-
Rus ressam Konstantin Fyodorovich Yuon'un olum yildonumu (11 Nisan 1958)
The world of intimate things, 1910

Troitse-Sergiyeva Lavra in Winter. View from Vokzalnaya Street, 1910s
-
Kazak Asilli Rus roman yazari Sergey Vasiliyevic Lukyanenko'nun dogum gunu (11 Nisan 1968)
"Her sehrin sanssiz bir yildizin altina insa edilmis caddeleri vardir. Bunlarin mutlaka sehrin kenar kisimlarinda yer almasi da gerekmez. Bazen kasvetli fabrika binalarinin yaninda, bazen demir yollari ya da otobanlar boyunca, bazen de bir parkin ya da belediyenin gozden kacirdigi bir cukurun yaninda yer alirlar." Son Nobet

“Every city has streets that were built under an unlucky star. And they don’t have to be located in the outskirts, either. Sometimes they run along beside gloomy factory buildings, sometimes along the railway lines or main highways, sometimes even beside a park or ravine that has survived through some oversight by the municipal authorities.”
"Cayhane karanlik ve kirliydi. Rusya'da boyle bir kafe aninda kapatilirdi. Avrupa'da kafenin sahibini hapse atarlardi. Amerika'da cok buyuk bir cezaya carptirilirdi. Japonya'da ise boyle bir yerin sahibi utanctan harakiri yapardi."

“In Russia a café like this would have been closed down in a moment. In Europe they would have put the owner in prison. In the USA the proprietor would have been hit with an absolutely massive fine. And in Japan the boss of an establishment like this would have committed seppuku out of a sense of shame.”
-
Fransiz ressam Marcel Gromaire'in olum yildonumu (11 Nisan 1971)
Nude Fauviste, date inconnue

La forêt et les tours, 1942
-
Jerry Schatzberg’un yonettigi, Gene Hackman, Al Pacino ve Dorothy Tristan’in basrollerini paylastigi drama Korkuluk (Scarecrow), 11 Nisan 1973’de Amerika’da vizyona girdi.
-
Fransiz sair ve senarist Jacques Prévert'in olum yildonumu (11 Nisan 1977)

Uc kibrit caktim karanlikta arka arkaya
Birincisi yuzunu gormek icin toptan
Ikincisi gozlerini gormek icin
Ucuncusu agzini gormek icin
Sonra kararttim dunyayi
Hatirlamak icin butun bunlari
Kollarimda sikarak seni.

Tut beni kollarinda,
Op beni!
Beni op durmadan,
Op beni!
Daha sonra demek, cok sonra demektir.
Yasiyorsak, iste þimdi…
Burada her seyden catlar insan
Sicaktan, soguktan…
Insan buz tutar, bogulur insan,
Eger beni opmez býrakirsan,
Bogulur, olurum gibime geliyor.
Senin yasin on bes, ben de on bes yasindayim
Ikimiz, otuz ederiz.
Otuz yasinda cocuk sayilmaz insan;
Tam calisma yasi,
Tam sevisme yasi.
Daha sonra demek, cok sonra demektir.
Yasiyorsak, iste simdi
Op beni!
Birbirini seven cocuklar opusurler ayakta
Gecenin kapilarina karsi
Ve orada gecenler parmaklariyla gosterir onlari
Ama birbirini seven cocuklar
Orada degillerdir kisi olarak
Ve yalnizca onlarin golgesidir
Birbirini seven cocuklar aldirmazlar kimseye
Onlar geceden bile uzak bir yerdedir
Gunden daha yuksek bir yerde
Ilk asklarinin isiltili aydinliginda

I ragazzi che si amano si baciano in piedi
Contro le porte della notte
E i passanti che passano li segnano a dito
Ma i ragazzi che si amano
Non ci sono per nessuno
Ed è la loro ombra soltanto
I ragazzi che si amano non ci sono per nessuno
Essi sono altrove molto più lontano della notte
Molto più in alto del giorno
Nell'abbagliante splendore del loro primo amore.
-
Ingiliz hard rock grubu Whitesnake, 4.studyo albumu Come an' Get It’i 11 Nisan 1981’de Liberty etiketiyle piyasaya surdu.
-
11 Nisan 1983'de duzenlenen 55. Akademi Odul toreninde, Gandhi (1982. Yon: Richard Attenborough), En Iyi Film; Meryl Streep, Sophie'nin Secimi (Sophie's Choice, 1982) filmi ile En Iyi Kadin Oyuncu; Ben Kingsley, Gandhi filmi ile En Iyi Erkek Oyuncu Odulunu aldilar.

-
Italyan kimyager ve yazar Primo Levi'nin olum yildonumu (11 Nisan 1987)
"Gecen yil bu zamanlar ozgur bir insandim.Yasadisi sayiliyordum ama yine de ozgurdum;bir adim,bir ailem vardi,tutkulu,hareketli bir ruhum,saglam,saglikli bir bedenim vardi.Suruyle sey dusunuyordum. isimi,savasin sonunu,iyi ile kotuyu.Daglari dusunuyordum,sarki soylemeyi,aski,muzigi,siiri... Icimde oldurmek,olmek,yabanci edebi kavramlar gibiydi.Gunlerim kederli,neseli de gecse degerliydi benim icin.O gunlerden elimde kalan,bugun ancak aclik ve sogukla bas etmeye yetiyor;kendimi oldurebilecek kadar canli degilim." Bunlar da Mi Insan

"L'anno scorso a quest'ora io ero un uomo libero: fuori legge ma libero, avevo un nome e una famiglia, possedevo una mente avida e inquieta e un corpo agile e sano. Pensavo a molte lontanissime cose: al mio lavoro, alla fine della guerra, al bene e al male, alla natura delle cose e alle leggi che governano l'agire umano; e inoltre alle montagne, a cantare, all'amore, alla musica, alla poesia. Avevo una enorme, radicata, sciocca fiducia nella benevolenza del destino, e uccidere e morire mi parevano cose estranee e letterarie. I miei giorni erano lieti e tristi, ma tutti li rimpiangevo, tutti erano densi e positivi; l'avvenire mi stava davanti come una grande ricchezza. Della mia vita di allora non mi resta oggi che quanto basta per soffrire la fame e il freddo; non sono più abbastanza vivo per sapermi sopprimere."

Guven icinde yasarsiniz
Ilik evlerinizde,
Bulursunuz, aksam dondugunuzde,
Sicak as ve dost yuzler:
Dusunun bu da bir insan midir
Camurlarda calisir
Baris nedir bilmez
Savasir bir dilim ekmek icin
Kal de kalir ol de olur.
Dusunun bu da bir kadin midir,
Ne saci var ne adi
Hicbir sey animsayacak gucu yok,
Gozleri bombos ve kucagi buz kesmis
Bir kis kurbagasi gibi.
Iyice kafa yorun bu konuda:
Size soyluyorum bu sozleri.
Cikarmayin onlari kalbinizden
Yuvanizda, sokakta,
Yatarken kalkarken;
Yineleyin onlari cocuklariniza,
Yoksa yikilsin eviniz basiniza,
Hastaliklar sakat biraksin,
Dilerim cocuklariniz bakmaz bir daha yuzunuze.
Gönderi Kuralları
- Yeni konu açamazsınız
- Konulara cevap yazamazsınız
- Yazılara ek gönderemezsiniz
- Yazılarınızı değiştiremezsiniz
-
Forum Rules
Yer İmleri