Peki Mehmet usta thy nin konum olarak avantajı nedir çoğrafya bazında? Yani tam aktarma yerinde miyiz mesala lutfansa ile kıyaslanıyordu konumu gereği aktarma yolcuları mecbur bizi mi tercih etmesi lazım yada almanları??
Peki Mehmet usta thy nin konum olarak avantajı nedir çoğrafya bazında? Yani tam aktarma yerinde miyiz mesala lutfansa ile kıyaslanıyordu konumu gereği aktarma yolcuları mecbur bizi mi tercih etmesi lazım yada almanları??
Sn Nazar,
Haritayi açıp bakarsak eğer Türkiye tam bir köprü gorevindedir bolgesel olarak. Bu hem havacılık olarak, hem doğalgaz ve petrol boru hatlarinin geçiş güzergahı olarak, hem de Asyanin ve Afrika tarafinin karasal olarak Avrupa ya açılan kapısıdır zaten.
Avrupa bile Irak, Iran ve birkaç ulkeden gelebilecek saldirilara karşı Malatya ya kürecik radar ussu kurdu. Ayrica Amerika Adana'daki incirlik üssünden vazgeçemiyor. Çünkü altertanitifi yok bölgede. Turkiye her yönden en önemli köprü gibi duruyor kendi bölgesinde.
Aktarma merkezi olarak Arap ulkeleri de olabilir ama Avrupalilar oralari pek tercih etmez. Avrupadaki havayollari dunyadaki diger ulkelere aktarma için konum olarak pek uygun değiller. Turkiye konum olarak çok uygun yerde bana göre.
Turkiye eskiden ticari ipek yolu uzerinde bulunuyordu. Turkiye deniz yolu dışında Avrupadan Çin tarafina giden transit tren yolunu faaliyete geçirmeye çalışıyor ve artık Çin tarafına direk giden tren seferleri başladı diye biliyorum. Irak, Iran, Suriye, Israil, Mısır gibi ulkelerin petrollerinin Avrupaya en iyi geçiş güzergahı yine en mantıklı olarak Türkiye uzerinden gidecek hat oluyor. Avrupa multecileri istemiyor mesela, ama Turkiye de kalsinlar, geçişlerine izin vermeyin diyorlar karşılığında Türkiye ye multecilerin barinma parasını verelim diyorlar. Turkiye yi kalkan olarak kullaniyorlar.
Gelelim havacilik mevzusuna, Istanbulda ki yeni havalimani 2023 te tam kapasiteye ulasacak diye biliyorum. Suan yanilmiyorsam 90 milyon yolcu kapasitesi var, ama 2023 te 150 milyon yolcu kapasitesine çıkacak diye biliyorum. Turkiye Avrupa ile Asya, Afrika gibi ulkelerin tam ortasinda yer alan bir ülke. Ayrica bilet fiyatlari diger havayollarina göre uygun diye biliyorum. THY geçmişine bakarsak büyüme odakli olan bir şirket tir. Pandemi sirasinda büyüme olmadı maalesef. Tum dunyada böyleydi.
Mesela şu medya haberini bir okuyun,,,
(((,,,,2020 yılında 23,4 milyon yolcu ağırlayarak Avrupa havalimanları arasında yolcu sayısı sıralamasında birinci olan İstanbul Havalimanı, 2021’de ağırladığı 36 milyon 988 bin 563 yolcuyla Avrupa’daki havalimanları arasında ilk sıradaki yerini korudu. İstanbul Havalimanı’nda 2021’de toplam 280 bin 109 uçuş gerçekleşti.
İstanbul Havalimanı’nı 30 milyon 943 bin 456 yolcuyla Rusya’nın başkenti Moskova’daki Şeremetyevo Uluslararası Havalimanı, 26 milyon 201 bin 698 yoluyla Fransa’nın başkenti Paris’teki Charles De Gaulle Havalimanı takip etti. Amsterdam Schiphol Havalimanı 25.4 milyon yolcu ile dördüncü, Moskova Domodedovo Havalimanı 25 milyon yolcu ile beşinci sırada yer aldı.,,,,)))))
Ama tekrar buyume emareleri gorunmeye başladı şimdiden. Bunu ilk bilançodan anlayabiliriz bence. Ikinci bilanço ile tamamen kanıtlanmış olacak bence. Ayrica Avrupa ile Çin arasinda transit aktarmalar yada Rusya ile Afrika gibi yada ulkelere genelde aktarmali ucuslar olur. Çünkü Rusya tarafindan Afrikaya çok az uçak kalkar. Ama Turkiyede Istanbul uzerinden daha fazla kalkar. Çünkü toplanma merkezi gibi çalışıyor Istanbul. Aktarmada çeşitlilik artıyor, uçuş bileti bulmak kolaylaşıyor.
Turkiye cografi konumu, havacılık sektörü üzerinde iyi bir karar aldi bence ve havalimanını büyüttü. Bunun meyvesini yeni yeni almaya başlayacak insallah. Pandemi omasaydi daha hizli olacaktı. Ama Avrupa havayollari her geçen gün uçuş sayıları azaliyor yada eski duzenini korumaya çalışıyor. Avrupada benim bildiğim kadarıyla Rynair en iyi şekilde her yonuyle fırsatları kollayan en iyi havayolu şirketi. Digerleri o kadar iyi değil. Lufthansa kan kaybediyor bence. 2022 de THY nin şuana kadar açıkladığı veriler çok iyi geliyor. Turizm sektoru de neredeyse full gibi. Hatta Rusya tarafindan gelen turlarda yer yok deniliyor. Çok sık uçak kalkiyor deniliyor. Neredeyse 10 dakika da bir deniliyor medya haberlerinde. Hatta bu sene turizm ekim sonuna kadar çok hareketli geçecek haberleri de okudum. Ayrica THY yetkilileri sene sonuna THY şirketinde 13-15 milyar dolarlik ciro bekliyoruz falan diyorlar bazi medya haberlerinde. Ayrica THY yetkilileri ucak alımları devam ediyor, yetmedigi icin kiralamalar da devam ediyor deniliyor. Suan 376 ucak var ama bu sene 400 olacak deniliyor. Yani buyume tam hiziyla devam ediyor görünüşe göre.
Eğer ulkemiz ticari ipekyolunu canlandirabilirse o alanda da çok paralar kazanabiliriz ama o işin içinde çok ulke var ve hepsi aynı fikirde olmayabilirler. (Çin e giden trenyolu uzerinde baya ulke var. )
Geriye dönük sitenin sayfalarini incelerseniz, THY hakkiinda çok şey anlayacağınızı umuyorum.
Tavsiye içermez kendi düşüncem dır
Bu yıl BİST i THY sırtlayacak gibi görünüyor.. Geçen yıl yıldız EREĞLİ idi..
Bugün sanki 55 leri görüceğiz diye bir his var içimde.. BOFA nın 3-4 milyon lot almasına bakar..
Yer İmleri