Sizlerin de Kurban Bayramınız kutlu olsun sn deva_i dert hocam.
Sizlerin de Kurban Bayramınız kutlu olsun sn deva_i dert hocam.
Yatırım uzmanı değilim .Aracı kurumlarda bolca uzman ve uzman görüşleri var.
İyi bayramlar değerli dostlar.
Herkese iyi bayramlar arkadaşlar
Bayram tebrikleri için teşekkürler. Umarım herkesin bayramı bayram olmuştur.
"İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
Clausewitz
Paralı Teknik Analiz ya da Temel Analiz Eğitimi verenlere toptan karşı olduğum anlaşılmasın. İnsanlar sahip oldukları bilgi ve tecrübeyi satma özgürlüğüne elbette sahiptirler. Bu sadece yatırım ya da trading dünyası ile ilgili bir durum değil. Herhangi başka bir alanda da bilgi ve tecrübe satabilir, bunu kazanca dönüştürebilirsiniz. Danışmanlık ve Eğitim şirketlerinin çoğunun yaptığı şey budur aslında. Ortada bir hizmet satışı vardır. Burada önemli olan şey satılan şeye karşı ödenen paranın buna değip değmeyeceği.
Mesela geçen gözüme Trading Psikolojisi Eğitimi satan bir reklam çıktı karşıma. 10 binli rakamlarla satılan bir eğitim. Tabii 10 bin liralar da para mı diyenler de çıkacaktır. Mesele 10 bin liraların para olup olmaması değil. Eminim ki bu 10 bin liralık eğitim veren kişi ya da kişiler pekala ortalama 50-100 dolar arası satılan konuyla ilgili bir kaç kitabı okuyup buradan bazı notlar çıkararak bunu eğitim haline dönüştürüp bunu yılların bilgi ve tecrübe birikimi olarak sunabilirler. Halbuki biraz Google'da mesai yapan, biraz youtube'da zaman harcayan orada satılan eğitimleri bedava edinebilir bu çağda. Hele ki ChatGpt ya da Gemini gibi yapay zeka uygulamaları varken bu çok daha kolay. Yeter ki doğru konuları bulup doğru soruları sormayı bilin. Aldığınız cevapları da
Denemesi bedava.. Mesela sırf denemek için Chatgpt'yi açtım ve "Could you please summarize Mark Douglas' Trading Psychology in key points?" yazdım ve hemen 10 anahtar cümle ile durumu özetledi. Bunu Türkçe'ye de çevirebilirsiniz. Sonra bu her maddeyi tafsilatlı olarak sorabilirsiniz. Mark Douglas'ı seçmemin özel bir nedeni var, bu konuda en çok pazarlanan, itibarı yüksek ve en çok videosu bulunabilecek trader'lardan birisi ve muhtemelen pazarlaması yapılan bu eğitimde Mark Douglas ve onun fikirleri, görüşleri kullanılan malzemelerin bir kısmını oluşturacaktır, doğrudan ya da dolaylı olarak.
Sözün özü, bilgiye erişimin kısıtlı olduğu alanlarda, o bilgiye sahip olmanız önemli ise, harcanacak her kuruşa alınan eğitim değebilir. Ama bu konuda sırf tembelliğinizden ötürü sırtınızdan kolay para kazanan ve çok büyük bir iş yapmış gibi itibar elde etmeye çalışanların ekmeğine yağ sürmeyin.
Clausewitz
Bir de şöyle mesajlar görüyorum: "5 Milyon TL'niz olsa nereye yatırırdınız?" Bu sorunun amacını gerçekten çözemiyorum. Mesela 3 Milyon TL'si olan ile 7 Milyon TL'si olanın yatırım anlayışı 5 Milyon TL'si olandan daha mı farklı olmalıdır ki fiyat limitli soru sorulur? Amaç gerçekten fikir almak mıdır? Mesela birisi cevaplasın. "86 Milyon TL'niz olsa nereye yatırırdınız?".. Bakalım "5 Milyon TL'niz olsa nereye yatırırdınız?" sorusuna verilen cevaplardan farklı ne çıkacak ortaya?
Clausewitz
Daha önce okumuş olduğum Trading in the Zone kitabının detaylı özetinin Türkçe'ye çevirisini istedim ChatGPT'den. Sağolsun kırmadan hemen yaptı. Bunu eğitim diye satıyorlar. Size burada bedava.. Burada madde made paylaşayım da sizi 10 bin TL para verme zahmetinden kurtarayım![]()
Clausewitz
1. İşlemde Olasılıkların Önemi:
Sonuçların Belirsizliği: Diğer birçok meslekte sonuçlar daha öngörülebilirken, işlem yaparken piyasa hareketlerinin belirsizliğiyle karşı karşıyayız. Hiçbir yatırımcı tek bir işlemin mutlaka kârlı olup olmayacağını kesin olarak tahmin edemez.
Uzun Vadeli Sonuçlara Odaklanma: Başarılı yatırımcılar, her bir işlemin sonucundan ziyade genel olarak bir dizi işlem sonucunda elde edilecek karlılığa odaklanırlar. Zaman içinde pozitif bir beklenti sürdürmek, tek bir işlemin sonucuna takılmaktan daha önemlidir.
Risk Yönetimi: Belirsizlik göz önüne alındığında, yatırımcılar risklerini yönetirler. Risk toleranslarını tanımlayarak ve stop-loss gibi araçları kullanarak potansiyel kayıpları sınırlarlar. Bu yaklaşım, kayıpların ticaretin doğal bir parçası olduğunu kabul eder ve disiplinli risk yönetimi uygulamalarıyla yönetilebilir.
Olasılıklar Neden Önemlidir:
Piyasa Hareketleri Rastgeledir: Finansal piyasalar, ekonomik veriler, jeopolitik olaylar, yatırımcı duyarlılığı gibi birçok faktörden etkilenir. Bu faktörler, beklenmeyen yollarla fiyat hareketlerine neden olabilir, bu da piyasanın karmaşık ve sıklıkla öngörülemeyen bir ortam yaratır.
Piyasa Koşullarına Uyum Sağlama: İşlemde olasılıkları tanıma, yatırımcıların stratejilerini farklı piyasa koşullarına uygun şekilde ayarlamasına olanak tanır. En iyi işlem kurulumlarının bile beklenmedik piyasa gelişmeleri nedeniyle kayıplara yol açabileceğini anlarlar.
Duygusal Tepkilerden Kaçınma: Olasılıklara odaklanmak, yatırımcıların tek bir işlem sonucuna duygusal tepkiler vermesini engeller. Duygusal karar verme, sürekli olarak haklı çıkmaya çalışmanın getirdiği etkiden kaçınmak için genellikle iyi tanımlanmış bir işlem planından sapmaya neden olabilir.
Pratik Uygulama:
İşlem Kurulumlarını Değerlendirme: Yatırımcılar, mevcut piyasa koşullarına göre işlem kurulumlarını başarı şansına dayanarak değerlendirirler. Potansiyel kazançların potansiyel kayıpları aştığı uygun risk-ödül oranına sahip kurulumları ararlar.
Pozisyon Büyüklüğü Belirleme: Olasılıklara dayalı düşünme, yatırımcıların her işlem için pozisyon büyüklüğünü belirlemesine yardımcı olur. Her işlemle ilişkili riski göz önünde bulundurarak sermayeyi dağıtırlar, böylece tek bir işlemin genel portföylerini önemli ölçüde etkilemesini önlerler.
Sonuçlardan Öğrenme: Her bir işlemin kârlı olup olmadığına bakılmaksızın, yatırımcılar sonucu anlamak için analiz yaparlar. Bu inceleme ve değerlendirme süreci, ticaret stratejilerini zaman içinde iyileştirmelerine yardımcı olur.
Sonuç:
İşlemde olasılıkları anlamak ve uygulamak, güçlü ve disiplinli bir yaklaşım geliştirmek için temel bir gerekliliktir. Bu yaklaşım, yatırımcıların ticaret planlarını tutarlı bir şekilde uygulamalarını, riski etkili bir şekilde yönetmelerini ve belirsiz piyasa koşullarıyla karşı karşıya olduklarında bile duygusal dengeyi korumalarını sağlar. Olasılıkları benimsemek, yatırımcıların karar verme süreçlerini iyileştirmelerine ve finansal piyasalarda uzun vadeli başarı şanslarını artırmalarına yardımcı olur.
Clausewitz
Yer İmleri