Birden kendimi niye her gönderiye cvp verme moduna aldıysam,
rahatsızlıktan dolayı özür.
Abi ülkedeki bir sorun da ülkeyi yönetecek CB MV bakanların aldığı maaş. 5 sene aldığı maaşla bir ev alamazsa bu adam mecburen çalar. 3-5 yüz bin olmalı maaşı. Sonrada çalma zenginleşme ile ilgili ciddi caydırıcı ceza olmalı.
52 yaşındayım hatırladığım başbakanlar içinden Demirel ailesi, Özal ailesi, Mesut Yılmaz, Çiller ailesi siyaset sonrası baya zengin oldular.
En son ,savaşın çıktığı gün yazmıştım. Bizi etkilemez diye düşünüp Thy ve gıda hisselerimi satmayacam demiştim.
2 gün içinde yabancılar 30 milyon lot Thy sattılar. S.kerim yabancısını mabancısını dedim, 26'lardan biraz daha aldım. Topiğine de yazdım.
(Kusura bakmayın da ortam gergin, sezon tam başlayacak, elimde bir sürü Thy var, tüm veriler aleyhte gözüküyordu..)
İşte o 30 milyon lotu karşılayan kimlerse borsacı onlardır. Yine pandemideki gibi felaket tellallarının sayısız senaryosu içinde alış yapıyoruz.
Neyse fazla malı 40'lardan verdim, pandemide aldıklarımı da 5 katına çıkmış diye 50'lerden verdim, geçenlerde de bir kısmını 110'lardan verdim, aşağı gelirse alırız diye. Elimde hala var yeterince.. F/K oranı hala 4'lerde..
(Atıyon tutuyon diyen olursa belgesini, ekstreleri bulur koyarım.)
Felaket tellalları şimdi gitsin alsınlar bakalım nasıl alıyorlar..
Yine Thy yine ibretlik olaylar:
Yabancılar 25'lerden sattıklarını 125'lerden alıyorlar. Çok da akıllı insanlar değiller, eminseniz onlara ya da herkese karşı pozisyon alınır.
Diğer ibretlik olay da 7'lerden 129 liraya kadar açığa satış yapıldı hissede. Düşüşe bir neden ya da yükselişe bir engel olmadı.
Açığa satış yasaklansın diyenlere bu örneği verirsiniz.
Bu işle uğraşıyorsanız viıop'la yani, dayanak varlıklardan hisselerden, bilançolarından az da olsa anlamak lazım.
Bankalarda manipülasyon yapacağız diye uğraşanlar bunu alıp 3-4 katına çıkarsalar hiçbir şey olmazdı, manipülasyon da olmazdı.
Anlamıyorlar demek ki.
Gıdaların da birazını verdim.
Dönen paralarla da bilinen temettü hisselerinden aldım, 2 ay oldu sanırım. Son 2 aydaki yükseliş trendini bilmiyordum da fiyatlar hala ucuz, bunu biliyorduım. Enflasyon seneye durmayacak seçim nedeniyle, bunu biliyordum.
Portföy ne oldu
1/4 Thy ve gıda
1/4 temettü hisseleri,
1/4 TL viop teminatı, günlük al sat için
1/4 dolar, bir kısmı viop doları...
Dolar 8 lerden koptuğundan beri short açmıyorum. Açmama gerek de kalmadı sayılır.
Temettü hisselerini yeni alabildim, belli bir portföy büyüklüğü gerekiyor.
Başka yerden gelirim yok yıllardır, içinden sürekli para çekiyorum.
Neyse artık portföy büyüklüğüne bakmaya gerek yok, ben lotumu bilirim bundan sonra.
Borsanın düşmesi benim için daha iyi, daha çok lotum olur.
Al-sat'a bir süre devam edecem, şu hükümet değişene kadar portföye göz kulak olmamız lazım.
Öngörülemez kararlar, öngörülemez bir ekonomi...
Kılıçdaroğlu aday olursa hükümet değişmez, o senaryoya o zaman bakarız.
Faizler, yani spot viop makası yüksek olsaydı, belki short açılabilirdi hedge için.
Düşerse alım yapacağım için, hisselerin sigortası bulundurduğum TL oluyor.
Daha da olağandışı olaylarda dolarları da bozup hisse almaya devam ederim.
Temettü portföyü çeşitlenir.
Borsa kapanacak kadar olağandışı olaylar olursa da elimde hisselerle kapanmak isterim.
Borsanın kapanması temettüye engel olmaz.
Öyle olağandışı olaylar beklentim yok.
Uzadı yazı bir iki şey daha yazacaktım, sonra, belki yarın yazarım...
Bozkurt un meselesini sayın Güneysu nün buluşmaya gelirim demesi üzerine sen gelme seni orada asarlar dedim. Bozkurtu ben şikayet etmeden niye ceza verdiniz diye eleştirdim. Ama inadım inat bozkurtun picamayı alacağım
sahol son dönem bazı şirketleri satıp, yenilenebilir enerji işine iyice odaklanmaya başladı. bu bence çok önemli çünkü TR her daim net enerji ithalatçısı olmuştur. cari açığın en büyük sebebidir.
TR güneşli gün sayısı çok fazla, belli bölgelerde yağışların ve rüzgarların çok yoğun olduğu bir ülke. değerlendirilmeyince bu kaynaklar israf oluyor. tesis kurulup değerlendirilince navlun, tedarik, gümrük, fiyat vs sorunları olmadan doğal kaynaklar enerjiye dönüşüyor. tabii yatırım bakım vs maliyetleri var.
şirket bünyesinde 2 enerji şirketi çok dikkat çekiyor.
1. enerjisa üretim. bu şirket halka açık değil. 2-3 yıl sonra toplam üretiminin yarısından fazlasını yenilenebilir kaynaklardan üretmeyi planlıyorlar. en son 2 tesis daha bu şirkete eklendi. yatırım çeşitliliği falan çok iyi gözüküyor. ilerde holdinge çok fazla kaynak sağlayabilir.
2. enerjisa. bu şirket halka açık. enerji dağıtım işi yapıyor ve 14 milyon abonesi var. ortalama hanehalkı büyüklüğü istatistiklere göre 3,5. yani şirketin kabaca 40-50 milyon kişiye ulaşma kapasitesi var. bu önemli çünkü şarj istasyonlarıyla ilgili yatırımları var. en son tofaşla anlaştılar.
bunlara ek olarak holding tahtasında çok ciddi alımlar yapıyorlar. en son cuma günü 2 milyon lot aldılar.
kişisel fikrim biraz orta - uzun vade bakmak kaydıyla alınabilir. bes gibi düşünülebilir. şirketin finansallarından bahsetmedim bile. ilk 5'e çok rahat girer bist30 içinde.
viop, özellikle de şort orada çok riskli. tahta çok sahipli ve geri alımların nerede biteceğini patron bilir.
ama kenarda dursun mantığıyla spot alınabilir.
audentes Fortuna iuvat
Yenilenebilir enerjide şöyle bir sorun var. Devletler nedense bunu bedava gördükleri için enerji fiyatları yükseldiğinde bana fazla vergi ver diyorlar
Avrupa Birliği (AB) enerji bakanları, olağanüstü enerji tedbirlerini devreye sokarak, çok yüksek kâr eden enerji şirketlerinden alınan vergilerin artırılmasına karar verdi.
https://www.bbc.com/turkce/articles/cyedr147d83o.amp
Almanya'dan elektrik üreticilerine beklenmedik vergi
Almanya, hükümet tüketici yardım paketi için fon ararken, bazı temiz elektrik üreticilerinden elde edilen kazançların yüzde 90'ını geri alma planını ortaya koydu.
https://www.bloomberght.com/almanya-...gi-2319927-amp
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Yer İmleri