https://www.tarimorman.gov.tr/TAGEM/...02018-2022.pdf
2017 yılına kadar güncel olan güzel bir rapor var...oldukça uzun bir rapor..ama bence elinde bağfas olup da bu hisseyi orta uzun tutmayı düşünecek herkesin okumasında fayda var...
bu rapordan bir kesiti burada paylaşmak istiyorum...paylaşacak daha çok şey var..şu an için bunu paylaşmak istiyorum..(sayfa 46)
3.1. Dışa Bağımlılık
Gübre sektörünün en büyük sorunu ülkemizin gübre hammaddelerine sahip olmamasıdır. Gübre üretiminde
%80’lik oranla temel girdi durumunda olan doğalgaz ve fosfat kayası gibi hammaddelerin temini sadece yurtdışı
piyasalardan sağlanabilmektedir. Dolayısıyla bu durum, gübre sektörünü büyük ölçüde dışa bağımlı kılmakta ve
özellikle de doğalgaz fiyatlarına oldukça duyarlı hale getirmektedir. Doğalgaz daha çok Rusya’dan temin edilirken,
fosforlu gübre üretiminde kullanılan fosfat kayası ise dünyada daha çok Kuzey Afrika coğrafyasında bulunmaktadır.
Ayrıca, üretici firmalar açısından hammadde garantisinin sağlanması da önem arz etmektedir. Ayrıca ihtiyacın ithalat yoluyla daha ucuza tedarik edilmesi ülke içinde üretim yapan üreticilerin ürettikleri gübreyi satamamalarına
neden olmaktadır. Sektördeki bu bağımlı yapı ve dünya pazarlarının diğer ülkeler tarafından paylaşılması ve hammadde sahibi ülkelerin gübre üretimini artık kendileri yapmaları gibi nedenler rekabeti güçleştirmektedir. Dünya
piyasalarında az sayıda ülkenin söz sahibi olduğu oligopol bir yapı söz konusudur. Bu durum, gübrenin önemli bir
girdi olması gerçeği dikkate alındığında tarımsal üretimde üretimin sürdürülebilirliği açısından önemli bir soruna
işaret etmektedir. Yoğun olarak ithalatın gerçekleştirildiği sektörde, granüler yapısı bozuk olan düşük fiyatlı gübrelerin ülkemiz piyasasına girişleri de hem haksız rekabet hem de ürün kalitesi açısından öne çıkan başka bir sorundur
...................... Ayrıca artan petrol fiyatları ile enerji ihtiyacı da gübre fiyatlarını olumsuz etkilemektedir. Bu
sebeplerden dolayı da kimyevi gübre sektörü olumsuz etkilenmekte, sağlıklı bir arz, talep ve fiyat istikrarı oluşması
zorlaşmaktadır
ALLAH ım bana doğruyu doğru, yanlışı da yanlış olarak göster ve bana doğru ile amel etmeyi nasip et
Yer İmleri