http://goldprice.org/
73'ten beri olan fiyatlar ons bazında görülebilir.
http://goldprice.org/
73'ten beri olan fiyatlar ons bazında görülebilir.
Yaşar ERDİNÇ tarafından:
Herkes soruyor…. Referandum öncesinde dolar alalım mı? Borsayı satalım mı? vs…
Şu an anketler %50-50 gösteriyor. Bu durumda ben olsam paramın %50’sini döviz, %50’sini TL varlıklarda tutarım.
Eğer refenadumdan “evet†çıkacağına inanıyorsanız, en azından kısa vadeli düşürücü etkisi nedeniyle dövizden uzak durmak gerekir ama ilk etki geçtikten sonra dolarda yeniden yükseliş beklerim. Çünkü faizlerin indirileceği beklentisi hakim olmaya başlar.
Eğer referandum’dan “hayır†çıkacağına inanıyorsanız, döviz ağırlıklı portföy oluşturmak veya dövizin yükselişinden olumlu etkilenecek TL varlıklarda pozisyon almak gerekir. KARAR size kalmış. Neye inanıyoranız ona göre hareket edin.
Sabit kurdan dalgalı kura geçince o zamanki vatandaşlar altına hücum edip 80'de altını balon haline getirmiş olabilir. Sonra 2001 e kadar sönen bir balon görünüyor. O zamanlar Dolar hala güçlü. Ne zaman ki FED sapıtıp dolar basmaya başlamış (2001) altın yeniden güçlenmiş. Benim yorumum böyle. Şu an piyasada dolan dolarları yoketmeden veya para basmayı durdurmadan altının değerlenmesini engellemek zor.
Yani 80lerdeki değerlenme halkın paniklemesinden dolayı geçici/balon bir değerlenme iken, şu anki değerlenme piyasada aşırı para bulunmasından dolayı gerçek bir değer artışı gibi.
Bu arada altın standardının terk edildiği dönem de tam 70ler başı olması lazım. Dalgalı kura tam geçilmeden önceki fiyatı 35$/ons. Olay sonrasında kopuyor.
Büyüme açısından ABD'de işler iç açıcı değil..yani büyüme konuştukları kadar faiz artışına izin vermiyor bence..
1) Dün bahsetmiştim Atlanta FED'in ilk çeyrek büyüme rakamı son tahmin 0,6..hadi yanlış ölçüyor olsa 1-1,5 olsun..şu kadar faiz arttıracağım felan diyorlar ama ..uçup kaçan bir şey var mı?
2) Dünkü ABD'deki TDI rakamlarının düşmesindeki etkili faktörlerden birisi parekande sektöründeki mağazaların kapanması yada iflaslar sonucu oluşmuş..bu sektörde iş kaybı geçen ay 29700 ve Şubat ayında 30900 müş..
Yorum şöyle:
3) Grafiği veremiyorum çünki kopyalamak yasak..enflasyon beklentileri Kasım'dan beri en düşük düzeyine inmiş..Buda Trump rallisinin yada motivasyonun kaybolduğunu gösteriyor..This seems to tally somewhat with weaker consumer spending data and is something worth watching,” said James Knightley at ING.
4) Ayrıca isteyen araştırabilir..ABD'de en önemli sektörlerden belkide ekonominin kalbi, otomobil sektörü 2008 mortgage krizinin ufak çaplısını yaşamaya aday..satışlar azalıyor ve borç geri ödemeleri aksamaya başladı..
Bakalım Trump gidişatı değişterebilecek mi?
Tanrının yarattığı en büyük istihdamcı..![]()
Walla bilmiyorum..ekonomist değilim sonuçta..sadece takip etmeye çalışıyorum..
Ancak bunlar sinekten yağ çıkartma hadiseleri bence..iyi kanıtlar..
Bizdede olmuyor mu: yok zorunlu BES, yok gayrimenkul sertifikası, yok yokluk fonu...
Bakalım biz ve dünya karıncadanda yağ çıkarma aşamasına ne zaman geçeceğiz..
Yada Sn Sermo'nun dediği gibi geçemeyeceğiz..![]()
Bur topiktede bir kac defa yazdim. Dolar butun dunya paralari karsisinda 10 yildir yukselis trendinde. Gozden kacirilmamasi gereken onemli bir husustur bu.
Ben bu gidisatin bittigini yada sonuna dogru yaklastigimizi ve Dovuz yatiriimcilarinin sadece dolar yerine riski dagitmak icin bir doviz sepeti yapmalari daha dogru bir karar olacagini savunuyorum.
Belki Dolar butun dunya pariteleri karsisinda son bir yukari hareket daha yapabilir. Ama en gec 2018 ilk ceyregi civari kadar bu trend surebilir.
Dolara kotu bir seyler olacagi muhakkak. Ama ne olacagini en iyi bilen yine dolarlari bastiranlardir....Adamlarim alternatif bir plani muhtemelen hazirdir.
YTD.
Parayı hedefiniz yapmayın. 1$ Elli kuruş olacak
duhul: eylül 2012
Yer İmleri