tuğyan
kesretle nüzul eden barandan (şiddetli yağan yağmurlardan) mütehassıl sellerden bafra kasabası civarında ceryan etmekte bulunan kızılırmak tuğyan ederek (taşarak) üzerindeki iki aded ahşap köprüyü ve mecrası hizasındaki telgraf direkleri münhedim olmuş (yıkılmış) isede mürur ve uburun ((suyun karşı tarafına gidip gelmenin).................
27 mart 1892
yazı çok uzun baş tarafından biraz yazdım,
ortalığı sel götürmüş.
şiddet-i şita
kesret-i berf ve barandan (şiddeti kar ve yağmurdan) eleşkirt kasabasında otuz dört hane münhedim olduğu (yıkıldığı) ve yüz haneden ziyade inhidama (yıkılmaya) yüz tutarak bundan bir kaç hane halkının başka mahale naklettirildiği ve kara kilise kasabasında çend (bir kaç) hane ile jandarma koğuşu ahırı münhedim olmuş isede lehül-hamd nüfusça telafet ve başka güna zaiyat olmadığı erzurum vilayetinden dahiliye nezaret-i celilesine iş'ar kılınmıştır.
27 mart 1892
yunanistanda re'y-i âm
istanbul : 27 (a.a) - atinadan 26 tarihiyle bildiriliyor:
meclis-i vükela re'y-i âm-a (halk oylamasına) müracaat olunurken ahaliye sorulacak suali tesbit etmiştir.
ahaliye yalnız cumhuriyetin lehindemi veya aleyhindemi oldukları sorulacaktır.
hanedan meselesi meclis kararıyla hal edilmiş ad-olunmaktadır.
meşrutiyet bölüğü namını alan eski fırkalar (partiler) dün gece umumi bir içtima akd ederek meclis kararını protesto etmişler ve bu kararı keyfi ad-eylemişlerdir.
27 mart 1924
Yer İmleri