Sayfa 327/1003 İlkİlk ... 227277317325326327328329337377427827 ... SonSon
Arama sonucu : 8020 madde; 2,609 - 2,616 arası.

Konu: Yatırım fonları vııı

1.  Alıntı Originally Posted by onurbey Yazıyı Oku
    Öncelikle herkese günaydın ve hayırlı günler.

İlgili yazı gerçekten çok önemli bir konuya parmak basmış, paylaşımınız için teşekkürler sn. onurbey. Sadece insanları borsaya yönlendirmekle de işler bitmiyor, finansal okuryazarlık dediğimiz eğitimi vermediğimiz sürece hepsi beyhude bir girişim olarak kalmıştır ve kalacaktır. Devlet yasalar ve kurumlarla sistemi güvenilir ve değer katacak bir ortamı yaratacak, halka eğitim/tanıtım/reklam vs ile finansal okuryazarlık kazandırılacak ve böylelikle birbirini tamamlayan güvenilir bir yatırım şekli oluşturulacaktır.
    Bilgi paylaştıkça artar... Yazdıklarım, yorumlarım kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

2.  Alıntı Originally Posted by pit Yazıyı Oku
    Aynen ama çoğu kişi bankalardan tefastaki diğer kurumların fonlarının alınabildiğini bile bilmiyor. Bu anlamda NNF çok ciddi bir eğitim sağladı diyebiliriz. NNF yi diğer konularda eleştirsem de büyük bir kitleyi fon almaya teşvik etti. Şimdi bu kitle fon nereden nasıl alınır öğrendi ve etrafına da öğretecek. Tefası incelemeye başlayacak. O dediğiniz büyük ama başarısız kurum fonlarını da tercih etmeyecek zamanla.
    Ben açıkcası BES'te tefasa açık tüm fonların alınması gerektiğine inanıyorum. Emeklilik fonu denen kavram çok saçma ve hiç rekabetçi değil. Orada bağlı olan tutar kötü yönetiliyor ne yazık ki.
    Çok doğru sn. pit, her iki konuda da benzer düşüncelerim var. NNF ve MAC sosyal medyadaki paylaşımları ile bu konuda çok önemli bir bilinç/bilinirlik yarattılar. Çoğu kimse böyle bir alandan habersizken şimdi, mevduat üstü getiri imkanını gören sıkı mevduatçısından, borsada yorulan ve istediği kazancı sağlayamayan traderına kadar bu bakir alanı araştırır ve Tefası karıştırır oldu.

Ama bu alandaki asıl devrim bahsettiğiniz üzere BES ile olacaktır ve olmalıdır. Şahsen ben SPK/Hazine gibi kurumlara bu konu ile ilgili ara ara yazıyorum ve konuyu çok önemsiyorum. Asıl derya deniz orada ve yıllardır birikimlerimiz bir arpa boyu yol gidemiyor. Şahsen kendimden örnek vermem gerekirse birden fazla bes sözleşmem var ve Mart düşüşünde bir tanesindeki fonların belli bir kısmını hisse tarafına geçirdim. Bugün itibariyle getirisi endeksinde altında ki nasıl becerebildikleri konusunda tebrik maili attım. Ama Tefas imkanım olsaydı ve şuanki Hsyf lerden birini seçebilseydim getirimin ne olacağını hepimiz biliyoruz.

BES in Tefasa açılmasıyla rekabet ortamı oluşacak ve pasif yönetimden vazgeçmeyen eski sistem sahipleri ya ayak uyduracak yada silinip gidecekler. Bu şekilde borsaya yatırım yapmak isteyen ama fonların malum durumundan kaynaklı mecburen diğer seçenekleri değerlendiren sözleşme sahiplerinin katılımıyla Borsamız tarihi bir fırsat yakalayacaktır. sn. onurbey'yin önceki paylaşımda örnek verdiği yazıdada yurtdışındaki borsa örneğinden bahsedilmiş. Gelişmiş ülkelerde en büyük borsa yatırımcısı fonlar emeklilik fonlarıdır ve insanlar bizdeki SGK karşılığı sosyal güvenlik/emeklilik primlerinin yatırıldığı fonların çoğunu borsaya yönlendirirler. ABD özelinde bir bilimsel çalışma okumuştum bununla ilgili. Biraz arşiv araştırması yapayım bulabilirsem paylaşmaya çalışırım.
    Bilgi paylaştıkça artar... Yazdıklarım, yorumlarım kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

3.  Alıntı Originally Posted by Saf_sata Yazıyı Oku
    Çok doğru sn. pit, her iki konudada benzer düşüncelerim var. NNF ve MAC sosyal medyadaki paylaşımları ile bu konuda bir bilinç/bilinirlik yarattılar. Çoğu kimse böyle bir alandan habersizken şimdi, mevduat üstü getiri imkanını gören sıkı mevduatçısından, borsada yorulan ve istedği kazancı sağlayamayan traderına kadar bu bakir alanı araştırır ve Tefası karıştırır oldu.

Ama bu alandaki asıl devrim bahsettiğiniz üzere BES ile olacaktır ve olmalıdır. Şahsen ben SPK/Hazine gibi kurumlara bu konu ile ilgili arar ara yazıyorum ve konuyu çok önemsiyorum. Asıl derya deniz orada ve yıllardır birikimlerimiz bir arpa boyu yol gidemiyor. Şahsen kendimden örnek vermem gerekirse birden fazla bes sözleşmem var ve Mart düşüşünde bir tanesindeki fonların belli bir kısmını hisse tarafına geçirdim. Bugün itibariyle getirisi endeksinde altında ki nasıl becerebildikleri konusunda tebrik maili attım. Ama Tefas imkanım olsaydı ve şuanki Hsyf lerden birini seçebilseydim getirimin ne olacağını hepimiz biliyoruz.
    BES fonları gerçekten bilinçli veya bilnçsiz olarak çok kötü yönetiliyorlar. Özellikle hisse fonları tarafında tefasta çok ilginç getiriler görüyorum emeklilik fonlarında. Son 1 yılda tkf nin %100 üzerinde yapabildiği bir ortamda bes hisse fonlarından %15 getiri elde edeni de var. Maalesef benim BES kurumumun hisse fonları da bu minvalde maalesef hatta emeklilik hisse fonları arasında sondan 2. sırada
    Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...

4. fon alım listesinde azimut'un fonları görünüyor ama gbc'si yok. neden böyle bir durum var bu fon nasıl alınır?

5. kub tefaş verisi ve sisteme yansıyan getiri arasında fark var. kub'u olan varsa kontrol edebilir mi ?

edit :düzelmiş
    Burada yer alan yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

6.  Alıntı Originally Posted by sahingonul Yazıyı Oku
    fon alım listesinde azimut'un fonları görünüyor ama gbc'si yok. neden böyle bir durum var bu fon nasıl alınır?
    gbc sisteme son fiyatı her gün en geç girenlerden biraz bekleyip tekrar deneyin
    Burada yer alan yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

7. TCD'nin sözde "değişken" tarafı her zamanki gibi çalışmamış TCD alacağıma TKF almak mantıklı geliyor stopaj yok en azından. adı değişken ama hiçbir kriz anında bir şeyin değiştiği yok gerçekten.

8.  Alıntı Originally Posted by tele vole Yazıyı Oku
    TCD'nin sözde "değişken" tarafı her zamanki gibi çalışmamış TCD alacağıma TKF almak mantıklı geliyor stopaj yok en azından. adı değişken ama hiçbir kriz anında bir şeyin değiştiği yok gerçekten.
    1 günlük kırmızı mı hocam kriz ? Nasıl değiştirebilir yönünü milyonlarca liradan oluşan fon 1 günde, gerçekten uyum sağlayıp sağlamadığını görmek için oturmuş, süreğen ayı piyasalarında test edin bence. Pandemi sürecinde bunu yapamadı ama son 5 yılda bir sürü baska ayı piyasasını çok çok daha az hasarla attığını biliyorum ben şahsen.

Sayfa 327/1003 İlkİlk ... 227277317325326327328329337377427827 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •