Küresel enflasyon deliriyor. Bloomberg Tarım Ürünleri Spot Endeksi son 1 yılda %50 gibi çıkmış.
![]()
Küresel enflasyon deliriyor. Bloomberg Tarım Ürünleri Spot Endeksi son 1 yılda %50 gibi çıkmış.
![]()
27.80 maliyetli YKBNK leri 3 ay 10 gün sonra %14 net kar ile 31.70 ten satıp ful nakde döndüm.
Bu da ayni endeksin son 30 yıllık grafiği (şu anki 390'dan %15 gibi bir çıkış daha olursa 450 deki tarihi zirvesini geçecek)
![]()
27.80 maliyetli YKBNK leri 3 ay 10 gün sonra %14 net kar ile 31.70 ten satıp ful nakde döndüm.
Bu durumda TR'deki enflasyon ne olur dersiniz? Sizi bilmem ama bana göre zaten kontrol edilemeyen enflasyon iyice zıvanadan çıkar. Peki, enflasyon iyice zıvanadan çıkarsa döviz kurlarına ne olur? Hala borsada bir ralli bekleyenler parmak kaldırsın.
Aynen ayhancım ama her halükarda kamu bankası hisselerinden uzak durmak lazım. "Bizim ticari amacımız kâr elde etmek değildir" diyen bir bankanın hissesine yatırım yapmak rasyonel bir karar değildir. Ancak ve ancak çok özel durumlarda, "potansiyel getiri / risk oranının" en az 5 olduğu bir durumda bunlara girilebilir. Aksi halde pas geçmek icap eder (şahsi görüşümdür).
Bir arkadaşım bana "Dolar bazlı, %5 yıllık kupon faizli, 6 ayda bir faiz ödemeli HALKB Eurobond'unu vadeye 1 yıl kalmışken piyasadaki çalkantı sayesinde 100 dolar kupon değerindeki tahvili 80 dolardan satın alarak 1 milyon dolarlık tahvil aldım. Yaptığım bu yatırımın 1 yılda kaç dolar getirisi olur?" diye sormuştu. Hesaplıyorum:
Kupon faizinin dolar bazlı bileşik yıllık getirisi:
devre= 12 : 6 = 2
devre başına faiz oranı=0.05 : 2 = 0.025
yıllık bileşik getiri= (1+0.025)**2 - 1 = 0.0506 = %5.06 olur.
Toplam yıllık bileşik getiri = [(100 : 80) -1] + [(100 : 80) x 5.06)]=31.3=%31.3
Yukarıda bahsi geçen 1 milyon dolarlık HALKB Eurobond alımının 1 yıllık dolar getirisi= 313,000 dolar.
Böyle bir getiriyi öp de başına koy.
Dün öğleden sonra ABD Hazinesi 40 milyar dolarlık 4 hafta vadeli bono sattı. Faiz oranı %0 (sıfır) olarak gerçekleşti.
This afternoon, the Treasury sold $40 billion of four-week bills at an effective 0% yield, marking the return of a March 2020-era marker in the short-term government debt market.
Sayın TH. bir kitap yazmalısınız bu birikimlerle. Yazılarınızda beni çeken birşeyler hep olmuştur. Bu sefer görüşleriniz VİOB- VOBELİT- Sn. Deniz 43 beyin yazdıkları ile de örtüşüyor. 2018 in o karanlık döneminde örtüşmüyordu. O kazandı. O rakamların efendisidir. Yaşlı ve çok nadir çok kıymetli ve kıdemli birisi ve yazıları ile bugünleri öngördü. Okuduz mu yorumlarını? Bir bakınız derim. Mükemmel bir kaynak. 158 Bist tepesini de bildi ve yazdı. Bende sizin yazılarınızı okuyunca İŞC - SAHOL pozisyonlarını kapadım. Selamlar. Farklı ve sıra dışısınız..
Bir de yabancı bir kredi derecelendirme kuruluşu idi , Moodys olabilir. Bir değerlendirmesi beni ürküttü. Sermaye kısıtlamasından bahs etti fakat bu şu anda temel görüşümüz bu değil dedi. Bu konu hakkında ki görüşünüz nedir ? BİST te 2001 krizinden daha ağır şartlar var gibi. Deniz 43 hoca da yazar bunu. Bu durumda dolar bazlı dip öngörünüz nedir ? Dip çalışmalarını nasıl anlayabiliriz ? Sanayi neticede diri duruyor. Fakat orman yanarken ağaçlara bakılmaz diye bir atasözü de var. Enflasyon ve faizlerin yükseleceği aşikar. TÜFE -TEFE makası yüzde 70 açık. Neticede TÜFE yükselerek arayı kapatır .
Son düzenleme : Ayan; 30-04-2021 saat: 22:53.
Yer İmleri