Sevgili enki'nin değerli analizleri hep uzun vadeli "makro" analizler...
Oysa bizim karalamalar genelde kısa vadeli, günlük değerlendirmeler.
Her ikisi de gerekli.
Temelde ormanı aklımızda tutarken, bazı ağaçlardaki gelişmeleri de takip etme gayretindeyiz.
Ya da bu bölümdeki başlıklarla ifade edecek olursak:
Uzun vadede "Dolarda Yükseliş Kaçınılmaz" ama kısa vadede "Dolar kuru bu iner de çıkar da"...![]()
Bu akşam bi güzellik de FITCH den bekliyorum açıkcası..
Gelmezse şaşırırım..
Bankalardaki satış dalgası sanayi hisselerine geçiyor diye düşünüyorum..
Çok şişik idi bazı fiyatlar..
Buralarda patron satışı gelmesi beklenebilir (tabi reddeceklerdir ama gülümsüyoruz biz bu haberlere)
Dolarda bi 5.10 5.20 ler gelecek gibi duruyor..
Gelmesi sorun olmaz ama birileri çıkar meydan okumaya işte dayılanmaya başlarsa o noktada işte o zaman iyi olmaz..
Tşkler..işin sevdiğim tarafı makro kısmı zaten..kısa vade, alıp satma işi bana göre değil..
Abi ada ülkesi değiliz, etkileniriz..çok seviyorum bu lafı..
Şaka bir yana her ne kadar adamların bankacılık sektörü yönünü aşağı çevirmiş olsada, biz ''oha'' olmuş durumdayız..mukayese kabul etmez..
Adamlar, özellikle FED resesyona gidiliyor mu gözleyip duruyor..resesyona gidildiğini gördüğü anda faizlerde frene basacaklar ama biz o güne kadar yaşarmıyız..soru bu..![]()
Birde soruyorlar IMF'e gidilirse dolar ne olur..bazı arkadaşlara göre böyle bir durumda dolar 30 ay sabit kalır..
Tabii tabii, IMF sorunlu GDP'nle bile %6'ya varan cari açığınla, sen böyle devam et der..
Hatta yok yok olmadı sen bunu %10'lara şöyle bir çıkar ki, daha şık olsun der..
Yukarıda bahsettiğim gibi biz oha olmuş durumdayız ama batıyla faz farkımız çok büyük..adamlar durana kadar biz gayet iyi yamulacağız gözüküyor..dolayısıyla IMF'ye gidilene kadar zaten dolarda ciddi bir artış olacak..yok bu ciddi artış olmadı diyelim, o zaman bu artışı IMF seve seve yaptırtacak..fakat yine tahminim olursa, öyle ani değil, yedire yedire..
Dolayısıyla son tahlilde dolarda yükseliş kaçınılmaz..
YTD..
Son düzenleme : enki; 13-07-2018 saat: 14:22.
Enki kardeşim İMF ye götürdü ya bizi...
Şöyle bir bakayım dedim...
İMF maceramız ve ilişki tarihimiz şöyle...
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/d...a_bitiyor.html
2001 - 2002 de dolar kuruna bakmak lazım.
Sevgili enkinin dediği gibi mi olmuş?
2000: 0,67 tl
2001: 1,43 tl
2002: 1,63 tl
2003: 1,39 tl
2004: 1,34 tl
2005: 1,34 tl
2006: 1,40 tl
2007: 1,16 tl
2008: 1,51 tl
2009: 1,50 tl
2010: 1,54 tl
2011: 1,77 tl
2012: 1,75 tl
2013: 2,14 tl
2014: 2.33 tl
2015: 2.92 tl
2016: 3.52 tl
2000 yılında 0,67 olan kur, 2001 yılında 1,43 olmuş...% 113 artmış.
Sonra bakın kaç yıl kur sabit hatta geriye gitmiş...
Doğrudur sevgili Dr..TA uzmanı sensin..
Ancak ben DXY yükselişinin UV'ye kalacağını sanmıyorum..yukarıda kısa vade geliş gidişlerden sonra OV'de 100'e kadar bir yükseliş olacağını düşünüyorum..tabiki inşallah olmaz..bizim için yine sancılı olur..
Neyse 40-40, 50-50 artacak taper oranlarından, vergi indirimleri, faiz arttırımları, ECB vb..pek çok şey yazılabilir ama konu uzar..o yüzden Powell'dan bahsettiğin için sadece o konuyu ele alayım ..
Sen dedikten sonra baktım..Powell konuşmasında vergi indirimleri ve harcama artışlarının ekonomiyi en az 3 yıl destekleyebileceğinden bahsediyor..ABD ekonomisinin '' cyclical standpoint'' açısından iyi durumda olduğunu, FED açısından max. istihdam ve fiyat hedefinin tutturulduğundan bahsediyor..
Ancak uzun dönemde büyüme problemlerinin ve büyümenin ne kadar genele yayılabileceğinde bazı sıkıntılar olabileceğinden bahsediyor..ve buna bahsettiğin gibi risk olarak ticaret savaşlarını ekliyor..zaten Gund'la beraber FED'in UV'de yavaşlamak zorunda kalacağında hem fikirdik..ben şahsen önümüzdeki 6-12 ay arasında transatlantik devrilmedikten sonra faiz artışları konusunda pek yavaşlayacağını düşünmüyorum..tabi hızlanacak da demiyorum, normal temposunda gider sanırım..
Fazla uzatmayayım, şimdilik resim şöyle;
En son Atlanta FED'in 2. çeyrek büyümesi için verdiği tahmin 3,9..Haziran ayı CPI 2,9 ve çekirdek enflasyon 2,3..Görüldüğü gibi FED'in görünür gelecekte faiz artışlarını normal temposunda yapmaktan başka çaresi yok..saygılar..
Yer İmleri