fmizp izleyin temettu gorun martta ucusa geciyir izleyin
SM-G9650 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
fmizp izleyin temettu gorun martta ucusa geciyir izleyin
Başlığınız hayırlı olsun, öncelikle epey zaman önce temettücü ve uzun vadeci olarak başladım borsaya. Yani aslında genel geçerin aksine al-sat yapıp buna dönmedim baştan böyle başladım. Dolayısıyla sahte, manipülatif grafiklere bakarak şöyle yapsaydın, şunu yapsaydın şu olurdu diyenlerden değilim.
Bizim gibi aşırı yüksek enflasyonist ülkelerde, enflasyon bütün değerleri aşındırıyor. Buna şirket değerleri ve karlar da dahil. Bu yüzden bu yatırım tarzı tek başına anlam ifade etmiyor. Gelişmiş ülkelerde net olarak çalışan bir yöntem, bizde değil. Zaten gerçek anlamda düzenli temettü veren şirket sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Bunu çıkınca da endeks değeri ağırlıklı ortalamayı verir zaten. Buna bakınca da 2000'de 3,72 cent, 2007'de 5,1 cent olan endex değeri bugün 1,5'lerde. Üstüne eurobond faizini de koyarsanız yukarı değerlerden alanın parası sıfır olmuş demektir endekse göre. Yani 20 yıl, 12 yıl sonra gibi.
Düzenli parça parça almak buna karşı kısmen korur ama trendi yukarı gitmiyorsa -ki gitmiyor yine isteneni veremez. Bunun çalışacağı bazı çok istisna şirketler var. Mesela tüpraş. Hem dolar bazlı şirket değerini zaman içinde korumuştur, hem de tatminkar temettü vermiştir.
Sonuç, enflasyon %2-3'lere gelmeden borsa ancak dönemsel getiri sağlana bir unsur olabiliyor maalesef. Enflasyon düşerse alternatifsiz olacaktır.
Bu yazı yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilemez.
“invest only if you would be comfortable owning a stock, even if you had no way of knowing its daily share price.” ― Benjamin Graham
Yorumlar için herkese çok teşekkür ederim. Fakat şunu açıklamam gerekiyor. Linkini paylaştığım site bana ait değil. Bunun gibi bir 2-3 tane temettü emekliliği üzerine bloglar takip ediyorum. Bu site de onlardan birisi. Bana göre temettü ortaklığın en önemli meyvesidir. Mahallenizdeki bakkal amca size gel bana ortak ol diye çağrı yapsa siz 2 nedenden dolayı ortak olursunuz 1. neden; markettin satışlarından kar payı almak 2) marketin gelecekte piyasa değerinin artmasını düşündüğünüz için ortak olursunuz Erhan Bey, şirket temettü ödemezse bu şirketi kötü mü gösterir demiş. Eğer şirket temettü vermesi gereken parayı gelecek için yatırım amaçlı kullanacaksa ve bunu yatırımcılarına düzgün bir şekilde açıklarsa bu şirketin kötü olduğu anlamına gelmez. Geçmişte böyle örnekler meydana gelmiştir. Birde Erhan Bey Mardin Çimento'dan örnek vermiş. Yüksek temettü verimliliğine karşı şirketin büyümesinin olmadığını bu nedenle sırf temettü verimi yüksek diye uzun vadeli yatırım için çok da iyi bir şirket olmadığını söylemiş. kendisine katılıyorum. Ancak linkini paylaştığım yazıda da dikkat ederseniz yazıyı yazan kişi çimento şirketlerinin yüksek temettü verimliliklerinin olmasına karşın büyümelerinin yetersiz olduğu için tercih edilmemesi gerektiğinden bahsetmiş. Temettüsüyle büyüyen şirketlerin ortağı olun demiş.
Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Ben 15 den aldim 47 den satmistim 1/3 unu bu sekilde kalanlar sifir maliyetli olarak duruyor..
Hekts da 15 olsun onun da 1/3 unu verir kalanlarla sifir maliyetli olarak yola devam ederim hem de yeni bir hisse icin kaynak yaratmis olurum.
Benim tarzim bu..
Baskasi baska sekilde yapabilir.
Syg,
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
beyaz flap mezarda emekli eder fmizp en iyi temettu veren 15 lerden alan icin super otesi martta bu hisseye bakin 3 tl uzeri temettu bekliyorum gecen sene 2.10 aldik kar 2 ye katladi
Yer İmleri