Reisin en büyük özelliklerinden biri de bu tür (Bad Bank, SpinCo, KGF vs) ekstrem girişimlere açık olması.
Reisin en büyük özelliklerinden biri de bu tür (Bad Bank, SpinCo, KGF vs) ekstrem girişimlere açık olması.
26 Eylül 2025 de tüm portföy ile 61.95 den aldığım AKBNK'ları 11 Aralık'ta 69.25 den verdim. 2.5 ayda %12 kar elde ettim. Artık ful nakitteyim.
Aslında Bad Bank uygulaması bir süredir gündemde ama karar veremediler. Bence zaman kaybetmeden bu yönde adım atılmalı.
26 Eylül 2025 de tüm portföy ile 61.95 den aldığım AKBNK'ları 11 Aralık'ta 69.25 den verdim. 2.5 ayda %12 kar elde ettim. Artık ful nakitteyim.
2008 yılında ABD Bush hükümeti TARP uygulamasını devreye sokup ilk etapta piyasaya 700 milyar dolar enjekte etmişti.
Tabii ki bu para kasada yoktu. Hatta ABD kamu borçları o zaman 11 trilyon sınırına erişmişti. Ama adamlar bu 700 milyar doları yoktan var ettiler yani yarattılar. Her problemin bir çözümü vardır, yeter ki çözüm için istek ve azim olsun.
TR nin kamu borcu çok düşük, yıllık GSMH nin %25 i gibi. Dünyada kamu borcu en düşük ülkeler arasındayız. Mesela Japonyada bu oran %250 yani TR nin 10 katı. Bu durum gösteriyor ki Bad Bank uygulaması için yer mevcut hem de kat be kat fazlasıyla. Batıklarla performans göstermeyen kredileri Bad Bank'a aktarıp bunları kamuya geçirmek en pratik çözümdür. Sonuçta ülkenin kamu borcu %25 ten %30 a çıkar ama bu artış ülkeyi etkilemez, kamu borcu yine çok düşük kalır, ülke ekonomisine müthiş doping yapılmış olur ve herkes kazançlı çıkar.
TR nin kamu borçları ile sorunu yoktur. Son 5 yıllık yüksek enflasyonlu dönem en çok devlete yaradı ve kamu borcu oranı 10 puan düştü, %35 ten %25 e indi. TR nin sorunu bütçe açığı ile cari açıktır. Dış ticaret açığını saymıyorum çünkü o cari açık kaleminin içindedir. Bu 2 açık kontrol altına alınabilse ülke roketler.
24 yıl sonra bir ilk yaşandı
2024 yılında merkezi yönetim bütçesi 174,7 milyar TL açık verirken, faiz giderleri 260,7 milyar TL ile tarihi bir zirveye ulaştı. Aynı yıl faiz ödemeleri, 933 milyar TL olan anapara geri ödemelerini aştı. Bu durum, en son 2000 yılında yaşanmıştı.
https://www.paraanaliz.com/2025/dovi...ladi-g-113912/
Bu ekonominin derdi bu sefer üst zümre nasıl kurtulur değil. Geçen KGF ler ile aldıkları spor arabaları villaları ya da arazileri satıp şirketlerine sermaye olarak koysunlar. Çoğu Nebati ile gelişen yanlış işlerden maksimum kazanç elde edip yalandan yere ağlayanlar. Ha tek bildikleri bir başka şeyde dovize park edip yandık bittik öldük edebiyatıyla ekonomik kriz yaratıp nemalanmak. Bu sefer paranın bir şekilde en alt kesime zerk edilmesi lazım bu üst zümreye değil....
Misal enflasyonu cidden mi düşürmek istiyorlar ; tarladan üreticiden ilk alan bir daha 2. bir aracıya ürünü satamadan direkt nihai tüketiciye satmak zorunda bırakılmalı. Ha bu işlerine gelir mi bilmem.
Böylece tarladan patatesi 3 e al aracı şirketinden 30 a al sonra son tüketiye de 40 a sat.son 10 zaten zarar edebiyatı yap ilk 27 ytl yi de hokus pokus yap. Ne güzel istanbul. O kadar ekonomist var hadi bir kısmı iktidar tarafı ses etmez buna bu sol tandans ekonomistlerden bir tanesinin ağzından şuna benzer bir fikir duymadım ben yıllardır.
"Hayalleriniz için sessiz bir şekilde savaşın. Çünkü onları gerçekleştirirken yaratmış olduğu etki insanların tahammül edemediği bir şeydir."
Yer İmleri