Sayfa 30/367 İlkİlk ... 2028293031324080130 ... SonSon
Arama sonucu : 2929 madde; 233 - 240 arası.

Konu: Dev'ayna Masalları

1.  Alıntı Originally Posted by Tasarrufcu Yazıyı Oku
    Deva hocam, büyüme hisselerini bende kendi sistemimde yakalamaya çalışıyorum.
    Bazı paylaştığınız hisseleriniz benimkilerle örtüşüyor.
    Sormak istediğim ilk etapta, büyüme hisseleri filtrenizde, parametrelerden biri olarak "Sermaye"yi kullanıyor musunuz ?
    Yani 3.500M lotlu bir şirketide değerlendiriyor musunuz ? Yada şu sermayeden yukarı değerlendirme dışı mı ?
    Hocam sermaye bazlı limit koymuyorum. Pazar doygunluğuna ulaşmamış, üretim kapasitesini yaptığı yatırımlarla gerçek anlamda artıran ve bunu da gerçek olarak satışlarına yansıtabilen, yani reel olarak hızlı büyüme potansiyeli taşıyan her şirketi kriterlerime dahil ederim. Mesela Amazon çok büyük bir şirket olmasına rağmen hala 20 katı büyüme potansiyeli taşıyorsa sadece sermayesi büyüdü diye listeden çıkarmak haksızlık olabilir. Bu örneği özel bir amaçla vermedim. Doğrudan Ereğli'yi soruyorsan (ki lot sayısı onu çağrıştırıyor) onu büyüme şirketi listesine almak makul olmaz en azından mevcut hikayeleri ile. Artık o yeterince büyümüş, pazar doygunluk limitine ulaşmış. Bu sebeple onu, kazandıklarını (an itibariyle) daha fazla büyüme ihtimali bence görmediği için fazlaca yeni yatırımlara harcamak yerine hissedarları ile paylaşmayı tercih eden bir şirket olarak görmek daha sağlıklı olur. Bu Ereğli portföyde tutulur tutulmaz yargısı değil, özellikle yanlış anlaşılmamayı rica ederim bu konuda. Onu blue chip şirket olarak, ya da temettü şirketi olarak başka bir klasmanda portföyde tutabilirim. Ama sırf büyüme şirketlerinden bir çeşitleme yapacaksam bu listeye Ereğli girmeyecektir.
    "İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
    Clausewitz

2.  Alıntı Originally Posted by Tasarrufcu Yazıyı Oku
    Deva hocam, büyüme hisselerini bende kendi sistemimde yakalamaya çalışıyorum.
    Bazı paylaştığınız hisseleriniz benimkilerle örtüşüyor.
    Sormak istediğim ilk etapta, büyüme hisseleri filtrenizde, parametrelerden biri olarak "Sermaye"yi kullanıyor musunuz ?
    Yani 3.500M lotlu bir şirketide değerlendiriyor musunuz ? Yada şu sermayeden yukarı değerlendirme dışı mı ?
    Ancak şu gerçeği de unutmamak lazım. Küçük sermayeli şirketlerin büyüme ve katlama hızı büyük sermayeli şirketlerden genelde çok daha fazla olacaktır, hayatın doğal akışı böyle. O sebeple sağlam küçük-orta ölçekli şirketlerle büyümek (büyük şirketlere oranla daha fazla risk barındırsa da) büyüklere nispeten daha hızlı olacaktır. Bu konuda Peter Lynch'in hikayelerini incelemek faydalı olabilir.
    Clausewitz

3. TUKAS

Portföyümde üzerine en fazla titrediğim ve en çok güvendiğim hisse olsa da 1 ay gibi bir zamanda % 65 üstü getiri sağlamış olması TUKAS'ta kalmak ya da biraz dışarıda beklemek konusunda beni ikilemde bırakıyor. Teknik olarak daha gideceği çok yolu var. Okullu'nun zihnini az çok tanıyorsam en azından dolar bazlı çanağı tamamlar diye düşünüyorum. Bu da mevcut kurla bile iki katı fiyatlar demek neredeyse. Petkim gibi koca tahtada hatırı sayılır bir ortaklık payına erişen ve yukarı yönlü sert hareket ettiren Okullu istese bu şirketi uzaya bile çıkarır. Onda şüphe yok. Daha önceleri de defalarca yaptı o hareketleri. Ama niyet okumakla vakit geçirecek zamanda değiliz maalesef. Şirketin yeni açılan fabrika ile salça konusunda kapasitesinin an itibariyle arttığı, diğer ürünler açısından da 6 ay içerisinde artacağı gerçeği bir tarafta, Avrupa'daki salçalık domates kıtlığı sebebiyle artan salça talebi diğer tarafta ve konservelenmiş gıdaya hızla artan talep diğer tarafta beklerken, temel olarak şirketin iyi ve hızlı büyümesine mani bir durum yok işin açıkçası. Şirketin finansal sağlılığı da yerinde ve borçlar hızla azalmış durumda.. Yapılan yatırımların da karşılığında yatırım teşvikleri alındığı gerçeğini unutmayalım. Nerdeyse uzun vadeli sıfır maliyetle kapasite artışı yaptı Okullu. Haliyle tüm bu durumlar bilançolara yansıyacak önümüzdeki aylarda. Değerleme rasyoları yeni bilançolarla en azından yine yarıya inecektir muhtemelen. OYAK TUKAS'ı sattığına pişman olmuş mudur? Ya da onlarca yıl yapamadığı yatırımların ve büyümenin başka ellerle sağlanıyor olmasına iç geçiriyor mudur bilinmez, ama Okullu borsadaki başarı hikayelerinin bir benzerini reel dünyada da gerçekleştiriyor.

Birkaç günlüğüne KERVT ile takılalım, sonra özümüze, TUK'AŞK'ımıza yine döneriz.

Son düzenleme : deva-i dert; 03-10-2022 saat: 01:00.
    Clausewitz

4. Hektaş vari uzaya çıkmış fiyatlara yatırım yapılabilir mi? Bu kişiden kişiye değişen bir durum. Ben kişisel olarak fiyat hareketi altını temel ve büyüme ile doldurmuyorsa, almamayı tercih ediyorum. Hektaş an itibariyle, en azından böyle bir fiyatlamanın altını dolduracak tarzda bir büyüme göstermiyor. İlerde nasıl bir hikaye çıkacak da bu kadar hızlı büyüme sağlanacak onu da merak etmiyor değilim. Ama bu tip sürekli çıkışların sürekli inişlerini de görebileceğiniz örnekler var. Mesela TUKAS'ın şu anki çıkışının bir mesnedi var. Ama 2019'daki % 1274'lük çıkışının o dönemde mesnedi yoktu ve altını doldurması için 2 yıl geçti üzerinden. O iki yıl içerisinde zirveden % 62 geri çekildi fiyatlar. 2019'da dipten alabilenler için yine % 411'lik bir fiyat büyümesi olsa da tepeden girenler için acı ve ızdırap dolu bir 2 yıl olduğu kesin.

Şimdi benzer bir fiyat hareketine sahne olur mu TUKAS? Konjonktür müsait. Bu sefer üretim kapasitesi de müsait. Ama yarın devlet 'önce iç pazar' deyip ihracaatın önüne sınırlar koyarsa, hikaye birden de değişebilir. Çok çok uzun vadeli rüyalar görmeye gelmiyor bu dünyada.
    Clausewitz

5. Çok teşekkür ederim sn Deva
     Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    Ancak şu gerçeği de unutmamak lazım. Küçük sermayeli şirketlerin büyüme ve katlama hızı büyük sermayeli şirketlerden genelde çok daha fazla olacaktır, hayatın doğal akışı böyle. O sebeple sağlam küçük-orta ölçekli şirketlerle büyümek (büyük şirketlere oranla daha fazla risk barındırsa da) büyüklere nispeten daha hızlı olacaktır. Bu konuda Peter Lynch'in hikayelerini incelemek faydalı olabilir.

6. KONKA’da bir kâr realizasyonu daha yaptım 31.96 ortalama ile. Daha yukarısını da görmüş ama geç farkettim. Bakalım pişman edecek mi sattığıma? Sonra tekrar gireceğim, geçici bir ayrılık bizimkisi.

7.  Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    KONKA’da bir kâr realizasyonu daha yaptım 31.96 ortalama ile. Daha yukarısını da görmüş ama geç farkettim. Bakalım pişman edecek mi sattığıma? Sonra tekrar gireceğim, geçici bir ayrılık bizimkisi.
    31.54’ten tekrar giriş yaptım KONKA’ya.

8.  Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    31.54’ten tekrar giriş yaptım KONKA’ya.
    Aynı miktarda bir giriş daha yaptım 31.30 ile.
    Clausewitz

Sayfa 30/367 İlkİlk ... 2028293031324080130 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •