Originally Posted by
deniz43
Bence yok.Benim beklentim dolar endeksinin orta vadede yükseleceği şeklinde,nedenler çok:
-Euro bölgesinin yıllık büyümesi %1.1,ABD'nin %2.3
-Euro bölgesinde işsizlik %7.5,ABD'de %3.7
-Euro bölgesinde çekirdek enflasyon %0.9,ABD'de %2.2
-Almanyada 10 yıllık tahvil faizi -%0.701,ABD 10 yıllık %1.525
Euro bölgesinde merkez bankası bilançosu 4.688 trilyon euro(*1.0967=5.14 trilyon dolar),ABD'de 3.744 trilyon dolar.
Bu nedenlerle global paranın ABD'ye akması ve doların ,euro'ya karşı değer kazanması ekonomi teorisinin gereği.Yılbaşında ,yıllık projeksiyonlarımı sunarken ,euro/usd=1.1441 iken ,bu yıl sonunda paritede 1.03'e kadar gerileme öngörmüştüm,şu anda 1.10'un altına inerek %1.0967'ye gelmiş durumda,yıl sonuna kadar doların euro'ya karşı değer kazanmasını sürdürmesini bekliyorum.(Dolar endeksinin %57.6'sı euro),sepette %11.9 yer oluşturan ingiliz pound'u - muhtemelen- olacak anlaşmasız BREXİT nedeniyle dolara karşı değer kaybediyor,sepette %13.6 yer teşkil eden japon yen'i ise bir türlü büyüyemeyen ve enflasyon yaratamayan ve gsyih'nın %100'ünden fazla parasal genişleme yapan bir ülkenin parası,diğer paralar da sepette daha küçük yer tutan paralar(kanada doları,isviçre frangı,isveç kronu)
Sonuç olarak doların tüm bu paralar karşısında değer kazanması ve dolar endeksinin de yükselmesi kaçınılmaz gözüküyor.
Tahvil fiyatlarına gelince,burada piyasanın fiyatlamayı yanlış yaptığını,büyük oyuncuların Fed'i daha gevşek bir para politikasına zorlamak ve varlık fiyatlarını şişirmek için kendi aralarında işbirliği yaptığını ama nehirin suyunu tersine akıtmaya güçlerinin yetmeyeceğini,tahvil fiyatlarının da yükselecek dolar endeksine göre kendi düzeltmesini yapacağını düşünüyorum.
Yer İmleri