fiili holding durumu aynen devam edecek.

6. Bu arada bir detayı açayım: Atatürk' ün İşbankasındaki hissesi %28. Bunlara vekaleten CHP bakıyor ve YK'ya 4 üye atıyor. Bu hisselerden gelen temettüler Dil ve Tarih kurumlarına gidiyor, CHP herhangi bir gelir elde etmiyor. Bu %28 lik payın kamulaştırılması pek mümkün gözükmüyor. Evren döneminde CHP hisseleri Hazine'ye devredilmişti ama Anayasa mahkemesi bunu iptal edip hisseleri CHP'ye iade etti. Elde bir emsal karar var. Bir ihtimal bununla alakalı yeni bir kanun çıkartıp CHP hisselerini Hazine ye geçirebilirler ama böyle yapsalar bile bankayı ele geçiremezler, sadece %28 ine sahip olur Hazine dolayısıyla da TVF.

7. Uygulanacak stoploss hisseden hisseye değişir. Genel olarak günlük volatilitenin son 4 haftalık ortalamasının 2 katı kadar bir stoploss belirlenmelidir. Bu işin olmazsa olmazı "kovalayan türden stop" örneği:

Diyelim %5 uyguluyorsunuz. Bir hisseyi 20 TL'den aldınız. Stoploss alım anında 1 TL dir.
    Eğer hisse siz aldıktan sonra düşmeye başlarsa, bu durumda 19 TL ye indiğinde satıp çıkarsınız.
    Eğer hisse siz aldıktan sonra çıkmaya başlarsa stoploss sürekli güncellenir, aşağı salma durumlarında ise sabit kalır. Diyelim hisse 22 TL oldu, bu durumda yeni stoploss 1.1 TL dir ve sizin satış seviyeniz 22-1.1=20.9 olur. Hisse 22 den aşağı salınırsa 20.9 satış seviyesi değişmez. Eğer 22 den 25 e çıkarsa yeni stoploss 1.25 ve yeni satış seviyesi de 23.75 olur. Hisse aşağı salınırsa bu 23.75 sabit kalır. Eğer hisse 30 TL ye çıkarsa yeni stoploss 1.5 TL ve yeni satış seviyesi 28.5 olur. Hisse 50 TL olursa yeni satış seviyesi 47.5 TL dir. Stopların revizyon edilme yönü her daim yukarı yöndedir, stoplar asla aşağı yönde revize edilmez. Sadece yukarı yönde kovalıyorsunuz, düşüşlerde sabit bırakıyorsunuz. Bu mevzu çok önemlidir.

8. Robotlarla alakalı olarak bir kaç şey daha yazayım:
    Borsaya ücret ödeyerek işlem önceliği hakkı satın almak yeni bir olay değil. Zaten HFT'nin (algo ve robotların) en önemli özelliği budur. Hem nanosaniye hızı ile yani saniyenin milyarda 1 i ile ölçülen bir hızla işlem yapabiliyorlar hem de order book'u yani tahtaya gelen al-sat emirlerini daha onlar işleme konulmadan görebiliyorlar, işlerine geldiği zaman da başkalarının tahtaya halihazırda gönderdiği emirler işleme konulmadan kendi emirlerini gönderip işlem yapabiliyorlar. İşin esprisi zaten burada yani diğerlerinin emirlerini görüp duruma göre onlardan önce işlem yapabilmek. Bunları icra eden insan değil tabii, kuvantum eşdeğeri HFT/robot bilgisayarları. Borsaya ekstra bir ücret ödeyerek tahtaya gelen emirleri önceden görebilme imtiyazı yıllardan beri uygulanıyor. En başta ABD borsalarında SEC'in (oranın SPK'sı) onayıyla devreye giridi ve oradan BİST de dahil tüm dünyaya yayıldı.

Sayfa 28/348 İlkİlk ... 1826272829303878128 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •