Mesela ilginç bir düzenleme söyleyim. Bir çok ülkeyi taradım, benzerine, böyle bir zorunluluğa rastlamadım. Fonlar portföy detaylarını yatırımcısı ile paylaşmak zorunda. Niye ? Şeffaflık olsun diye. Uvvv kelimeyi görünce gözler kamaşıyor, ne hoş kelime ''şeffaflık.''
Bana ne ? , ne almış , ne satmış ? ( inanç kaygıları olanlar dışında söylüyorum, katılım fonu vs. gibi değil, normal hisse fonundan bahsediyorum ) Bana ne kazandırmış ben o kısmına bakıyorum, templeton fonu yıllık %50 dolar bazında getiri yapınca, bir sene sonra söylüyor altın almıştık, petrolü açığa satmıştık diye, o da bir röportajda ağzından laf alırlarsa.
Peki tamam bazı yatırımcı bilmek istiyor diyelim, yatırımcı bilmek istiyorsa, bazı fonlar da ''ben söylemeyeceğim, açıklamayacağım'' diye çıksınlar piyasaya, isteyen de bunlara yatırsın.
Bütün dünyada yapılmış tonla finansal araştırma var. Portföyünü söylersen, sıkıntı yaşıyorsun piyasada. iki tane fonun bilici yatırımı tuttuğunu bilen piyasa oyuncusu biliciyi satar mı , biliyor ki fonda 50 milyonluk var. mecbur tutacak kağıdı gevşerse. O satmayınca şişen fon meblağı ile günlük hacmi 200k olan aynı hisseyi tavana kitlemeden toplayabilir mi ? Sonra onca malı taban yapmadan nasıl çıkar ? Incığını cıncığını niye açıklar.
Açıklamasın demiyorum, bu niye zorunlu diyorum ? Neyse

geriliyorum düzenleme, müdahale, zorunluluk falan diyince.
Yer İmleri