"Yatırım Tavsiyesi Değildir!"... Eğitim ve Bilgi amaçlı paylaşımlar yapıyorum.
Eyvallah Üstadım...
Senin güzel hatırın için grafiği yeniden düzenledim. Mâlum o grafik ilk çalışma örneği idi. Üzerinden epey zaman geçti. Çok fazla değişiklik oldu. En başta da hesaplama yöntemini değiştirdim. Gerçi ben hepsine ulaşabiliyorum ama artık paylaşımlarımı bu son metoda göre yapıyorum. O nedenle şimdi son hâli ile paylaşım yapsam pek doğru olmazdı...
O nedenle ben de önce o zamanki hâlini gösterir şekilde, o zamanki metot ile yeniden paylaştım. Renkler de değişti bu arada...
1. grafik bunu gösteriyor... (Eski hâli...)
2. grafik ise şu an kullandığım hesaplama metodu ile o zamanın yeniden gösterimi (Eskinin yeni metotlu hâli)
3. grafik ise son hâlinin yeni metotlu hâli... (Herşey yeni)
4. grafik ise daha irdeleyici olmak için şu anki durumun eski metotla gösterimi (Şu an, eski metot)
Belki bu vesile ile grafikler üzerinden bakarak hangi metodun (eski/yeni) daha iyi gözlemleyebiliriz...
Yorum çıkaran olursa paylaşırsa faydası hepimize olur. Ben zaten böyle bir çalışmayı yapmayı düşünüyordum ama soru gelince öne alınmış oldu...
NOT: Veriler dünkü kapanışa göredir...
![]()
XU100 değil de, paramızın değerini korumak amaçlı veya yabancıların gözünden USDTRY bazlı bakmak için de aşağıdaki grafik işimize yarayacaktır...
Ne görüyoruz...?
- Dolar bazlı ralli daha yeni başlıyor...!
Not: Grafik üzerindeki çizgiler son 20 işlem gününü göstermektedir. Azı da, fazlası da mümkündür. Zamanla bir değere sabitleriz...
![]()
sayın T/A teşekkürler calısmanız ve paylasımınız için, kesinlikle incelmeye deger, bir kaç sorum vardı ?
1- Çalısmadaki temel alınan nedir ? Fiyatın % degişimi mi ? RSI gibi teknik bir parametre mi ?
2- bölgeler arasındaki geçişin teknik acıklaması nedir ? örnegin RSI nin belli bir banttan diger banda geçmesi gibi bir sey mi ?
2- Geçmişe yönelik back test ler nasıl sonuc veriyor. genel bakmak yanıltabilir belki örnegin sektörel hareketlenmeler incelenebilir. geçmişin belirli tarihleri arasındaki grafigi paylasırsanız detaylı inceleyebiliriz.
Çok degerli bir çalışma bence de, elinize sağlık.
Teşekkür ederim...
Sorularınıza elimden geldiğince cevap vermeye çalışayım:
1-) Şu an için temel alınan şey Hareketli Ortalamalar. Burada ilk amacım grafiği çalışabilir hâle getirmek olduğu için arka planda çalışan algoritma ile çok fazla ilgilenmedim. Her şey hazır olduğunda arka planda çalışan mantığı da geliştirmeye çalışırız...
2.) Dediğiniz gibi burada bölgeler arası geçiş çok önemlidir... Saat yönünde hareket ediliyor. Eğer hareket bir bölgeden diğerine geçiyorsa hem güç ve hem de momentum değişimi oluyor demektir...
Burada ilk hareket Lagging (sol alttan) bölgesinden Improving (sol üst) 'e geçiş ile başlıyor... Elliot 1. dalga benzeri gibi düşünebiliriz...
Asıl hissenin hızlanması Improving 'dan Leading (sağ üst) 'e geçmesi ile oluyor. Bu bölümde artık neyi temel aldıysak (XU100, USDTRY, XAUUSD,...) gibi yenmiş ve hızlanmaya devam ediyor anlamı var. Bu yenme işlemi fiyat bazlı değil de gösterge bazlı olduğu için fiyatı da ayrıca kontrol etmek için diğer grafikleri geliştiriyorum...
Hisseden çıkılması gereken zaman ise; Leading 'den Weakening (sağ alt) bölgesine geçişte oluyor. Burada hisse güç ve momentum kaybına uğramış demektir. Fakat illâ da hisse düşecek demek değildir. Neyi baz aldıysak ona göre göreceli olarak düşüyor demektir. Fakat bir süre sonra baz alınan da düzeltmeye girdiğinde bizim hisse zayıf bölgede ise daha fazla düşecektir...
3.) Backtest yapılabilir ama ne aradığımızı bilmemiz lâzım. Alım ve satıma kara verecek mekanizmalar geliştirmek lâzım. Yine de bölgeler arası geçişleri AL/SAT/TUT/BEKLE gibi düşünüp bir algoritma üzerinden backtest yapılabilir. Yazılımı bitirdikten sonra test işlemini de şartlar elverirse yapar paylaşırım...
İstediğiniz özel bir paylaşım varsa seve paylaşırım. Hangi hisseler veya sektörler olsun ve hangi zaman diliminde olsun..? Gerçi şu an için kodlama son kapanış verisine göre gerçekleşiyor. Uygulamayı geliştirdikçe zaman dilimini de hareket ettirebilirim. Şu an için sadece geçmiş gün sayısını arttırabilirim...
Örnek olsun diye PKART 'ı inceleyelim. Daha sonra sizin talebinize göre çalışma da yaparım...
Son 100 barda PKART 'ın XU100 ve USDTRY için hareketini gösteriyor...
Buradan hareketle işe yarayıp yaramadığına karar verilebilir... Bence fena değil...
NOT: Bu çalışma ile amaçladığım şey; hangi hisselere odaklanmam gerektiğidir. AL/SAT işlemini de ayrıca buradan seçilen hisselere teknik analiz uygulayarak yapmak lâzım. Bu çalışma tek başına AL/SAT için şimdilik kullanılamaz...
Bizi asıl zorlayan neydi: Doğru hisseye, doğru zamanda girmek...! İşte bunu başarmaya çalışıyorum...
![]()
Yer İmleri