Sayfa 33/96 İlkİlk ... 2331323334354383 ... SonSon
Arama sonucu : 763 madde; 257 - 264 arası.

Konu: TUPRS - Tüpraş

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,666
    Şirket analizi-Tüpraş (Tacirler Yatırım)

Tüpraş Temmuz ayı ürün marjlarını açıkladı. Orta distilat ürünler içinde motorin
    marjı aylık bazda %9, yıllık bazda %28'lik gerileme ile 17,8 USD/varil olarak
    gerçekleşti. Jet yakıtı ürün marjı aylık bazda %11, bir önceki yılın aynı ayına göre
    %32 gerileyerek 15,5 USD/varil oldu. Benzin ürün marjı ise bir önceki aya göre
    %3'lük sınırlı gevşeme, yıllık bazda ise %40'lık azalışla 17,2 USD/varil seviyesine
    gerilerken, Fuel oil marjları eksi 10,1 olarak kaydedildi

Tacirler Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
    www.tacirler.com.tr
    Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY

Alıntı Originally Posted by Serkalgo Yazıyı Oku
    Dönüşüm işinin seni heyecanlandırması kadar doğal bir şey olamaz abi zira sen uzun süre hisse taşıyabilen,değere ve süreçlere odaklı stili olan bir yatırımcısın.Bu dönüşümde ki en büyük hikaye yeşil enerjiye dönüş hikayesi ki buradan Tüpraş operasyonel olarak ciddi karlar elde edeceği gibi birde Entek ile ciddi karbon sertifikası satışları yapacak.Öyle meblağlarki piyasasını çalışırsan ağzın açık kalır.Burada detay vermeyeyim şimdi.Onun haricinde dünya tamamen yeşil olayına dönüyor malum,buna Tüpraş çok hızlı bir refleks göstererek dönüşümünü planlayıp harekete geçti.Böylece sürdürülebilirlik adına şirketin geleceğini kurtarmakla kalmadı üstüne varolan gelir ve operasyonları ciddi büyütme hikayesi oluşturdu.Heyecan verici ama uzun vadede her yıl üstüne koya koya 10 yıl boyunca şirket hem dönüşecek hemde büyüyecek.Böyle boyutları büyük bir hikaye bistte yok ancak bu 10 yıl içinde aşama aşama olacağı için ve bizde de böyle uzun vadeli yatırımcı bir elin parmakları kadar olduğu için bizim yerlilere bu dönüşümü anlatınca heyecan duyuyor ancak vadeyi söyleyince hemen ilgisini kaybediyor.Öyle ya bizde herkes 9 ayda 9 çocuk yapma derdinde.Oysa burada sabırla beklese her sene bir öncekinden daha fazla büyüyeceği,bu büyümenin getirilerinden %80 oranında temettü alarak bileşik getirinin dibine vurabileceği büyük bir olaya ortakt olacak.

Ama bak bu hikaye tamda şimdilerde ekonomik parametrelerin yatırım yapılabilir tarafa evrilmesi ile gelmeye başlayan,çok büyük pozisyonlar alan ve uzun vade bu pozisyonları taşıyan yabancılar için biçilmiş kaftan.Bu herifler önümüzdeki aylarda geldikçe alacakları ilk hisseler arasında olacak Tüpraş.Gerek derinlik gerek kurumsallık gerekse büyüme hikayesi ve en sevdikleri yeşile dönüşüm hikayesi bu adamlara camı çerçeveyi kırdıracak,kapıdan içeri girmek için birbirlerini ezecekler.Çokta uzak olmayan bir zaman içinde başlamasını beklediğim bu durumları gördükçe hep birlikte mütalaa ederiz burada nasipse.

İş bu sebeplerle burada portföy içinde en fazla paya sahip olma durumu önümüzdeki yıllar içinde alfa getiriler elde edebilmek için anahtar görevi görecek diye düşünüyorum ve elbette kendi adımada gereğini hunharca yapmaya başladım.Görelim mevlam neyler.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

selam
    hisse net forum özelinde son zamanlarda okuduğum en mantıklı en aklı başında ve dudu beyin dediği gibi

en heyecanlandıran yazılardan birisini okudum az önce.

tüpraş aynı askerler için oyak neyse benim için de odur. bir ek emeklilik sistemi olarak görüyorum ford ve tüpraşı

2030 nasıl da uzak hele 2035 hiç gelmez gibi duruyor ama zaman çok hızlı geçiyor.

teşekkürler. saygılar.

güzel yazılarınızı okumak temennisi ile...

3. Her eve en az 20bin lot lazım bundan. 20 tele temettü verse yıllık 400k tele iyi para

Ytd

4.  Alıntı Originally Posted by Serkalgo Yazıyı Oku
    Abi bu benimde ilk uzun vadeli yatırımım,daha önce maksimum 2-3 yıl hisse taşıdım.Bu taşıma işinde heyecan ve motivasyon cidden önemli.Bugüne kadar maksimum taşıyabildiğim hisseler Ford ve Ttrak idi,onlarda heyecan ve motivasyonum 2 yıl boyunca her çeyrek satışlarını arttırarak gitmeleri ve Ford özelinde kapasite artışı idi.Ancak önce satış adetleri düştü ve motivasyonumun yarısını kaybedip mallarımın yarısını exit yapmama sebep oldu,kalan sıfır maliyetleri uzun vade taşırım diyordum ki hiç ihtimal vermediğim Byd ve diğer Çinlilerin üretim üsleri olarak ülkemizi seçmeleri hamleleri geldi.Teknoloji ve maliyet tarafında rekabet edilmesi imkan dahilinde olunamayan bu adamlara yapacakları bu yatırımlardan dolayı ürettikleri tüm binek ve ticari modellerde gümrüksüz tarifesiz ithalat izni verilince Ford için varoluş sorunu belirdi ve ben asla tahammül edemeyeceğim bu riski alamazdım,haliyle serin ve deliksiz uykularıma devam edebilmek için kendisiyle vedalaştım.İnşallah yolu bir şekilde açık kalır.

Tüpraşı uzun zamandır takibime almıştım ancak doğru hisse seçimi kadar doğru maliyette önemli.Zira maliyette motivasyon için önemli bir faktör.

Tüpraşta benim heyecan ve motivasyonumu sürekli diri tutacak en büyük faktör dönüşümün devasa oluşu kadar bunun 10 yıllık bir zaman dilimine yayılması.Böylece her çeyrek her sene dönüşün yatırımlarını ve etkisini karlılıkta hissettikçe motivasyon ve heyecan diri kalacak.Birde diğer faktör tüpraşın sürdürülebilir bir yapıya yani yeşil ekonomi tarafına geçiyor oluşu.Bunun öyle büyük nimetleri var ki ilerde yaşandıkça görülecek.Henüz millet uyuyor.

Entek özelinde ve bioyakıt tarafındaki yatırımlar benim için ekstra motivasyon sebepleri.Entek ülkenin en büyük yenilenebilir enerji üreticisi olacak,2,5 gw kapasite için yatırımlara hızla başlanması ve devam ediliyor oluşu çok kıymetli zira karbon sertifikası satışları ile faaliyetleri haricinde çok ciddi gelirler elde edecek. Vs vs….hikayenin 4 sac ayağıda çok değerli çok heyecan verici..

Şimdi bu büyük dönüşüm sonucu elde edilecek karların beklentisini şirket dolar bazında favökleri sunumda açıklayarak ortaya koyup süreç boyunca her yıl %80 temettü dağıtacağınıda ilan edince al sana ikinci bir heyecan ve motivasyon sebebi…

Bu kadar heyecan ve motivasyon ile geçmiş disiplini her ne olursa olsun bir insan sen ben veya bir başkası şayet uzun vadeci olamıyorsa hiç zorlamaya gerek yok sittin sene olamaz.Ben sende bu saydığım bir kısım sebeplerden dolayı yatırımcı olma potansiyeli görüyorum zira hep doğru senetlerde iştigal ettiğini gözlemliyorum.Bu seçimleri yapabilmek teknik analizle alakalı değil bu net.Demek ki malın iyisinden anlıyorsun [emoji12]ehhh madem öyle bundan ala iyi mal iyi hikaye iyi heyecan iyi motivasyon yoksa sen bu uzun vadeli büyüme/temettü/bileşik getiri olayına Tüpraşta girersin diye düşünüyorum.Yaşımız zaten gelmiş belli bir yere,bundan sonra senede 2 defa karının %80 ini dağıtıp bize güçlü pasif gelir oluşturacak böyle bir hikayeyide borsada bulamayacağımıza göre koy çayları içelim diyorum.Varsın al sat yan yat işleri gençlere kalsın.Yıllarca aldık sattık yan yattık çamura battık,artık doğru yerde park edip o işlere jübile yapma zamanı diyorum ve ilk çayı doldurup içmeye başlıyorum.

Sayın serkalgo karbon sertifikasının alınıp satılması piyasada çok bilinmeyen bir konu bu nasıl gerçekleşecek yadabu konuda bildiklerinizi paylaşabilir misiniz ?

5. Şu anda rafineri faaliyetlerine odaklansak daha iyi olur. Dönüşüm işi vadesi oldukça uzun ve neması ne zaman alınır belirsiz. Ama stratejik hedef olarak karbon nötür olma hedefinin gerçekleşmesi uzun vadede getirisinin çok olacağı kesin.
    Beni heyecanlandıran koşullar şunlar;
    1) 2,8 milyar dolar elde nakit var. Ki eğer enflasyon mücadelesinde istikrar olursa (henüz durgunluk yok bence. Para hala bol. Piyasa çok az yavaşladı) zora düşen firma artar. Bu durum nakit gücü yüksek firmalara fırsat yaratır. Özellikle Entek tarafında.
    2) Temettü oranı yüksek. Ama büyümeye de devam ediyor. Bu Bist'teki şu zoraki tutunma sürecinde güvenli liman sağlıyor.
    3) KKM'den zoraki çıkışlar eninde sonunda Bist'e bulaşır. 1/4 gelse ortalık çoşar. Ki yerli fonlar girmeseydi endeks destek filan tanımayacaktı.
    4) Tüpraş'ın konumu çok iyi. her zaman malını satacak pazar bulabilir. Yani durgunluktan en az etkilenecek sektör. Yurt içi talebe yetişemiyor. Artı zorda kaldığında ihracat şansı büyük. Dünyada Petrol kullanımı satratejik planda belirtildiği gibi 2037’den sonra düşüşe geçecek öngördüklerine göre, yeni rafineri yatırımları yapılmaz. Bu da arz fazlasını dengeler. Pandemi gibi bir durum tekrar oluşmazsa.
    5) Nelson kompleksitesi yüksek. Verimli bir rafineri yani.
    6) Marjlar normalin altına inmez bence. Hatta tekrar yükselme durumları bile oluşabilir.
    7) Hidrojen üretimine yönelim bence en isabetli hedef. Gelecek elektrikliden daha çok hidrojene dönüşecek bence. En azdan hibrit modellere. Bu durum görünmeye başladı. (Yamaha Motor ile birlikte 455 beygir güç ve 398 tork üretebilen hidrojen yakıtlı bir V-8 motor üretmeye başlayan Toyota, yalnızca su yayan ve sadece 5 kilogram hidrojenle 485 km yol alabilen hidrojen motorları üretmek için çalışmalarına devam ediyor.)
    Kaygılarım ise;
    1) Biz yabancı gelecek derken, 2020'den bu yana en düşük yabancı oranına düştü. Deutsche deli gibi satıyor. Citi %24,7'lerde. Söylenenleri bu yabancı göremiyor mu?
    2) Ülkede ekonomi öyle bir darmadağın edildi ki, bu batıktan çıkacağını da bir türlü inanamıyorum. Dağılmayan kurum, çürümeyen toplumsal katman kalmadı. Piyasayı ne kadar etkiler onu bilemem. Bazı üstatlar; piyasa bunları iplemez diyor.
    3) Bölgemizde sorunlar bundan sonra diplomasi ile yürümeyecek. Güçlü olan istediği gibi dizayn ediyor. Ne kadar direnç görür. Ülkemiz ne kadar doğru hamle ile en az zararla atlatılır, bilinmez.
    4) Enflasyon muhasebesi ortalığı karıştırdı. Özellikle halka arzlarda açıkça ortaya dökülen yeniden değerleme ve denetim kuruluşlarının ilkesizliği, ahlaksızlığı bilançolarda enflasyon giderini duran varlıklarla destekleyecekken, desteklemedi. Bilançolar tepe taklak oldu. Kafa karışıklığı yarattı. Benim gibi amatör yatırımcılarda özellikle.

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,666
     Alıntı Originally Posted by Acemi1i Yazıyı Oku
    selam
    hisse net forum özelinde son zamanlarda okuduğum en mantıklı en aklı başında ve dudu beyin dediği gibi

en heyecanlandıran yazılardan birisini okudum az önce.

tüpraş aynı askerler için oyak neyse benim için de odur. bir ek emeklilik sistemi olarak görüyorum ford ve tüpraşı

2030 nasıl da uzak hele 2035 hiç gelmez gibi duruyor ama zaman çok hızlı geçiyor.

teşekkürler. saygılar.

güzel yazılarınızı okumak temennisi ile...
    Bu iki sirkette yatirimlar bitmez ama ozellikle 10 senede bir FROTO da buyuk yatirim olur..

Bu yatirim 2026 da bitecek, 12 Milyar dolar ihracat yapilacak.

TUPRS'da ise donusume cok onem veriyorum sadece rafinaj olmasi hisseyi temettu acisindan epey bir istikrarsiz yapiyordu simdi bu durum degisecek, donusum 2030 gibi bitmeye yuz tutacak..

O zamana kadar ciddi bir miktar biriktirmem lazim.

7.  Alıntı Originally Posted by harun_hb Yazıyı Oku
    Sayın serkalgo karbon sertifikasının alınıp satılması piyasada çok bilinmeyen bir konu bu nasıl gerçekleşecek yadabu konuda bildiklerinizi paylaşabilir misiniz ?
    Malum 2026 dan itibaren avrupaya ihracat yapan şirketlerin ihraç ettikleri ürünleri karbon nötr olarak yeşil enerji veya kaynaklarla üreterek sıfır karbon olarak belgelendirmeleri gerekecek.Bunu yapamayanlar ki bunu öyle ha diyince 5-10 yılda dahi yapmak imkansız zira hem maddi bir dev kaynak gerekiyor hemde zaman,işte bu kriteri karşılayamayan şirketlerde yeşil enerji üretenlerden kendi ürünlerini üretirken ortaya çıkarttıkları karbon kadar sertifika alarak nötr hale gelmiş ve ürünlerimi ihraç edebiliyor olacaklar.

Şu an CB yardımcısının bizzat uhdesinde ekibiyle iklim yasası hazırlanıyor.Bu yasa bu yıl meclisten geçerek yürürlüğe girecek.Yasayla yenilenebilir enerji üreticilerinin bir taraf olup üretim kapasiteleri ile doğru orantılı satacakları sertifikaların satıldığı epiaş ın uhdesinde ki tıpkı şu an ptf elektrik piyasasında ki aynı platformda borsaya benzer bir yapıda ihracatçı olup karbon sertifikalarını talep eden şirketlerin diğer tarafta olduğu bir yapı oluşturulacak. Sertifika fiyatları dolar yada Euro cinsi olacak.

Şu an Amerikada ki karbon borsasında bir adet sertifika fiyatı 71 dolardan işlem görüyor.Bu fiyat her yerde birbirine yakın olacak zira arbitraj marjı oluşur ise dünyadan herhangi bir üretici hemen gelip o ucuzluğu yada pahalılığı alım veya satım yönünde değerlendirebilir.

300 mw yenilenebilir enerji üretimi = 450 bin ton karbon salınımını önlüyor.

1 ton karbon nötr e eşit 1 adet sertifika fiyatı 71 $

Entek şu an 600 mw ı geçti.Hedef 2,5 Gw!!

Varın gerisini siz hesaplayın.Şimdilik bu kadar yeter sanırım ?

Cahillik mutluluktur!

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,666
    2,5 GW olsa kapasite 250 Milyon dolar ediyor...

Temis para diyorum

Sayfa 33/96 İlkİlk ... 2331323334354383 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •