ben burda 3-4 yıldır yazıyorum doların dusmesi istenmiyor istense dusurmenin cok yolu var yapmadıklarına gore artık yuksek dolar politikasını benimsemis adamlar ..mesela ver vatandasa %17-18 i stopajı direk 0 yap dolar 10 gune 4 lira altı 1 aya 3.70 civarına inmezse olmazsa gel yanıma ..bu fiyattan kimsenin dolar aldıgı yok yatırımlık olarak ..ancak zorunlu ihtiyacı olanlar alıyor sirketler gibi..su an nerden baksan tl diger gelismekte olanlara gore %30-35 arası degersiz ..ama dedigim gibi degersiz olması benimsendi hukumet tarafından ..kurun yukselmesinde dıs piyasalar ve ic siyaset jeopolitik biyere kadar ..yani yapılan uygulamalara bakarsanız biyerde bunun bilerek yapıldıgı da asikar ..amac ihracat yoluyla buyumek turzm yoluyla doviz girdisi ..duran portfoy yatırımlarının yuksek kurla geri getirilmesi ve en onemlisi yukselen kuru ve buna baglı yukselen altın fiyatlarına gore vatandasın yastık altından ve hesaplarından doviz ve altın cıkarım yapması derim ben.
yapabilecekleri baska birsey yok cunku yıllar once katma degeri yuksek urunlere tesvik verilip fabrikalar kurulsaydı bugun cok iyi konumda olurdu ulke ..mesela gecenlerde katma degeri yuksek urunlere veredikleri 120 mkilyarlık tesvik 3-4 yıl once yapılmalydı. .aslında beton da olmasa ekonomi hic yurumez memleket ekonomisi onun uzerine konulmus ..beton yurumese mobilyacı elektrikci tesisatcı vs vs 100 lerce sektor is yapamaz ekonomi komple gider .. hukumet biliyor vatandasta dolar ve altın stoku var bolca ..bi bakıma konusa konusa kuru yukseltmelerinin amacı onları cekmek diye dusunuyorum ...yani simdi gecen persembe 4.22 olan kuru once zeybekcinin sonra cumhurbaskanının ingilteren konusup yukseltemesinin manasını anlamaya calısıyorum ..konusmasalar kur 4.20 civarında olurdu bugun ..hani yıllardır konusmasalar 3 tl civarında olurdu o ayrı konubiz zenginlik ustunde oturup fakirlik ceken ulkeyiz ..simdi gidiyorsun borun kilosunu yurt dısınas 50 dolara satıyorsun adam isleyip 250-300 dolara sana geri satıyor ..keza en onemli madenlerden biri toryum ve dunya da rezervlerin %80 i turkiyede ..bunun ekonomik degerini internette bir arastırın..ben beyagı bir arastırıdım madenci arkadasım da var trilyonlarca dolar degerinde diyor .keza petrol yok denilip ustu betonla kapatılan sondajlar ..yani kısaca zenginiz ama reelde hep fakir olan bir ulkeyiz ..gavurun parasına muhtacız .
cevremde bakıyorum millette bir korku ekonomi battı bitti kul oldu boyle bir sey olsa imf daha once soyledi simdide modys soyledi ekonominiz asırı ısındı diyorlar bu ne demek benmi yanlıs biliyorum ısındı demek ekonomi carklar donuyor demek yani ben boyle biliyorum ..ekonomi cark donmese ithalat cakılır aksine ihracattan fazla artıyor ...kurun artmasının ekonomik olarak en onemli nedeni bana gore bu ..sonuc olarak cari acık artıyor ithalattan dolayı buda kuru yukarı itiyor ..2.nedeni butce acıgı..3.nedeni siyaset ve jeopolitik ..bir diger en onemli nedinide bilerek kurun yukarı itilmesi...vatandas dolar altın bozsun ev alsın araba alsın harcasın gibi ..konut stoku arttı diyorlar adım bası yeni cukurlar kazılıyor cevremde ..bura turkiye aga aglamayana memek yok ..insaatcılar agladı birsuru tesvik kaptı devletten ..ihracatcılar turzmciler agladı dolar kurunu zıplattılar bunlar da bir gercek .
Doların bu seviyesinin bile artık normal karşılanması benide artık kıllandırmaya başladı biraz daha gelişmeleri takip edeceğim duruma göre bir karar alacağım her vade günümde komik bir oran için stres çekmekten bıktım yoruldum üstüne birde azar işitiyoruz hergün !! şimdiye kadar aklın nerdeydi diyen olabilir herkesin bir sabır katsayısı var şimdi o eşiğe gelmek üzereyim yatırım tavsiyesi asla değildir
Durum bizim gordugumuz gibi/kadar kotu degil esasinda..
Bu isden zarar gorenden daha fazla karli cikan bir kitle var.
Istedikleri bizim algilarimizla oynayip bizi harekete tesvik etmek ve bu arada da ketempeleye getirmek.
Major poz degisiklikleri hava sakinken yapilir..
Oyle ortalik tozduman iken, oradan oraya kosusturulmaz.
Mazallah adama celmeyi takiveriller bi bakmissin yuzustu uzanmissin. Bu bist olsun, TL mevduat olsun, eurobond olsun her enstruman icin gecerlidir.
Syg,
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
Yer İmleri