Kamu kağıtlarından uzak durmakta fayda var zira a) onların amacı ticari kazancı maksimize etmek değil, b) hissedarların menfaati her zaman arka plandadır, c) yeteri kadar profesyonel bir yönetim kadrolarına sahip değiller, d) onların yönetim kurulları liyakat, tecrübe, uzmanlık, iş bilme esaslarına göre seçilmeyip sadakat esas alınarak yukarıdan atanır.
26 Eylül 2025 de tüm portföy ile 61.95 den AKBNK aldım. Tek kağıt.
Bir de TR'de anormal şekilde Holding enflasyonu var. Belki bilmezsiniz, dünyada holding yapısı artık terk edilmiştir. Sadece Güney Kore ile Türkiye holding yapısını kullanıyor. Güney Kore'de holding olarak LG ile Samsung öne çıkıyor ama Türkiye'de inanılmaz sayıda holding mevcut. Holdinglerin kötü bir tarafı var ve o da hissedarlara ait olması gereken özkaynakların verimliliği çok düşük olur, sermayenin getirisi yeterince yüksek olmaz. Bu durumda da holdingin bünyesinde saklı kalmış değerler tıkılı kalır ve hissedarlar bu yüzden elde etmeleri gereken getirinin çok altında bir getiri elde ederler. Bu nedenle tüm gelişmiş ülkeler artık holding yapısını kullanmıyorlar, yıllar önce bu yapıyı terk ettiler. En son İtalya bu yapıyı terk eden ülkedir. TR'deki klasik yapısıyla holdingler artık ABD İngiltere Almanya vs gibi ülkelerde tarihe karışmıştır. Güney Kore'deki son örnekler de artık bu yapının dışına çıkmak için adım atmaya başladılar. Geriye bir tek TR kalacak klasik holding yapısını kullanan.
Mesela İş Bankası aslında bir holdingtir. Bankanın bünyesinde dünya kadar iştirak mevcut. YKBNK Koç Holding'in ana hissedarı olduğu bir bankadır. AKBNK Sabancı Holding'in ana ortağı olduğu bir bankadır.
Dünya ile paralel olarak İşbankasının ciddi şekilde kurumsal revizyona gitmesi gerekiyor. İştiraklerindeki hisselerini satıp AKBNK GARAN gibi sadece bir banka olarak faaliyet göstermesi gerekiyor. İştirak satışlarından gelecek olan para özsermayeye eklenirse kredi hacmi katlanır tabii kârlılık da. Böylece bankacılık sektöründe açık ara ile 1 numara olur ve yılda şu anki piyasa değeri kadar (20 milyar tl gibi) net kârlar ekonomik kriz harici zamanlarda olağan karşılanır.
2020 sonu itibariyle İş Bankasının solo aktifleri (sadece banka ve bağlı ortaklıklar) yaklaşık 600 milyar tl, "banka, bankaya bağlı ortaklıklar ve iştiraklerin hepsini kapsayan" konsolide aktifleri ise yaklaşık 720 milyar tl. Pratik anlamda bir holding olması dolayısıyla İşbankasının iştiraklerinin payı aktifler açısından 120 milyar tl değerindedir. Bilançoda gömülü olan bu saklı değer paraya çevrilip hissedarların payı olan özkaynaklara aktarılmalıdır. Böylece özkaynakları ciddi şekilde artmış olan bir banka çıkacak karşımıza tabii artık bir holding değil de sadece bir banka olarak faaliyet gösterecek.
Yer İmleri