Sayfa 3863/7020 İlkİlk ... 286333633763381338533861386238633864386538733913396343634863 ... SonSon
Arama sonucu : 56156 madde; 30,897 - 30,904 arası.

Konu: Sanat Mozaik

1. Irlanda asilli Ingiliz komedyen, yazar, muzisyen, sair, oyun yazari, asker ve aktor Terence Alan Patrick Seán 'Spike' Milligan'in dogum yildonumu (16 Nisan 1918)

"Istedigim tek sey paranin beni mutlu edemedigini kanitlamak icin bir sans. / Tutto ciò che chiedo è di avere la possibilità di provare che il denaro non può rendermi davvero felice."

"Aslinda Shakespeare'den bir siir okuyarak baslayabilirim diye dusunmustum. Ama sonra niye okuyayim diye dusundum. O hic benimkilerden birini okumadi. / Pensavo di iniziare leggendo una poesia di Shakespeare, ma poi ho pensato: «Perché dovrei?». Lui, i miei scritti, non li legge mai.”

"Bircoklari susuzluktan olur ama Irlandalilar susuzluk ile dogar. / Molte persone muoiono di sete, ma gli irlandesi nascono assetati."

2. 1 Akademi, 1 Golden Globe, 1 Grammy ve 1 Emmy Odulu sahibi Ingiliz yazar ve aktor Peter (Alexander Baron von) Ustinov’un dogum yildonumu (16 Nisan 1921)

“Sevgi sonsuz bir bagislama oyunudur. Bir aliskanlik haline gelen sefkatli bir bakistir. / L'amore è un atto di perdono senza fine, uno sguardo tenero che diventa un'abitudine.”

“Komedi ciddi oImanin eglenceIi bir sekIinden ibarettir. / La commedia è semplicemente un modo divertente di essere seri.”

“Gulmek, dunyanin en uygarlasmis muzigidir. / La risata, il suono della quale mi è sempre parso come la musica più civilizzata del mondo.”

3. Ingiliz yazar, sair, elestirmen ve ogretmen Sir Kingsley William Amis’in dogum yildonumu (16 Nisan 1922)

“Akli basinda olmanin odulleri cok fazla olmayabilir; ama neyin komik oldugunun bilinmesi onlardan birisidir. / Las recompensas por estar cuerdo pueden no ser muchas, pero saber qué es lo gracioso es una de ellas."

“Yapmak istedigin seyi yapmak, yapmak istedigin seyin fazlasini yapmak icin gereken tek egitim ve tek on hazirlikti. / Hacer lo que quería hacer era el único entrenamiento, y el único preliminar, necesario para hacer más de lo que quería hacer."

4. Perulu siyasi onder ve deneme yazari José Carlos Mariátegui'nin olum yildonumu (16 Nisan 1930)

"Turk-Yunan savasi dalgalanmalara sahne oldu. ancak ilk gunden itibaren Turk devriminin gucuyle karsilasti. Fransa blogu kirmakta ve Ruslar’la isbirligi anlasmasi imzalamakta acele etti. Ayaklanma dalgasi doguya da yayildi. Bu basarilar Turkiye’yi heyecanlandirdi ve ruhunu guclendirdi. Mustafa Kemal Yunan ordusunu yenilgiye ugratti ve Anadolu’dan atti. Kemalist tugaylar itilaf askerlerinin isgali altindaki Istanbul’un kurtulusu icin hazirlanmaya basladilar. Britanya hukumeti bu tehdide savasci bir tavirla cevap vermek istedi. Fakat [Ingiltere] isci partisi kanadi bu tavra karsi cikti. Artik eskiden, emekci halklarin pasif oldugu zamanlarda gecerli olan fetihci bir hareketin zamani degildi. Turk ayaklanmasinin bu donemi, sevr antlasmaini lagveden, Avrupa’daki varligini ve kendi topraklarinin egemeligini Turklere geri veren Lozan antlasmasiyla son buldu. Istanbul Turk halkina geri verildi." Turk ve Islam Devrimi

"La guerra greco-turca tuvo algunas fluctuaciones. Mas, desde el primer día, se contrastó la fuerza de la revolución turcas Francia se apresuró a romper el frente único aliado y a negociar y pactar la cooperación rusa. La ola insurreccional se extendió en Oriente. Estos éxitos excitaron y fortalecieron el animó de Turquía. Finalmente, Mustafá Kemal batió al ejército griego y lo arrojó del Asia Menor. Las tropas kemalistas se aprestaron para la liberación de Constantinopla, ocupada por soldados de la Entente. El gobierno británico quiso responder a esta amenaza con una actitud guerrera. Pero los laboristas se opusieron a tal propósito. Un acto de conquista no contaba ya, como habría contado en otros tiempos, con la aquiescencia o la pasividad de las masas obreras. Y esta fase de la insurrección turca se cerró con la suscripción de la paz de Lausanne que, cancelando el tratado de Sévres, sancionó el derecho de Turquía a permanecer en Europa y a ejercitar en su territorio toda su soberanía. Constantinopla fue restituida al pueblo turco." La revolución turca y el Islam

5. Stan Laurel ve Oliver Hardy’nin basrollerini paylastigi komedi ve kisa film The Music Box, 16 Nisan 1932’de vizyona girdi.

6. Alman sair Sarah Kirsch’in dogum yildonumu (16 Nisan 1935)

Beyaz menekselerin orada
    Tembih ettigi gibi bana parkta
    Altindayim salkim sogutun
    Taranmamis yasli yapraksiz
    Bak gelmiyor o iste diyor
    Ah ayagini kirmistir diyorum
    Bir kilcik takilmistir bogazina
    Bir yolun yonu degistirilmistir aniden
    Veya karisindan kurtulamamistir o
    Bir cok sey engeller biz insanlari
    Salkim sogut saliniyor ve catirdiyor
    Olmuste olabilir o
    Solgundu mantonun altinda operken seni
    Olabilir sakim sogut, olabilir
    Oyleyse artik sevmedigini umalim beni

7. NBA’de 20 yil profesyonel olarak oynayan Amerikali basketbolcu (Ferdinand Lewis Alcindor Jr.)Kerim Abdul Cabbar’in dogum gunu (16 Nisan 1947)

8. Emmy ve Tony Odullu Amerikali aktris Ellen Rona Barkin'in dogum gunu (16 Nisan 1954)

Sayfa 3863/7020 İlkİlk ... 286333633763381338533861386238633864386538733913396343634863 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •